Ebru tarihinde bugüne kadar tesbit edilebilen ilk ebruzen “şebek” lakabı ile bilinen Mehmed Efendi'dir.
Ebru Sanatı; Türkistan topraklarında 8. ve 9. Yüzyıllarda ortaya çıktmış, “Ebri” ismi ile var olmuş ancak çok fazla gelişme gösterememiştir. İpek Yolu ticareti ile Orta Asya'dan Anadoluya gelmiş, ortaya çıktığı ilk dönemlerde cilt ve hat sanatlarına yardımcı bir sanat dalı olarak işlev görmüştür.
Klasik Türk Ebru sanatının yakın geçmişte ki temsilcileri Necmettin OKYAY ve Mustafa DÜZGÜNMAN'dır. Mustafa DÜZGÜNMAN'ında öğrencisi olan Alparslan BABAOĞLU ve Fuat BAŞAR günümüz klasik Türk Ebru sanatının temsilcileridir.
Ebru Sanatı: Bin Yıllık Miras
Bugüne ulaşan kayıtlara göre tespit edilebilmiş en eski ebru sanatçısı ise Şebek Mehmed Efendi.
Eski bir kâğıt bezeme (süsleme) sanatı olan ebru asıl olarak bir cilt sanatıdır. İlk defa nerede ve kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmese de, araştırmacıların genel kanaati; ilk olarak Türkistan coğrafyasında yapıldığıdır. Daha sonra İran'a ve oradan da Osmanlı coğrafyasına geldiği bilinmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Ebru tarihinde bugüne kadar tesbit edilebilen ilk ebruzen “şebek” lakabı ile bilinen Mehmed Efendi'dir.
13. yüzyılda ilk Ebru formları Orta Asya'da görülmüş olup İran aracılığıyla Anadolu'ya yayılmıştır. Osmanlı döneminde, Türk hat ustaları ve sanatçıları yeni formlar yaratmış ve tekniklerini geliştirmişlerdir. Ebru sanatı, kendine has malzeme ve uygulama özelliğine sahiptir.
Osmanlı döneminde başlıbaşına bir sanat ve iş kolu olan ebruculuk, 20. yüzyıl başlarına gelindiğinde unutulma noktasına gelmiştir.
Türklerin İslamiyet sonrası sanatlarından birisi olan Ebru sanatı'nın XV. yüzyılda Türkistan'da yapıldığı kuvvetle muhtemeldir. Anadolu'da bu sanatı ilk yapanlardan Şeyh Sadık Efendi Ebru sanatını Buhara'da öğrenmiştir.
Ebru sanatının tam olarak kökeni bilinmemektedir. Fakat İran, Hindistan ve Türkistan'da çıktığı olasılıklar arasındadır. Osmanlı'ya gelişi ise İran aracılığı ile olmuştur. Batıda ebru sanatı için mermer kâğıdı ve Türk kâğıdı gibi isimler kullanılmaktadır.
Necmeddin Okyay, Mustafa Düzgünman gibi üstadların kendilerini ebrucu, ebru ustası ya da ebru sanatçısı olarak nitelediklerini biliyoruz.
Ebu sanatının tarihiyle ilgili kesin bir bilgi söz konusu olmamakla beraber 13. ve 14. yy'da Türkistan, Semerkant gibi bölgelerde ebru sanatının yapıldığı kaynaklara rastlanılmıştır. Tam olarak tarihi tespit edilmiş en eski ebru sanatı Topkapı sarayında sergilenen ve 1447 yılına ait bir eserdir.
Sığır Ödü 90 ml (Kokusuz)Sığır ödü ebru sanatında kullanılan en önemli malzemelerden biridir. Boyaların batmadan suyun üzerinde durmasını sağlar. Öd aynı zamanda boyaların birbirilerine karışmasını engeller ve boyalara yapışkanlık kazandırır. Boyanın içine koyularak ya da direk suya dökülerek kullanılabilir.
Ebru kelimesi Çağatay'ca bir kelime olup bize “ebre” kelimesinden geçmiştir.Ebru bir Çağatay bölgesi olan Buhara'da doğmuş, İran'a ulaşmış,oradan Anadolu'ya gelmiştir. Ebre yerine ebri'nin kullanılması ise Farsça'nın Osmanlı Türkçe'sini meydana getiren iki dilden biri olmasından olsa gerektir.
Ebru adının birden fazla anlamı bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak; Kağıt üzerine kendine has usulle yapılan, mermer, damarları gibi dalgalı şekilli süsleme. Bulut renginde, buluta benzer, bulut gibi dalgalı, bulutlu.
Osmanlı'da ve özellikle o dönem İstanbul'unda çok rağbet gören ebru sanatı, Avrupa'da da çok beğenilmiş ve "Türk kağıdı" , 'Türk mermer kağıdı' olarak adlandırılmış, günümüze değin yapılagelmiştir.
Bunun yanı sıra Hatip Mehmet Efendi, o zamana kadar yapılan battal ebrulara yenilik katarak kitreli su yüzeyindeki boyalara müdahale etmiş, kendi adıyla anılan hatip ebrusunu bulmuştur.
Ebru yapımında üstüne boya serpilecek suya yapışkan bir koyuluk vermek için kullanılır. Köylüler kırlarda geven dikeninin gövdesine bıçakla çizik atar, birkaç gün beklerler. Bitkinin özsuyu çizik bölgeden akar ve kurur. Bir ağaç kabuğuna benzer görünüm alır.
Klasik Türk Ebru çeşitleri arasında yer alan bazı ebrular; Battal Ebru, Şal Ebrusu, Gel-git Ebru, Taraklı Ebru, Hatip Ebrusu, Bülbül Yuvası Ebru, Hafif Ebru, Kumlu Ebru, Akkase Ebru, Çiçekli Ebru olarak sıralanabilir.
"İnce, uzun, doğru yol, birçok noktannın birbirine bitişerek sıralanmasından meydana gelen çizgi, çizgiye benzeyen şeyler ve yazı" anlamlarına gelen hat; İslam kültüründe "yazı" ve "güzel yazı" (hüsn-i hat, hüsnü'l hat, el-hattu'l hasen) manalarında kullanılmıştır.
Ebruculukta Kullanılan Alet ve Malzemeler. Ebru aletlerinin hepsi İstanbul'da yapılır; ancak, malzemenin pek çoğu bu şehre, Anadolu'dan, Doğu ve Batı ülkelerinden getirilip kullanılırdı (Resim 1).
Dere'ye göre ise ebru, dengenin sanatıdır. Yüzeyde, fırça darbelerinde, boya ayarlarında, elde ve ruhta denge demektir. Ebru teknesindeki dengeyi ise kozmik dengenin iz düşümü olarak görmektedir.
Bilindiği üzere ebru yapımında kullanılan boyalar genellikle toprak veya pigment boyalardır (Elhan, 2004). Geleneksel sanatlarımızdan biri olan ebru sanatı İpek Yolu ile İran'da yayılmıştır. Adı Farsça AbRu (su yüzü) ve Ebri (Bulutumsu) anlamına gelmektedir.
Kitreli su üzerine serpilen boyalarla bezenmiş kâğıt ve bunu hazırlama sanatı. İslâm kitap sanatlarının klasik çağını Osmanlılar'da yaşayan bir kolu.
Suda erimediği için boyalar, zamanla dibe çöker ve ebrulu kâğıt yapılacağı va- kit sulandırılarak kullanılırlar. Ebruda güzel renk kompozis- yonları oluşturmak çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri