Psikolojik gürültü farklı anlamlandırmalara neden olan dikkatini başka yere çekme, ve tercihli dikkat, algılama ve hatırlamadır. Her iki anlamda da gürültü iletişimde görevsizlik veya yanlış-görevdir.
Gürültü, alma sürecinde mesajın duyulmasını engelleyen bir titreşimdir, dalgalanmadır. Gürültü radyo sinyalinde, gönderme sırasında dışarıdan eklenen fiziksel bozucudur. Göndericinin iletişim kanalına koymadığıdır (Schramm, 1971:26). Gürültü bir diyalogda araya giren bir diğer kişi tarafından iletişime katılabilir.
Gürültü İle İlgili Genel Tanımlar
Kurra (1982) sesi, fiziksel ve fizyolojik olarak ikiye ayırmıştır. Fiziksel ses, titreşim yapan bir cismin ortamda oluşturduğu basınç değişimleridir. Fizyolojik ses ise elastik bir ortamdaki basınç değişmelerin işitme organlarındaki oluşturduğu duyudur.
İlgili 29 soru bulundu
Psikolojik gürültü kaynakları: Şiddetli heyecan, sevinç, korku gibi ruhsal durumlar, kaynağa ya da hedefe ilişkin olumsuz tutumlar, önyargılar vb. gibi. Anlaşılacağı üzere gürültü, kaynak, araç, kanal, hedef gibi temel iletişim ögelerinin her birinden kaynaklanabilir.
Semantik Gürültü: İnsanların kelimelere olan duygusal tepkilerinden kaynaklanır. Örneğin iletişimde kullanılan küfür alıcının iletişime devam edip etmeyeceğini engeller.
Gürültü kavramı hem fiziki hem de algılama anlamında kullanılır. Televizyonda ve radyodaki statik elektriğin yaptığı bozucu etki fiziksel gürültü örneğidir. Psikolojik gürültü farklı anlamlandırmalara neden olan dikkatini başka yere çekme, ve tercihli dikkat, algılama ve hatırlamadır.
Akustik gürültü
Diğer yandan, örneğin iki kişi arasında geçen bir diyaloğu, konuşmaya katılmayan üçüncü bir kişi "gürültü" olarak algılayabilir. Köpek havlaması, komşunun çaldığı yüksek sesli müzik, yoldan gelen araç sesleri veya kırsal bir bölgede duyulan uçak sesi de aynı şekilde "gürültü" olarak değerlendirilebilir.
Biyolojik işaretler, gerek küçük genlikli olmaları ve gerekse insan vücudu gibi, çeşitli işaret kaynaklarına sahip olan ve gürültülü bir ortam içinde bulunan büyük hacimli bir yapıdan alınmaları nedeniyle gürültülü işaretlerdir.
Gürültü: letişimi engelleyen ya da bozan olumsuz unsurlardır. Örneğin bir konuşma /duyma bozukluğu, yazı üzerindeki kahve lekesi, telefondaki parazit sesleri birer gürültüdür.
Kaynağın veya hedefin duygusal olarak önyargılı bir şekilde bilgi aktarımını engellemesi veya aktarıma zarar vermesi psikolojik gürültü olarak değerlendirilmektedir.
Etkili iletişim, karşı tarafa vermek istediğiniz mesajı en kısa zamanda ve net olarak iletmektir. Hayatımız boyunca sözlü ya da sözsüz olarak iletişim yeteneğine sahip olmak önemli bir unsur haline gelmiştir. Etkili iletişim teknikleri ile birlikte kendinizi doğru ifade ederek yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermezsiniz.
İletişim, insanlar arasında bilgi, duygu ve düşüncelerin aktarılması sürecidir. Psikoloji ise insan davranışını ve zihinsel süreçleri anlamak için çalışır. Bu iki disiplin birbirini tamamlar ve birlikte insan davranışı ve iletişim süreçlerini anlamamıza yardımcı olur.
Frekans yükseldikçe ses tizleşir, frekans düştükçe ses pesleşir. Gürültüyü meydana getiren sesleri üç türde tanımlamak mümkündür. Subsonik sesler, İşitilebilen sesler ve Ultrasonik seslerdir. Subsonik sesler; frekansı 16 Hz.'den düşük olan seslerdir.
Gürültünün psikolojik etkilerinin basında ise; sinir bozukluğu, korku, rahatsızlık, tedirginlik, yorgunluk ve zihinsel etkilerde yavaşlama gelir. Ani olarak yükselen gürültü düzeyi insanlarda korku oluşturabilmektedir.
Genel olarak, gürültü olarak adlandırılan her türlü ses insan sağlığını fizyolojik ve psikolojik olarak etkiler. İstenmeyen bu sesler sinir, saldırganlık, hipertansiyon, yüksek stres, kulak çınlaması ya da kulak uğuldaması, duyma kaybı, uyku bozuklukları gibi pek çok sonuç doğurabilir.
İletişim, iki kişi arasından olabileceği gibi ikiden fazla kişi arasında da gerçekleşebilir. İletişim, farklı kategorilerde değerlendirilir. En temel anlamda; sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı ve görsel iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
İletişimde gürültü, iletişimin akışını etkileyen, bu akışa aksaklık getiren etkenlerin sonucunda ortaya çıkar. Göndericinin iletişim kanalında yer vermediğidir.
Anlambilim sözcük anlamı ile cümle anlamı arasındaki ilişkiyi inceler. Örneklere inceleyecek olursak; "Çaya gidiyorum." Bu cümle “çay içmeye gidiyorum” ya da “çay kenarında gezinmeye gidiyorum” anlamlarında kullanılmış olabilir.
önemli bir araştırma konusu olarak ele alan genel dilbilimin dallarından birisi de anlambilim (semantik) dir. Anlambilim işaretlerle dil dışı nesneler arasındaki bağıntıyı ele alır; işaret (kelime) anlamlarını birbirleriyle karşılaştırarak veya bu anlamların zaman içindeki gelişmelerini göz önünde tutarak dili inceler.
anlamsal gürültü(!) iletişimde, mesajın karşı tarafa doğru bir şekilde gitmesini engelleyen durumlardan biri. şöyle ki yanlış kelimeler, sözcüklerin yuvarlanması, anlaşılmayan sözcükler..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri