Rudolf Christian Karl Diesel (18 Mart 1858, Paris - 29 Eylül 1913, Manş Denizi), dizel motorun mucidi Alman makine mühendisi.
1892'de Alman mühendis Rudolf Diesel tarafından bulunmuş ve daha sonra 23 Şubat 1893'te patenti alınmış bu süreç diesel çevrimi olarak bilinir. Motorun mucidi, geniş kömür yataklarına sahip olan Almanya'nın petrole bağımlılığını azaltmak için kömürle çalışan bir motor yapmayı hedeflemiştir.
1978 yılında İtalya'da kurulan Diesel, önce erkek koleksiyonları hazırlamış, ardından kadın koleksiyonlarına da başlamış.
Avusturya Veliaht Prensi Rudolf (Rudolf Franz Karl Joseph Kronprinz von Österreich; 21 Ağustos 1858 – 30 Ocak 1889), İmparator I. Franz Joseph ve Bavyera Düşesi Elisabeth'in tek oğlu ve üçüncü çocuğuydu.
Führer, Adolf Hitler'in, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin ve Üçüncü Alman İmparatorluğu'nun yöneticisi olduğu dönemde kullandığı ve “lider” anlamına gelen unvan.
İlgili 29 soru bulundu
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu tacının veliaht prensi Arşidük Rudolf ile sevgilisi Maria Vetsera'nın Viyana dışındaki Mayerling av köşkünde intihar etmeleri, Habsburg hanedanının prestijine ağır darbe vurmuştu.
1867 yılına gelindiğinde Nicolaus Otto ve Eugen Langen tarafından benzinle çalışan ilk motor icat edilmiştir.
Otomobilin tarihi, 19. yüzyılda enerji kaynağı olarak buharın kullanılmasıyla başlar ve içten yanmalı motorlarda petrolün kullanılmasıyla devam eder. Günümüzde alternatif enerji kaynakları ile çalışan otomobillerin üretilmesi konusunda çalışmalar hız kazanmıştır.
Dizel otomobillerin satışları düşerken, pazar payları hızla geriledi. Bunu gören otomotiv firmaları da dizel otomobil üretip satışa sunmaktan vazgeçti. Üretimler durdu. Türkiye'ye de artık dizel araçlar girmez oldu.
İtalyan giyim firması olarak tanınan Diesel, saat sektöründe de modaya yön veren tasarımlarıyla uluslararası bir marka haline gelmiştir.
Diesel saatler, dünyaca ünlü saat markası Fossil tarafından en yüksek teknoloji ve en kaliteli malzemelerle üretiliyor. Size de sadece Diesel saatinizi güvenilir bir saat mağazasından almak kalıyor.
İTALYA DIESEL:
İtalya'dan daha çok Tunus, Çin, Türkiye ya da Fas'ta üretiliyor.
Nikolaus August Otto (14 Haziran 1832 – 28 Ocak 1891), içten yanmalı motoru bulan Alman makine mühendisidir.
Mazot ya da motorin, dizel yakıt sistemli motorlarda kullanılan ham petrol damıtma ürünlerinden biridir. Yüksek sıcaklıklarla birlikte ham petrol kaynama aralığına alınan üçüncü ana ürün motorindir. Yani motorin dizel motoru yakıttır.
29 Ekim 1961 yılında meclisin önüne getirilen 2 otomobilden siyah olanına dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel bindi. Anıtkabir'e gidecek siyah otomobil yaklaşık 100 metre ilerledikten sonra durdu.
İlk testi 29 Ekim 1961'de yapılan, Türkiye'nin ilk yerli otomobili "Devrim"in Eskişehir'de sergilendiği müze, 4,5 yılda 470 bin ziyaretçi ağırladı.
DEVRİM ARABASI NE ZAMAN YAPILDI? Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk otomobil Devrim arabası 1961 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla, Eskişehir Demiryolu Fabrikası'nda, 129 günde üretildi.
1769 yılında Fransız mühendis Nicolas Cugnot, buhar gücü ile çalışan ilk arabayı icat etti. Üç tekerlekli ve iki kişilik olan bu araba, saatte ortalama 6 km hız yapabiliyordu. İngiltere'de ise 1801 yılında Richard Trevithick, 1831 yılında ise Sir Goldsworthy Gurney buharla çalışan taşıtlar icat etti.
Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte.
Otomobillerin mucidi olarak Karl Benz gösteriliyor. Bunun nedeni Benz'in benzinle çalışan, içten yanmalı bir motora ev sahipliği yapan aracı ilk kez kullanınan kişi olması.1886 yılında patenti alınan araç çağımızdaki modeller gibi çalıştığı için ilk otomobil olarak kabul ediliyor.
Savaş sırasında ölen Franz Joseph'in yerine küçük yeğeni Arşidük Karl geçti.
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun 1908'de işgal etmiş olduğu Bosna-Hersek'in Saraybosna kentinde, 28 Haziran 1914'te Gavrilo Princip isimli bir Sırp milliyetçisinin Arşidük Franz Ferdinand'ı öldürmesi I. Dünya Savaşı'nı başlatan kıvılcım oldu.
Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth (24 Aralık 1837 - 10 Eylül 1898) İmparator Franz Joseph'in eşi, Avusturya imparatoriçesi ve Macaristan, Hırvatistan ve Bohemya kraliçesi. Bavyeralı Wittelsbach Hanedanı'na mensup bir ailede doğdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri