Projenin her aşamasında bilimsel çalışmanın bütün özelliklerinin görülmesi gerekir.Proje çalışması merak ve gözlemle başlar. Çevrede yaşananları merak etmek ve bunun doğrultusunda merak edilen konulara ilişkin gözlem yapmak proje hazırlamada ilk adımı oluşturur.
Proje çalışması merak veya bir sorunun ortaya çıkışı ile başlar; gözleme, ölçmeye ve incelemeye dayanır. Çevrede yaşananları merak etmek, ilgi duymak ve bunun doğrultusunda merak edilen konulara ilişkin gözlem yapmak proje hazırlamada ilk adımı oluşturur.
Proje döngüsünde beş ana aşama bulunmaktadır. Bunlar; projenin tanımlanması, proje formülasyonu, finansman sağlanması, projenin yürütülmesi ve değerlendirmedir. Proje fikrinin ortaya çıkmasından sonra, projenin amacı, hedefleri, çıktıları ve uygulama adımlarının tanımlanmasıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Projeler, öğrencileri araştırmaya yöneltmek, çevrelerinde meydana gelen problemlere karşı duyarlılıklarını artırmak, araştırma bilinci kazandırmak, teşvik etmek ve bu konularda kabiliyetli olan öğrencileri tespit etmek amacıyla yapılan bilimsel çalışmalardır.
Proje Hazırlama dersi, öğrencinin sahip olduğu bütün bilgileri kullanabilmesini ve onları pratiğe dökebilmesini öğretmeyi amaçlamaktadır. Bu açıdan bakıldığında Proje Hazırlama der- sinin diğer derslerde görülen teorik ve pratik bilgilerden faydalanmayı öğretmek amacını da ta- şıdığı görülecektir.
Proje yönetimi, Proje döngüsünün veya beş temel proje aşamasının anlaşılmasını sağlar: Başlatma, Planlama, Yürütme, İzleme ve Kontrol, Kapanış. proje uygulamasıyla tamamlanacak olan hedefi veya olumlu değişikliği belirlenmiş olur.
Proje yazımında A4 beyaz kâğıt kullanılacaktır. Sayfalardaki sağ, sol ve alt boşluk 2 cm, üst boşluk 2.5 cm olacaktır. Yazımda Arial yazı tipi kullanılmalı ve boyutu 12 punto olmalıdır. Satır aralığı 1,5 olmalıdır.
Project Management yani Proje Yönetimi dört ana alana ayrılır: planlama, yetki verme, izleme ve kontrol. Bu dört alan, bütçeler ve teslim tarihleri gibi belirli kısıtlamalar içinde gerekli olan işi bitirmek için, uzman çalışmasını etkili bir şekilde koordine ederek projenin tamamlanmasını sağlar.
Proje yönetimi yaşam döngüsü, bir projenin başlangıcından tamamlanmasına kadar tüm yol boyunca ilerleyişinin birleşik bir modelidir. Her proje süreci, şunları içeren beş temel adımdan oluşur: başlatma, planlama, izleme - kontrol ve sonlandırma.
Kesin Proje: Avan proje üzerindeki inceleme ve kararlara göre düzenlenen projedir. Bu projenin ölçeği genellikle 1:100 olup bu ölçek çok büyük veya çok küçük yapılarda değiştirilebilir.
Proje Konusunun Seçimi
Proje; ilgi çekebilecek, üzerine düşünmeye imkan sağlayacak, merak edilen konulardan seçilmelidir. Farklı fikirler not edilmeli, en iyi biçimde gerçekleştirilebilecek ve en çok ilgi gören konu seçilmelidir. Projenin gerekçesi, amaçları ve hedefleri belirlenmelidir.
“Soru, araştırma, hipotez, deney, sonuç ve değerlendirme” basamaklarından oluşur. Bilimsel yöntem basamaklarını adım adım geçtiğimizde projemizi tamamlamış oluruz. Bu nedenle bilimsel yöntem, proje boyunca bize yardımcı olacak, gerekli bir araçtır.
Bilimsel bilgi araştırma ile üretilebilir. O halde denilebilir ki, bilim araştırmanın hem sonucudur, hem de sebebidir. Proje, belli bir zaman ve maliyet gerektiren, insan gücünün ve fiziki kaynakların kullanımından oluşan süreçtir. Bir problemi çözmeyi amaçlayan araştırma sistematiğine proje denir.
Genel bir sonuca varılması, problem çözme yönteminin son aşamasıdır. Hipotezlerin test edilmesinden sonuçlar çıkartılarak genel bir sonuca varılır.
Sayfa ve Baskı Düzeni
Makale, ödev, proje ve rapor yazımlarında standart A4 (210 x 297 mm) kullanılmalıdır. Metin, şekil ve tablolar kağıt kullanım alanı içerisinde üst ve alt kenarlardan 2,54 cm; sağ ve sol kenarlardan 3,17 cm boşluk olacak şekilde yerleştirilmelidir.
6. El yazısı ile yazılacak ödevler çizgisiz kâğıda ve MAVİ-SİYAH pilot kalem ile yazılmalıdır. Vurgulanacak kısımlarda da kırmızı pilot kalem kullanılmalıdır. Önemli not: Kağıtların sadece tek yüzü kullanılarak yazılmalıdır, aksi takdirde yazılar birbirine geçer ve anlaşılırlık düzeyi düşer.
3.1. Kullanılacak Kâğıdın Niteliği Ödev yazımında kullanılacak kâğıtlar, A4 (21 x 29,7 cm) boyutunda olmalıdır. 3.2. Sayfa Düzeni Metnin yazımında sayfaların ön yüzünün kullanılması tercih edilmektedir.
Bu tanımlamaların ışığında projenin temel özellikleri; geçicilik, özgün ürün, hizmet ya da sonuçlar ve programlı-özenli ilerleme olmaktadır. Proje Yönetim Enstitüsü ( PMI, 2003) bu özellikleri aşağıdaki gibi açıklamıştır.
Hedef gruplar, proje ile problemlerine çözüm bulunan insanlardır. Proje amacı, projenin uygulanması ile sağlanacak ve projeden daha uzun ömürlü olması beklenen hedeftir. Amaç, temel problemi tamamen çözmek ve hedef gruplar için sürdürülebilir faydalar sağlamaktır. Her proje için yalnızca bir proje amacı olmalıdır.
Proje Yazma Eğitimi, herhangi bir hibe programına proje hazırlamak ve proje başvuru formu yazmak isteyen işletmelerin, proje yazımını öğrenmeleri, örnek projeler ile uygulama yapmaları ve hibe programının proje yürütme ve raporlama gibi teknik uygulamaları hakkında bilgi edinmelerini kapsar.
PROJE…. hedeflere sahip, planlanan uygulama adımlarıyla çeşitli ürünlerin elde edildiği, ayni ve nakdi kaynaklarla yürütülen bir çalışmadır. ulaşmak üzere kaynakların nasıl ve ne şekilde kullanılacağını gösteren bir çalışmadır.
Önceden belirlenmiş bir süre içerisinde; Değişim yaratmayı hedefleyen, Birbiriyle ilgili amaç ve hedefleri olan, Uygulanması sonucunda çeşitli ürünlerin elde edildiği bir çalışmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri