İletişim süreci, vericinin bir mesaj oluşturması ve onu kelimelere veya sembollere kodlaması ile başlar. Kodlanmış mesaj, alıcıya bir kanal veya ortam aracılığıyla iletilir. Alıcı, gelen mesajı algılar ve mesajı anlamak için kodunu çözer. Son olarak gönderici, mesajın alıcıya ulaştığına dair onay almalıdır.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
Kaynak (Verici/Gönderen/Anlatan): İletişimi başlatan ve iletiyi kodlayandır. Kaynak, iletisini kendisi oluşturup aktarabileceği gibi başka kaynaktan da aktarabilir. İnsan, hayvan ya da bir aygıt “kaynak” olabilir. İleti (Mesaj): Kaynağın alıcıya gönderdiği kodlanmış bilgidir.
İletişim birkaç adımı gerektiren bir süreçtir. Süreç göndericinin düşünceleri, duyguları veya görüşleri hedefe göndermesiyle başlar. İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
İletişim süreci tek yönlü ve çift yönlü olmak üzere iki yönlüdür. Tek Yönlü İletişim: İletişim sürecinin tek yönlü işleyişi,”bir kaynaktan bir alıcı”ya da “bir kaynak çok alıcı” şeklinde olabilir. Amaç yalnızca iletinin alıcıya ulaştırılmasıdır.
İlgili 20 soru bulundu
İletişim sürecini etkileyen ve çalıştıran unsurlar şunlardır: dil, beden dili, jest ve mimikler, tutum ve davranışlar, konuşma ortamı ve karşılıklı etkileşim. Etkili iletişimin sağlanabilmesi için, dilin doğru ve net kullanılması gerekir.
Olarak dörde ayrılırken iletişim şekline göre ise kişi içi iletişim, kişilerarası iletişim, örgüt içi iletişim ve kitle iletişimi olarak sınıflandırılmaktadır.
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Yazılı tarih öncesine dayanan geçmişiyle tamtam, ilk insanların haberleşme aracıdır. En eski vurmalı çalgılar arasında olan tamtam, konuşma dili öncesinde kullanılmıştır.
Doğru bir iletişim doğru bir sürecin eseri olabilir. İleti sahibinin yani kaynağın sahip olduğu sözel ve bedensel beceriler, alıcının beklentileri ve hazır bulunuşluğuyla birlikte, doğru noktalarda buluşabilmesi olarak da tanımlayabiliriz etkili iletişimi.
Sözlük anlamı ile düşünce, duygu veya bilginin her türlü yol ile başkalarına aktarılmasına iletişim denir. Bu aktarımlar sözlü, jest, mimik, yazılı, işitsel ya da görsel şekilde, gönderici ve alıcı arasında gerçekleşir.
- Buna göre gönderici iletisini gönderir, alıcı ise aldığı iletiye ilişkin tepkisini göndericiye ilettikten sonra iletişim süreci tamamlanır.
İletişim, kaynaktan hedefe bilgi transferidir. Buna göre iletişim kurmanın dört temel fonksiyonu vardır. Bilgi, motivasyon, kontrol ve heyecanlandırma fonksiyonudur.
Etkili iletişim kurabilmek için öncelikle karşımızdaki kişilere saygı duymak, onların varlığını kabul etmek, onlara değerli olduklarını hissettirmek, onları olduğu gibi benimsemek gereklidir. Abartıdan uzak, olduğu gibi davranmak da bu bağlamda önemlidir.
Sağlıklı iletişim için gerekli olan özellikler; empati kurmak, egolara yenik düşmemek, yapıcı olmak, açık olmak, beden dili ve tutarlı olmak ile sağlanır. Bu özellikler, insanlar arasında güçlü ve anlamlı iletişim sağlar. İletişim becerileri, bireye çocukluk döneminde aşılanmalıdır.
Aktif dinleme, duygu ve düşünce aktarımı, sorumluluk üstlenme, empati kurma ve net iletişim kullanımı gibi unsurlar etkili iletişimin gerçekleşmesinde önemli bir rol oynamaktadır. İyi iletişim becerilerine sahip bireyler, hem sosyal hem de profesyonel yaşamlarında daha başarılı ve uyumlu ilişkiler kurabilmektedir.
Kod açma ise kaynak tarafından gönderilen mesajların, alıcı tarafından anlamlandırılması; eş deyişle, iletiye yüklenen anlamın çözümlenmesi işlemidir. Kaynak tarafından gönderilen iletiler anlamsız işaretler ve sembollerden, anlamlı bir yapıya dönüşür.
İletişim sürecinde yer alan öğeler; Gönderici (kaynak), ileti, kodlama-kod açma, kanal, alıcı, geri-bildirim ve gürültü şeklinde sıralanabilir. Gönderici, iletişimi başlatan taraftır. Karşısındakine mesaj gönderir ve alıcının geri iletimine muhatap olur.
Yüz yüze gerçekleştirilen iletişim sürecinde kendinizi doğru ifade etme, sesinizi iyi kullanma, dinleyerek anlama, karşı tarafı alaya almadan konuşma ve beden dilini doğru yönetmek gibi birçok etmeni kapsayan beceriler dizisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri