Din ve mitolojinin dışına çıkarak var olanların ve nedenlerinin araştırılmasını başlatan Thales olmuştur. Thales bu anlamda felsefenin babası sayılmakta ve onunla başlayan felsefi düşünce de
Doğa üzerine felsefece düşünen ilk filozoflar, Aristoteles'in (Metapysics, 983b6-984a4) deyişiyle “doğa filozofları”, Miletli Thales, Anaksimandros ve Anaksimenes'dir.
Doğa filozofları olarak da anılan Sokrates öncesi düşünürler, her şeyin kaynağı olduğunu düşündükleri bir veya birkaç ana ilkeden (arkhe) hareketle doğanın akıl sınırları içinde bütünsel bir açıklamasını yapmaya çalışmışlardır.
Sokrates öncesindeki filozoflar Doğa Filozofları olarak adlandırılırlar. Bu filozofların “Doğa” önadıyla anılmasının sebebi ise Doğa üzerine düşünen ilk filozoflar olmalarıdır.
İlkçağ felsefesinin en seçkin temsilcileri arasında Sokrates, Platon ve Aristoteles gibi büyük filozofları sayabiliriz.
İlgili 35 soru bulundu
Felsefeyi Miletli Thales'in başlattığına ve ilk filozof olduğuna dair yerleşik bir gelenek söz konusudur; bununla birlikte, felsefe kendine özgü belirlenimler kazanıp kendini belirlemesini sağlayan belli bir gelişme sürecinin ürünüdür ve bu bakımdan birçok filozofun emeğine gerek duymuştur.
1- Sokrates: Sokrates, en ünlü İlk Çağ filozoflarının başında geliyor. ''Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir'' sözüyle tanınan düşünür, Yunanların çok tanrılı dinlerini eleştirmiş ve idama mahkum edilmiştir. Rasyonalizm akımının kurucusu kabul edilen Sokrates, her insanın özünde iyi olduğunu savunmuştur.
Örneğin bir heykel ve onun kopyası, form olarak aynıdırlar; bunları ayıran ve birleştiren, farklı madde parçaları oluşlarıdır. -Bir doğa filozofu olarak Aristoteles, değişim sorununu ayrıntılı biçimde ele alır.
Ahlak felsefesinin kurucusu olarak kabul edilen Sokrates'in yaşamının en belirgin olaylarından biri MÖ 399 yılında hakkında açılan davadır.
Nihilizmin ve daha da çok kuşkucu düşüncenin gelişmesinde önemli bir filozof olarak yer almaktadır. Empedokles'in öğrencisi olmuştur ve ondan hem doğa felsefesini hem de hitabet sanatını öğrenmiştir. Bu sanattaki ustalığıyla Atina'da önemli etkilerde bulunmuş ve bu sanatın en önemli geliştiricilerinden biri olmuştur.
O hem bir doğa filozofu hem de bir doğa araştırıcısıdır. Her iki alanda da çığır açmıştır. Bilime önderlik yapan ve evrene farklı gözle bakıp inceleyen ilk kişidir.
Özetlersek, Doğa Filozofları ve Pitagorasçılar asıl olarak varlık problemiyle ilgilenmişlerdir. Varlığın neliğine ilişkin arkhe ve oluş- değişme problemlerini ele alırlarken aslında örtük olarak bilgi problemine ilişkin kimi sorunlara da değinmişlerdir.
Klasik Felsefe Dönemi
Antik Yunan'da bilimsel ve kültürel açıdan büyük gelişmelerin yaşandığı bir dönemdir. Sokrates, Aristoteles ve Platon bu dönemin en önemli düşünürlerindendir.
Arkhe (ἀρχή) (Yunancada "başlangıç," "ilk," "ilk neden"), Batı felsefesinin ve Sokrates öncesi Eski Yunan Felsefesinin en önemli kavramlarından biri. Felsefenin ana disiplini sayılan metafiziğin ve genellikle Bilimin, özellikle de fizik biliminin gelişmesinde önemli rolü olmuştur.
Platon'un varlık anlayışının temelinde akılla kavranabilen, değişmeyen, kendi kendinin nedeni olan gerçek varlıklar, idealar vardır. IK LİSE TV AÇIK LİSE 2 TV 3 AC LISET idealar duygusal alanın dışındadır. Duygusal alana bağlı olan varlıklar ise idealardan pay alarak var olan fenomenlerdir.
Sokrates, M.Ö. 469-399 yılları arasında Atina'da yaşamış bir filozofdur. Platon ise Sokrates'in öğrencisi, Aristo'nun da hocası olan M.Ö. 428/427-348/347 yılları arasında yaşamış başka bir filozoftur .
Descartes sıklıkla modern felsefenin babası olarak anılır ve 17. yüzyılda epistemoloji'ye verilen artan ilgiden büyük ölçüde sorumlu olarak görülür.
Tanım. Yunan filozofu Sokrates (MÖ 469/470-399), batı felsefesinin babası olarak kabul edilir. En bilinen öğrencisi Platon'dur ve Büyük İskender'in akıl hocası olan Aristoteles'i yetiştirmiştir.
Bunun örneklerinden biri Parmenides'te Üçüncü Adam Argümanı olarak bilinen argümanda, benzer şeylerin birçok kopyası- nın çıkartılmasından hareketle bir kavramın elde edilmesidir, bu ev- rensellerin soyutlanması denilen şeydir.
Bir şey hakkında bilgi sahibi olmak, yani bir şeyi bilmek, ancak o şeyin nedenini bilmek veya onu nedeniyle bilmekle mümkündür ve nedensel düşünmenin felsefe alanındaki izahı Aristoteles'in maddi, fail, formel ve ereksel olarak adlandırdığı Dört Neden Kuramına dayanır.
Platon, devleti başka deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olamayacak; toplum da bireylerle var olacaktır.
Böyle düşünerek Sokrates, Avrupa tarihinde haksız bir şekilde ölüme mahkûm edilen ilk düşünce suçlusu oldu. Sonu yaklaşırken şöyle dedi Sokrates: “Ayrılık saati geldi, herkes kendi yoluna gidecek, ben ölüme ve siz hayata. Hangisinin daha iyi olduğunu sadece Tanrı bilir.”
Rasyonalizm akımının en önemli temsilcileri, Sokrates, Platon, Aristoteles, Farabi, Descartes ve Hegel'dir. Akıl yolu ile belirlenmiş, genel geçer ve kesin bilgiye dayanan matematik ve mantıktır. Sokrates, ilk rasyonel düşünür olmasına rağmen sahip olduğu görüşlere dair ardında herhangi bir eser bırakmadı.
bilinmeden Sokrates'in peygamber olup olmadığı ve kendisinin ne tür bir peygamberlik algısı taşıdığı tam olarak anlaşılamaz. etmiyordu. Hatta, bu insanların tanrıların varlığını reddettikleri ve eski gelenekleri terk ettikleri de görülmeye başlamıştı. yönelmiş olan Sokrates'in asıl amacı pratik bir ahlak ilmi kurmaktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri