Küreselleşme, iç savaş, düşük insani yaşam standartları, sağlık, çevresel faktörler, doğal afetler ve eğitim gibi birçok alandaki eksiklikten dolayı ülkeden ülkeye, kırsal alandan kentlere veya iller arası göçler görülebilmektedir. Bu göçler sonucunda pozitif veya negatif dışsallıklar ortaya çıkabilmektedir.
Türkiye'de göçlerin nedenleri arasında ekonomik ve sosyal olarak bölgesel dengesizlikler, hızlı nüfus artışı, tarım kesiminin gelir dağılımından az pay alması, siyasal nedenler önemli bir yere sahiptir.
Bu çalışmalar genel olarak değerlendirildiğinde, göçü etkileyen başlıca faktörlerin eğitimsizlik, işsizlik, yoksulluk ve istihdam oranı gibi faktörler olduğu sonucuna varılmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Bu çalışmada göçün en önemli nedenleri olarak; sağlık ve eğitim hizmetlerinin yetersizliği, sosyal faaliyetlerin azlığı, iklim koşullarının zorluğu ve daha iyi iş bulma faktörleri saptanmıştır.
İşsizlik, ekonomik hayatın daha da bozulması, sağlık problemlerinin artması, eğitim problemi, psikolojik sorunlar, sosyal denge bozuklukları, ırkçılık, kültürel bozulmalar, çatışmaların kentlere yayılması, ahlaki bozulmalar ve fuhşun, gayrimeşru işlerin artması, çarpık kentleşme...
Kan davaları, aileler arasındaki geçimsizlikler, dinsel baskılar güvenlik nedenli göçlere sebep olur. Doğum oranının ölüm oranından fazla olmasına nüfus artışı denir. Bir bölgede nüfus artışının hızlı olması göçe neden olur.
Kültürel alışkanlıkların, yaşam biçiminin değişmesi, aile yapısındaki farklılaşmalar, değer çatışmaları gibi çok değişik durumların ortaya çıkması göçmenlerde kimlik bunalımını ortaya çıkarmaktadır. Orya çıkan kimlik bunalımı ise göçmenlerin içinde yaşadıkları toplumla tam olarak bütünleşmelerini zorlaştırmaktadır.
Türkiye'de nüfus artışına sebep olan etkenler şunlardır: Doğum oranlarının fazlalığı Ölüm oranlarının özellikle bebek ölüm oranlarının azalması Sağlık ve beslenme koşullarının giderek daha iyileşmesi Dış ülkelerden ülkemize yapılan göçler Genç nüfus miktarının fazla olması Türkiye nüfusunun yıllara göre sürekli artış ...
İç göçler de kendi içerisinde “mevsimlik göçler, sürekli göçler, emek göçleri ve zorunlu – gönüllü göçler” diye ayrılabilmektedir. Dış göçler ise, “beyin göçleri, işçi göçleri ve mübadele göçleri” diye kendi içinde ayrılabilmektedir.
Nüfusun dağılışıyla ilgili faktörleri iki grupta toplamak mümkündür. Doğal ya da fiziki faktörler olarak tanımlanan grupta; iklim özellikleri, yer şekilleri ve toprak özelliklerinden bahsedilir. Beşeri faktörler ise sanayileşme, tarım, yeraltı kaynakları, turizm, ulaşım başlıkları altında incelenir.
Bu kapsamda çalışmanın amacı uluslararası göçün dinamiklerini OECD ülkeleri için çekici faktörler yaklaşımıyla ele almaktadır. Bu amaç etrafında göçe etki etmesi muhtemel çekici faktörler ekonomik, sosyal, çevresel, politik ve kurumsal olmak üzere beş farklı kategoride ele alınmıştır.
Kırsal alandan kentlere doğru göç hareketleri, kentlerde yeteri kadar konut ve iş imkânlarının olmaması durumunda kentleri olumsuz yönde etkilemektedir. Yoğun göç hareketleri kentlerde; çarpık kentleşme, suç oranlarının artması, altyapı ve ulaşım sorunu ile işsizlik gibi sorunlara neden olmaktadır.
Özellikle depremler, sel olayları, volkanik püskürmeler, çölleşme ve kuraklık göçe neden olan doğa olaylarıdır.
b) Dış Göçler
Bir ülkeden başka bir ülkeye olan göçlere dış göç denir. Dış göçlerin en önemli nedenleri savaş, baskı, zulüm ve ekonomik sebeplerdir. Bunun dışında anlaşmalarla karşılıklı nüfus değişimleri (mübadele) ve eğitim maksadıyla dış göçler olmaktadır.
Doğal nüfus artışına ek olarak göçlerin etkisiyle meydana gelen nüfus artışına da gerçek nüfus artışı denir. Yıllık nüfus artış hızı ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre değişmektedir.
Göç sonucu hızla büyüyen şehirlerde atık miktarı fazlalaşmakta, elverişli olmayan alanlara atılan çöp miktarı artmakta, ses ve ışık kirliliği yaşanmaktadır. Bu durum büyük şehirlerimizde önemli çevre sorunları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ya iklim koşulları değişmiş, kuraklık ve kıtlık yaşanmıştır veya nüfus artmış, topraklar yetersiz kılmıştır. Bir kavmin saldırısı ya da baskısı sonucunda yaşanan kavimler kaynaşması ve hatta depremler, sal- gın hastalıklar, yağma ve talan arzusu gibi nedenler de göçlere yol açabilmiştir.
Orta Asya'dan kuzeye, güneye, doğuya ve batıya doğru giden Türk toplulukları bulunur. Orta Asya'dan çıkan Türkler Sibirya'ya, Uzak Doğu'ya (Başta Çin olmak üzere Uzak Doğu ülkelerine), Kafkas bölgesine, İran'a, Hindistan ve Afrika'ya, Anadolu'ya Mısır'a ve Hazar Denizi'nden Avrupa'ya kadar ilerlemişlerdir.
Göçler iç ve dış göçler şeklinde iki şekilde ele alınmaktadır. İç göç bir ülkenin kendi sınırlan içerisinde belirli bir bölgeden bir başka bölgeye gerçekleştirilen göç hareketidir. Dış göçten ise bir ülkeden bir başka ülkeye yapılan göç anlaşılmalıdır. Göç her şeyden önce bir mekan değiştirme durumudur.
1979 İran Devriminden sonra 1 milyon kişi (Azeri ve Fars) Türkiye'ye göç etmiştir. Afganistan'ın Sovyet Rusya tarafından işgali ile birlikte Türk kökenli toplumlardan Özbek, Kazak, Uygur ve Kırgızlar Türkiye'ye göç etmiştir. Suriye'den 1945, 1951, 1953 ve 1967 yıllarında toplu göçler olmuştur.
EN ÇOK GÖÇ ALAN İL İSTANBUL OLDU
İstanbul'u sırasıyla 197 bin 702 kişi ile Ankara ve 131 bin 394 kişi ile İzmir takip etti. En az göç alan iller ise sırasıyla 4 bin 750 kişi ile Ardahan, 7 bin 54 kişi ile Tunceli ve 7 bin 474 kişi ile Kilis oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri