İletişim, iletilmek istenen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir. Organizmaların çeşitli yöntemlerle bilgi alışverişi yapmalarına olanak tanıyan bir süreçtir.
Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre iletişim, duygu ve düşüncelerin, akla uygun şekilde başkalarına aktarılması, bildirim ve haberleşme olarak tanımlanmaktadır. Buna ek olarak iletişimle ilgili diğer tanımlar aşağıdaki gibi sıralanabilir. İletişim bir organizmanın bir uyarıcıyla gösterdiği ayırıcı tepkidir.
İletişim, kişilerin birbirlerine iletmek istedikleri duygu, düşünce, istek, ihtiyaç ve beklentilerini aktardıkları bir süreçtir. İletişim diğer insanlarla kurulan her türlü sözlü ve sözsüz etkileşimi içerir. İletişim sadece konuşmak değildir.
İletişim; duygu, düşünce ya da bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılması (bildirişim, haberleşme, komünikasyon) olarak tanımlanır.
Sözlük anlamı ile düşünce, duygu veya bilginin her türlü yol ile başkalarına aktarılmasına iletişim denir. Bu aktarımlar sözlü, jest, mimik, yazılı, işitsel ya da görsel şekilde, gönderici ve alıcı arasında gerçekleşir.
İlgili 23 soru bulundu
İletişim, iletilmek istenen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir. Organizmaların çeşitli yöntemlerle bilgi alışverişi yapmalarına olanak tanıyan bir süreçtir.
İnsanların duygularını, düşüncelerini ve bilgilerini sözlü yollarla başkalarına aktarması. Özellikle sosyal hayatta çok etkilidir. Bir sunum, toplantı ya da günlük sohbetler örnek olarak verilebilir. Beden dili, jest ve yüz ifadeleriyle bilgi aktarmaktır.
İletişim, gönderici ve alıcı konumlarında bulunan iki veya daha fazla kişi arasında gerçekleşen bilgi, fikir, duygu ve düşünce alışverişidir.
Duygu, düşünce ve bilgilerin her türlü yolla başkalarına aktarılmasına iletişim denir.
İletişim bizim başkalarını anlamamıza, başkalarının da bizi anlamasına yardımcı olan bir süreçtir. İki kişinin duygu, düşünce ve bilgilerini paylaşarak birbirlerini anlama sürecidir.
İletişim, hayatımızın odağındaki kavramların en başında gelir. Haliyle “İletişim nedir?” sorusu da günümüzün en büyük soru işaretleri arasında yerini alır. İletişim nedir sorusuna verilebilecek en kısa cevap “kaynak ve alıcı arasındaki mesaj iletme süreci” olacaktır.
İletişim, duygu, düşünce ve bilgilerin akla gelebilecek her türlü yolla başkalarına aktarılmasıdır.
İletişimin türleri
Yazılı iletişim: Mektup, e-posta, kitap, makale, gazete gibi yazılı araçlarla yapılan iletişimdir. Sözlü iletişim: Konuşma, telefon, radyo, televizyon gibi sözlü araçlarla yapılan iletişimdir. Görsel iletişim: Resim, film, video, afiş gibi görsel araçlarla yapılan iletişimdir.
Kısaca iletişim; insanların birbirlerine -bilinçli veya bilinçsiz olarak- iletmek istedikleri duygu ve düşüncelerini aktardıkları bir süreçtir. Sadece sözlü değil aynı zamanda mimik ve beden hareketleri ile de iletişim karşı tarafa aktarılabilir. Başarılı iletişimin en önemli koşulu empatidir.
İletişim, iki varlık arasındaki duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir ve insanlar arasında etkileşimin temel yoludur. İnsanların kendilerini ifade etme biçimleri farklılık gösterse de içinde sözlü, yazılı ve sözsüz iletişim türleri bulunmaktadır.
1. İletişim Nedir? İletişim, bilgi ve anlamların kaynaktan hedefe aktarılmasıdır. İletişim bilgiyi yaymak, insanları eğitmek, eğlendirmek, etkilemekle birlikte asıl amaç bilgi vermektir.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
İletişim süreci, vericinin bir mesaj oluşturması ve onu kelimelere veya sembollere kodlaması ile başlar. Kodlanmış mesaj, alıcıya bir kanal veya ortam aracılığıyla iletilir. Alıcı, gelen mesajı algılar ve mesajı anlamak için kodunu çözer. Son olarak gönderici, mesajın alıcıya ulaştığına dair onay almalıdır.
İletişim, herhangi bir konuyla ilgili bir mesajı bir ya da birden çok kişiye iletmek için sözlü, sözsüz ya da yazılı olarak yapılan bilgi, fikir ve duygu alışverişidir. İletişim, bir ya da birden fazla insanın duygularını, düşüncelerini, sahip olduğu bilgiyi vb. paylaşmak için kullandığı bir araçtır.
İletişim süreci, kaynağın bir mesajı anlaşılır biçimde kodlayarak, alıcıya göndermesiyle başlar. İletişim sürecinde kaynak iletmek istediği mesajı, önce hedef tarafından algılanabilir ve anlaşılabilir işaretlere dönüştürür; yani kodlar. Kodladığı mesajı bir araç (sözel ve görsel) veya kanal aracılığıyla gönderir.
Daha kapsamlı bir tanımla iletişim, mesaj, gönderici ve mesajı alan olmak üzere, üç önemli unsuru olan ve bilgi, deneyim, duygu, görüntü veya sesin iletilmesi ve işlenmesi sürecidir (Tutar, 2003).
İletişim ögeleri; kaynak, ileti, kanal, bağlam, dönüt ve şifre olmak üzere altı öğeden meydana gelmektedir. Sağlıklı bir şekilde iletişimin gerçekleşmesi için iletişim öğelerinin bir arada bulunması gerekmektedir. İletişimin öğelerinden birincisi gönderici olarak bilinmektedir.
Sözlü iletişim: Karşılıklı konuşmaya dayalı iletişim yolu sözlü iletişim olarak bilinmektedir. Anlatılmak istenen duygu ve düşünceleri konuşarak cümle içerisinde karşı tarafa aktarmak şeklinde söylenebilir. Özellikle toplantılarda, konferanslarda ya da birçok konuşma seanslarında değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri