İlk çocuk kaç yaşındayken 2. çocuk düşünülebilir? Uzmanlar iki çocuk arası yaş farkının en az 2 olması gerektiğini söylüyorlar ancak ilk çocuk 3 yaşının içindeyken yeni bir bebek için daha ideal bir zaman olabilir.
Anne olmak için ideal üreme yaşının 20-30 arası olduğu belirlenmiştir. İleri yaşlarda anne olmak isteyip normal yollarla anne olamayan kadınların, ortalama 35 yaştan sonra yumurta sayılarının azalması veya yumurtaların kalitesinin bozulması nedeniyle tüp bebekte de gebelik oranının düştüğü uzmanlarca açıklanmıştır.
Psikoterapist/Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzmanı Psikolog Naciye Tokaç, evlilik sonrası ne zaman çocuk yapılması sorusunun en iyi cevabının evliliğin 3. yılına çocuklu olarak girilmesi olduğunu belirtti.
Hem annenin sağlığını korumak hem de sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için iki doğum arasında mutlaka 3 yıl ara verilmesi gerektiğini vurgulayan Şatıroğlu, çok sık doğum yapan kadınların yaşıtlarına oranla çok daha hızlı yaşlandıklarını ifade etti.
Sonuç olarak gebelik için ideal anne yaşı hormonların iyi çalıştığı dönemler olan 20 yaşından sonraki ve 33 yaşından önceki dönemleri tercih etmek gerekmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Her adet döngüsünde 6 günlük bir dönemde hamile kalmak mümkündür. İlk adet gününden itibaren 11. ve 17. günler arasında hamile kalınabilir. Bu 6 günlük dönemde hamilelik ihtimalini arttırmak için erkeğin ilk cinsel ilişkiden önce 48 saat boşalmamış olması, sperm sayısının ve kalitesinin yükselmesi açısından önemlidir.
Sonuç olarak kadınlar için 35 yaş üstü gebe kalmak zorlaşır, gebelik olsa bile hem anne hem de bebek için bazı riskler gündeme gelir. Bu nedenle mümkünse anne olma yaşını 35 yaşından sonraya bırakmamak en mantıklı yaklaşım olacaktır.
En fazla iki çocuk isteniyor
Araştırmaya göre bireylerin şartları uygun olsa kaç çocuk sahibi olmayı istedikleri incelendiğinde, en fazla istenen ideal çocuk sayısı yüzde 32 ile iki çocuk oldu.
İdeal yaş farkı göreceli bir kavram olsa da kardeşler arası yaş farkı bilimsel olarak 10 yaş ve üstü farklar kardeşler arası ilişki açısından çok doğru kabul edilmez. Ortalama 5 yaş farkı kardeşlerin özellikle ergenlik ve daha sonraki dönemlerde karşılıklı ve sağlıklı bir ilişki kurması için idealdir.
İkinci hamilelikte komplikasyonların oluşmasını engellemek için ilk hamilelikten sonra ideal olarak 18 - 24 ayın geçmesi tavsiye edilmektedir. 35 yaşını doldurmuş olan kişilerin ikinci hamilelik için ilk hamilelikten sonra 12 ay beklemesi yeterli olmaktadır.
Yapılan çalışmalar yeni evlenen ve hamilelikten korunmayan bir çiftin 12 ayda hamilelik şansının yüzde 85 olduğunu ortaya koyuyor. En yüksek gebelik şansı ilk 5-6 ayda olsa da, sonraki 6 ayda da önemli oranda gebelik olur.
Türk aile hukuku mevzuat ve içtihatları, eşleri çocuk sahibi olmaya zorlayan bir düzen kurmuş değildir. Buna göre, kimsenin üreme ve bir sonraki jenerasyonu üretme gibi bir ödev yükleyen kural, yasa veya içtihat bulunmamaktadır. Bu durum bireyler için olduğu gibi, evlilik birliğindeki eşler için de geçerlidir.
❓Yeni evlendim; kaç ayda hamile kalabilirim? 👫🏻Sağlıklı bir çiftin yumurtlama zamanına denk getirilen cinsel ilişki ile ilk ayda gebe kalma ihtimali %20'dir. Bu olasılık giderek artar, üç ayda %50 olur; altıncı ayın sonunda %70'i geçer. Birinci yılın sonunda ise çiftlerin %85'inin gebe kaldığını biliyoruz.
Yumurtlama bir sonraki adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleşmektedir. Aynı şekilde adetten önceki 12-18 gün arasında da meydana gelebilir. Regl döngüsü 35 günse 19 ile 25. günde doğurganlık dönemi olabilir. Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir.
Erkek Bebek
Seyrek ilişki ve ovülasyondan 10 gün önce kesinlikle ilişkiye girmeyin. Ovülasyonun olduğu gün ya da ovülasyondan 1-2 gün sonra birleşme. Daha hızlı olan erkek sperm hücreleri (Y) yumurtaya daha önce varacaklardır. Boşalmanın sayısı az olmalıdır.
Bu yüzden kadınların doğurganlığı 35 yaş itibariyle azalmaya başlar. 40 yaşını geçen kadınlarda doğal yollardan gebe kalmak çok zor hale gelir. 45 yaşın üzerindeki kadınlar için gebe kalma ihtimali sıfıra çok yaklaşır.
Çünkü yaş aralığı arttıkça kıskançlık daha çok ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak ailenin kendisini hazır hissedip çocuk yapmaya karar verdiği zaman önemlidir. Ancak iki çocuk arasında olması önerilen yaş aralığı 3-4 yaştır.
İki çocuk arasında yaş farkının az olmasının bazı avantajları var. İki çocuk birlikte büyür ve yaş farkı az olduğu için büyüdüğünde de iyi arkadaş olurlar. Eğer cinsiyetleri aynı ise yakın yaşlarda olduğu için oynadığı oyuncaklar ve kıyafetlerini paylaşabilirler.
Araştırmaya göre en mutlu çocuklar tek çocuklar. 2 bin 500 çocuk ve gençle gerçeleştirilen çalışmaya göre, kardeşi olanlara kıyasla tek çocuklar çok daha mutlu. Çalışma, tek çocukların kardeş rekabeti yaşamadığı için duygusal olarak daha sağlıklı bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ailelerin çocuk sayısını ikinin altına düşürmemeleri gerektiğini belirterek, "Mutlaka ikinin üzerinde, üç, dört gibi. Nüfus yapımızı hem sağlam hem nicelik olarak hem de nitelik olarak geliştirmemiz ve sağlam hale getirmemiz gerekiyor" dedi.
“Benim onun yaşında hiçbir şeyim yoktu, onun her şeyi olmalı” diyerek her istediğini almak son derece hatalı bir davranış. İhtiyaç dışı sunulan maddi imkanlar çocuğa fayda yerine zarar verir. Bu yaklaşım, çocuğun paranın kıymetini anlamamasına, kazanmadan harcamaya alıştığı için tembelliğe alışmasına yol açar.
18. yüzyılda Rusya'da Feodor Vassilyev adlı bir köylünün karısı 69 çocuk ile en fazla çocuk sahibi olan kadın olarak anılır. Mahalli manastırın Moskova'daki hükümete yazdığı rapora göre, 1725-65 yılları arasında Bayan Vassilyev 16 ikiz, yedi üçüz ve dört dördüz doğurdu.
35 yaşından sonraki gebelikler ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaştan sonraki gebelikler riskli gebelik olarak ele alınır ve daha özel ve yakın takip gerektirir.
Otuz yaş altında herhangi bir ayda gebe kalabilme şansı % 20 iken, 40 yaş üzerinde bu şans yalnızca % 5 olarak öngörülmektedir. Tüp bebek gibi ileri infertilite tedavilerinde dahi 40 yaş üzerinde gebe kalma şansı azalırken, düşük ve anomalili bebek şansı artmaktadır.
35 yaşından sonraki gebelikler tıpta ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaşından sonraki gebelikler, riskli gebelik olarak ele alınır, daha özel ve yakın takip gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri