Edebiyatımızdaki ilk alegorik eser ise İbn-i Sînâ'nın yazdığı Hayy bin Yakzan'dır.
İbn-i Sina'nın tek alegorik eseri Hayy bin Yakzan, alegorik yazma biçimini bize getiren ilk eser gibi görünmektedir.
Eserde "Adalet", "Saadet", "Devlet" ve "Akıl" iyi bir devletin nasıl olması gerektiğini tartışır. Bu soyut kavramların insan niteliği ile verilmesi "Alegori"dir. Daha çok fabl'larda görülür. Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre sembollerle anlatılan metinlere alegorik denir.
Alegori, kurmaca metinlerde gerçekliğin içinde yer alan toplumsal sorunları, sistemin yarattığı meseleleri ve insan doğasının aksak yanlarını sembolize ederek anlatılmasıdır. Bu kavramın tarihi çok eskilere dayanmakla birlikte özellikle 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında en yetkin örnekleri verilmiştir.
f) Postmodernromanlarda alegorik ve şiirsel bir anlatım hakimdir.
İlgili 33 soru bulundu
Arapça alegorik eserler şunlar- dır: İbni Sînâ'nın Hayy bin Yakzân'ı, Sühreverdî'nin el-Gurbetü'l-Garbiyye'si ve İbnü'n-Nefîs'in er-Risâletü'l-Kâmiliyye fi's-Siyeri'n-Nebevviyye'si. Ayrın- tılı bilgi için bkz.
Alegori Tanımı
Alegoriler tek, birleşik, retorik bir araç olarak yazılmış edebiyat eserleridir. Somut karakterler, rakamlar ve olaylar kullanarak soyut fikirleri ve ilkeleri temsil ediyorlar.
Antik Çağdan bu yana kullanılan alegorik kelimesi, dilimize Yunancadan geçmiştir. Orijinal dilinde allegorie şeklinde yazılan kelime ''allos'' kökünden türetilmiştir. Allos, başka, öteki ve diğer anlamına gelirken, alegori, bir kavramı eğretileme yaparak sembollerle birlikte anlatma yöntemidir.
Alegori; bir düşüncenin davranışın, hissin, kavramın veya nesnenin simgelerle, semboller ile ifade edilmesidir. Örnekler: resim, heykel ve benzeri güzel sanatlarda bereketi başak simgesi ile ifade etmek, adaleti terazi ile sembolize etmek, iskelet resmi ile ölümü çağrıştırmak.
Alegorik anlatım benimsenmiş; insanın karmaşık dünyası, bireyin bunalımları, birey-toplum çatışması, bireysel yalnızlık, toplumdan kaçış temaları işlenmiştir. Türkçe karşılığı, “modernizm sonrası” ya da daha yaygın kullanır mıyla “modernizm ötesi”dir.
Alegorik anlatım, metinde alegoriden faydalanma işine denir. Bir kişinin ya da bir nesnenin gerçek hayattan bir olayı ya da kavramı temsil etmesi ve o kavramla özdeşleşmesi alegoridir. Alegorik anlatıma fabllarda, denemelerde, roman ve öykülerde sıkça rastlanır.
Bir metinde, lafzî anlama paralel veya lafzî anlamdan başka bir anlamın kastedilmesini ifade eden alegori, dinî bağlamda kullanıldığında bir rivayetin veya sanat eserinin, ahlâkî ve teolojik değerlerin sembolü olarak yorumlanması anlamına gelir1.
Semboller ile beraber anlatılmış olan metinler alegorik olarak bilinmektedir. Sanat alanı başta olmak üzere bilim ya da pek çok farklı alanda kullanılan bir sistem olarak öne çıkar. Genelde nesne ya da kavram ile beraber eylemler ve fikirler gibi yöntemleri ele almak suretiyle belli unsurlar anlatılır.
yunancada, "başka, diğer" anlamındaki "allos" ile "agora"dan türeyen ve "mecliste konuşmak, açık olarak konuşmak" anlamına gelen "agoreuein" kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur; "agora'da, yani uluorta, ele güne karşı konuşurken birşeyi başka bir şey ile tarif etmek" anlamı ile ondördüncü yüzyıldan bu yana ...
Bir fikrin, davranışın eylemin, duygunun, bir kavramın ya da bir nesnenin simgelerle, sembollerle ifade edilmesi. Bu tarzdaki eserlere de “alegorik” denir. Örneğin, güzel sanatlarda (resim, heykel vb.)
BENG Ü ÇAĞIR
Emîrî, 14. yüzyılın ikinci yarısı ile 15. yüzyılın ikinci yarısında yaşayan ve Şahruh'un oğlu olan Baysungur Mirza'nın nedimlerindendir (Ölmez 2007: 183). Açıkça söylemese de sanatçının eseri Baysungur Mirza'ya sunduğu düşünülmektedir (Togan 1949: 528-530; Köprülü 1945: 292-293).
Alegori TDK sözlük anlamı nedir? Alegori kelimesinin TDK sözlüğe göre 2 farklı anlamı vardır. Alegori kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Alegori kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı allégorie şeklindedir.
Hiciv, hicviye ya da yergi, edebiyat ve sanatta, bir kişi, bir olay ya da durumun, iğneleyici sözlerle, alaylı ifadelerle eleştirildiği bir türdür..
Sembolik anlatım bir duygu, düşünce ve inancın daha etkili ve vurucu bir şekilde aktarılabilmesi için kendi gerçeğinin dışında bir başka simgede somutlanarak anlatılmasıdır.
Bu amaçlara bağlı olarak dört anlatım biçimi kullanılır:
Açıklayıcı Anlatım. Tartışmacı Anlatım. Betimleyici Anlatım. Öyküleyici Anlatım.
metafor ardında bir anlam sisi bırakır. okuyucu oradan kendince resimler oluşturarak devam eder. - alegori ise, daha somut şeyleri başka sembollerle anlatma biçimidir. varılan nokta nettir ve somut bir resimdir.
Anlatım biçimleri, anlatılacak olay veya kavramların nasıl anlatıldığını belirten edebiyat terimidir; yazarın anlatımını yaparken kullandığı üsluba, başvurduğu yönteme anlatım biçimi denir.
Kutadgu Bilig, dört kişi arasında geçen alegorik bir eserdir. Konu ise kut'un elde edilmesidir. Dört neŋ'i (şeyi) temsil eden konu- şanlar şunlardır: 1.
Kanaatkâr kişi, nimetin nasıl kazanıldığını bilen, israftan kaçınan ve tutumlu olan kimsedir. Gelirine göre harcama yapmayan, lüks ve israf içerisinde olan nice kimselerin varlıklarını kaybettikleri ve başkalarına muhtaç hale geldikleri bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri