İlk canlı hücre ilk defa nasıl ATP üretti? Kemiozmotik teoriye göre bir ATP' nin oluşması için hücre zarında proton pompası olması ve hücre dışından hücre içine proton akmasi gerekir. Yoğunluk farkı nedeniyle protonlarin bu pompadan içeri akmasıyla gereken enerji sağlanır ve enzimler sayesinde ATP oluşur.
ATP çeşitli yollarla sentezlenebilir. Aerobik solunum yapan canlılarda ATP sentezi; oksijen varlığında ökaryot hücrelerde mitokondride, prokaryot hücrelerde ise mezozomda oksidatif fosforilasyon yoluyla gerçekleşir. Anaerobik solunum (oksijensiz solunum) yapan canlılarda ise ATP sentezi fermantasyon yoluyla olur.
ATP'nin yapısında, iki organik molekül ve birbirine zincirlenmiş üç fosfat bulunur. Organik moleküllerden biri azot içeren adenin; diğeri 5 karbonlu riboz şekerdir. ATP molekülünde bulunan enerjinin büyük bölümü fosfatlar arasında bulunur.
GLİKOLİZ EVRESİ
canlılarda ortak olarak görülür. ❖ Glikoliz evresinde toplam 4 ATP elde edilir. Glikozun aktifleşmesi için 2 ATP harcanır.
Fotofosforilasyon. Fotofosforilasyon, güneş ışığından gelen enerjiyi kullanarak ADP'den ATP üretilmesidir.
İlgili 40 soru bulundu
Hidroliz olayı bir parçalanma olayıdır. Su kendisini oluşturduğu hidrojen ve oksijene ayrılır. Bu olay gerçekleşirken bir enerji harcanmadığı veya buna gerek olmadığından dolayı hidroliz tepkimelerinde ATP yani enerji harcanmaz.
Yiyeceklerdeki karbonhidratlar, proteinler ve yağların sindirim süreci ile parçalanması sonucu oluşan besin maddeleri çeşitli biyokimyasal süreçler ile ATP'ye dönüştürülür. Hücrelerde oksijenli veya oksijensiz olarak ATP üretebilir.
Aerobik (oksijenli) sistem → hücrede yeterli oksijen olması durumunda enerji üretiminde ilk başvurulan sistemdir. Bu sistemde ATP, mitokondri içinde üretilir. Anaerobik(oksjensiz) glikoliz sistem ile kreatin fosfat sistemler → hücrede yeterli oksijenin bulunmadığı durumlarda devreye girerler.
✔Oksijenli solunumda bir tane glikoz için net 30-32 ATP üretilir. Bu farklılık glikoliz evresinde üretilen NADH2 moleküllerinin farklı hücrelerde ETS ye farklı yerlerden katılmasından kaynaklanır. Örnek: iskelet kası ve beyin hücrelerinde 30 ATP, karaciğer böbrek ve kalp hücrelerinde 32 ATP üretilir.
ATP'nin vücutta sürekli olarak depolanamama sebebiyse, hem ATP'nin aktif bir molekül olması nedeniyle uzun süre depolanmaya uygun olmayışı, hem de vücutta sürekli olarak enerjiye ihtiyaç olması nedeniyle ATP'nin sürekli bir döngü içerisinde oluşudur.
✔ Her canlı hücre kendi ATP'sini üretir ve tüketir. ✔ Depolanamaz.
Canlılarda enerji transferini gerçekleştiren ATP molekülünün temel bileşeni olan fosfor, vücutta kalsiyum ile birlikte çalışarak yeni kemik hücrelerinin sentezine yardımcı olur. Kemik sağlığının korunması için vücutta yeterli ve doğru miktarda kalsiyum ve fosfora ihtiyaç duyulur.
Canlıların hepsi ATP üretir ve tüketirler. ATP üretimi solunum ya da fermantasyon ile gerçekleştirilir.
❖ATP vücutta bulunan tüm kas doku hücrelerinde depolanır ve gerekli durumlarda kimyasal olarak parçalanmasıyla depolanmış enerjinin açığa çıkması sağlanır.
Ortamda H2O, ADP ve inorganik fosfat olduğunda izole kloroplastlarda NADP indirgenmektedir. ATP, NADPH ile birlikte CO2 asimilasyonu için enerji gereksinimini karşılamaktadır. Yani kloroplastlarda ışık altında bu iki ürün asimilasyon gücünü oluşturmaktadır.
Her iki reaksiyon da bir molekülden diğerine enerji transferi ile birleştirilir. Bir hücrede, ATP rezervleri çok düşüktür ve ATP sürekli olarak tüketilir. Bu nedenle kullanıldığı kadar hızlı bir şekilde yeniden oluşturulması gerekir.
Sindirim reaksiyonları sırasında su kullanıldığı için sindirim olayları birer hidroliz reaksiyonudur. Kimyasal sindirimde besinlerin kimyasal yapı ve özelliklerinde değişim meydana gelir. Enzim kullanılmasına karşın ATP harcanmaz.
Protein biyosentezi için aminoasil-tRNA'ların hazırlanmasında ya da sentez süresince ATP ve GTP hidrolizi ile yüksek miktarda enerji harcanır.
ATP harcanmaz. Daima glomerulus kılcallarından Bowman kapsülüne doğru tek yönlü gerçekleşir.
Hayır, ATP'nin kullanıldığı her olayda enzim kullanılmaz. Örneğin ATP, Kir6.1 proteinine bağlanarak KATP kanalını baskılar. Bu olayda baskılayıcı görevi goren ATP, enzim olmayan Kir6.1 proteinine bağlanarak enzim olmayan KATP kanalının baskılanmasına sebep olur.
ATP'nin hidrolizi (parçalanması) ile ortaya çıkan enerji, enerji gerektiren birçok hücresel tepkimeye güç vermek için kullanılır.
Dehidrasyonda ATP harcanır mı? Dehidrasyon tepkimesi yani vücutta sıvının çok azalması durumunda hidrojen ve oksijen elementleri birleşerek su ortaya çıkardıklarından bu birleşim sırasında enerjiye ihtiyaç duyulur yani ATP harcanır.
Karbonhidratlar ayrıca ATP, nükleik asitler(DNA, RNA)'in yapısına da katılır.
ATP; azotlu organik bir baz olan adenin, beş karbonlu bir şeker olan riboz ve üç adet fosfat grubundan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri