Adet döngüsünün geciktiği günden beş gün sonra yapılabilir.
Gebelik testi ne zaman yapılmalı? Şüpheli ilişkiden 10-12 gün sonra bile yapılabilir. Düzenli adet görenlerde adet gecikmesi olduktan sonra yapılabilir. İlk yapılan test negatif çıkar ve adet olmazsa 3-5 gün sonra test tekrarlanabilir.
Düzenli bir adet döngüsüne sahip olan ve asla gecikme yaşamayan kadınlarda ortalama 7 ila 10 günlük gecikme, hamilelik şüphesini akla getirebilir. Ne var ki bu kadar düzenli bir vücuda sahip olan kadın sayısı azdır.
Ancak tam tersi de mümkündür). Laboratuarda uygulanan idrarda gebelik testleri ise adet gecikmesinin beşinci gününden itibaren güvenilir sonuç verebilmektedir. Bu testler daha düşük hormon seviyelerini tanıyabilen ve bu yüzden de hazır test kitlerine göre daha hassas olan testlerdir.
Bazı kadınlarda hamile kaldıktan sonra haftalar boyunca belirti görülmezken bazı kadınlarda birkaç hafta sonra belirtiler başlayabilir. Döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesinden sonra anne, vücudundaki değişiklikleri hissedebilir. Çoğunlukla en erken hamilelik belirtisi adet gecikmesidir.
İlgili 27 soru bulundu
İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması: Gebeliğin en erken bulgusu olabilir. Oluşan embriyo rahim içine yerleşirken ilişkiden 6-12 gün sonra yani beklenen adet tarihinin son bir hafta lekelenme tarzında ya da biraz daha fazla kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanama ile birlikte kramp tarzında ağrı olabilir.
Peki stres adeti en fazla kaç gün geciktirir? Bu konuda net bir cevap vermek zor olsa da, stresin adeti en fazla birkaç gün geciktirebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu durum kadından kadına değişebilir ve bazı kadınlarda adet gecikmesi daha uzun sürebilir.
Döllenmeden yaklaşık 7-10 gün sonra kanda beta hCG dediğimiz gebelik hormonu yükselmeye başlar. Bu durumda kanda ya da idrarda bakılan gebelik testleriyle gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu hormon önce kanda sonra idrarda yükselmeye başladığından dolayı gebelik önce kanda sonra idrarda belli olur.
İdrarda gebelik teşhisi ilişkiden hemen sonra sonuç vermemektedir. Testin doğru sonuç verebilmesi için kişinin adet gecikmesi yaşaması gerekmektedir. Bir diğer deyişle hamilelik şüphesi olan kişi hamilelik testi yapmak için ilişkiye girdikten sonra 14 gün yani 2 hafta beklemelidir.
Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir. Bu yüzden spor yapan kadınlarda adet düzensizliği çok gözlemlenir. Stres ağır adet gecikmesinin nedenleri arasındadır.
Normal adet döngüsü sağlıklı bir kadında 28 (+ - ) 7 gündür. Yani 21 ila 35 günde bir görülen adeti biz normal olarak kabul etmekteyiz. Adet döngüsündeki gecikme 7 günü aşarsa adet gecikmesi denilir. Yani bir önceki ay mesela 29 günde adet olan kadın 31 veya 32 günde hala adet görmüyor ise 35 günü geçmesini bekleriz.
İdrardan yapılan hamilelik testinin doğru sonucu adet döneminin gecikmesinden sonra yapılırsa teşhis edilir. Çünkü BETA-HCG hormonunun evvela kanda oluşur sonra da idrara ulaşır.
“Gebelik testi ne zaman yapılır” sorusunun yanıtı şöyle olabilir: Regl periyodunun gecikmesinden en az beş gün ile bir hafta sonra yapılmalıdır. Gebelik testi sonucu ile ilgili yanlış değerlendirmeler yani negatif sonuç almak testi daha erken yaptırmak sebebiyle olabilir.
Ortalama gün aşırı iki katına çıkarak zamanla kan düzeyi artmaya başlar ve bir süre sonra da idrarda görülmeye başlar. Bu nedenle kanda yapılan beta-hcg testi çok daha erken ve net sonuç verir. Cinsel ilişkiden 8-10 gün sonra henüz beklenen adet zamanı bile gelmeden, kan testiyle (beta-hcg) gebelik anlaşılabilir.
Kabartma tozu ve soda kullanılarak gebelik testi
Plastik kabın içine kabartma tozu eklenir. İdrar kabartma tozunun bulunduğu kabın üzerine eklenir. (Birkaç dakika )2 yemek kaşığı olacak şekilde sodayı da ekledikten sonrabu karışımın reaksiyonu sonucu karbonat köpürürse pozitiftir, karbonat köpürmezse sonuç negatiftir.
4.) Test yapmadan hamile olduğumu nasıl anlarım? Gebelik testi ya da kan tahlili öncesinde hamile olduğunuzu göğüslerde şişme ve sızı hissi, bulantı ve kusma, yorgunluk, bel ağrısı, halsizlik gibi belirtilerle gözlemleyebilirsiniz. Regl gecikmesi de en önemli belirtiler arasında yer alır.
Hamilelik belirtileri, hamileliğin başlamasıyla birlikte ortaya çıkan fizyolojik değişikliklerdir. Ancak her kadında belirtiler farklılık gösterir ve bazı kadınlar hiçbir belirti yaşamadan hamile kalabilirler. Bu nedenle, hamilelik belirtileri olmadan hamile kalınabilir.
Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar? Hamilelik belirtileri her kadında aynı olmamakla beraber hamileliğin ilk 1-2. haftasında başlar. Hamileliğin ilk 1-2 haftasındaki belirtiler, erken hamilelik belirtileri olarak değerlendirilir.
Hamilelikte Memede Renk Değişimi Ne Zaman Olur? Özellikle gebeliğin ilk aylarında meme yüzeyindeki damarlar belirginleşir ve renkleri daha koyu bir hale gelir.
Gebelik sırasındaki normal akıntı; beyaz renkte, berrak, biraz yapışkan ve kokusuzdur. Bazen bu akıntı, iç çamaşırınız veya günlük pedinizde sarımsı renkte görünür, bu da sorun değildir.
Bununla birlikte adet döneminde ilişkiye girmenin sonucunda kanamada bir kesilme durumu söz konusu değildir.
Korunmasız cinsel ilişki sonrasında, rahimdeki hormonal değişimler adet döngüsünü etkileyebilir ve adet döngüsünde değişikliklere neden olabilir. Ayrıca, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE), adet düzeninde değişikliklere neden olabilir.
Stres Faktörü: Beynin hipotalamus bölgesi adet dönemini düzenler. Stres dönemi esnasında yaşanan durumlar beyni etkiler ve adet gecikmesine sebebiyet verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri