Poliçenin iptal edilmesi durumunda prim iadeleri genellikle 3-5 gün içinde yapılır. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde iade tutarı yine karta yatırılırken elden nakit ödenen tutarlar sigorta şirketi tarafından araç sahiplerine teslim edilir.
Bankaya bir dilekçe yazarak hayat sigortasının iptali talep ediliyor. Ayrıca kredi geri ödemesi bittikten sonra fazladan ödenen primlerin iadesi talebine de yine dilekçede yer vermek gerekiyor. Bankalar iade taleplerini genellikle 30 günlük bir süre içinde sonuçlandırarak müşterilere prim iadesini yapıyor.
Hazine Müsteşarlığı tarafından 22 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe konulan “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik” uyarınca, sigorta şirketinin trafik sigortasını iptal ettiren araç sahibinden yaptığı kesinti tutarı 25 TL'den 44,80 TL'ye çıkarıldı.
Yeni trafik sigortası genel şartları gereğince araç sahibinin, aracı satıldıktan sonra noter satış sözleşmesi ile poliçesini iptal ettirmesi gerekiyor. Eğer poliçeni iptal edilmesini talep edersen sigorta şirketi kalan günlerin prim tutarını sana iade etmekle yükümlüdür. Yeni araç için ise yeni poliçe düzenlenmelidir.
Toptan ödeme kapsamında söz konusu sigortalılara yapılacak prim iadesi oranı, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası adına ödenen %20'dir.
İlgili 25 soru bulundu
Kredi kartı ödemelerinde iade yine kredi kartınıza yansır. Elden ödediğiniz poliçe tutarınız ise yine sigorta şirketiniz tarafından size yapılır. Ayrıca kredi kartı ödemelerinin iadesi her ay taksit tutarı kadar size geri ödenir.
Primleri iade almak için kişinin bağlı bulunduğu ilçedeki sosyal güvenlik merkezine veya il müdürlüğüne dilekçeyle başvurmak gerekiyor. Eski SSK'lılar (4A) için 2008'den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008'den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor.
Kişilerin SGK'dan toplu olarak para iadesi alabilmesi için resmi başvuruda bulunması şarttır. Aksi halde kişilere otomatik olarak ödeme yapılmamaktadır. Kişilerin resmi başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezlerine dilekçe ile yapmaları yeterli olacaktır.
Poliçesini iptal eden sigorta sahibine, gün esasına göre prim tutarının iadesi yapılır. Ancak mevcut sözleşme, sigortalının değiştiği tarihten itibaren 15 gün süresince herhangi bir işleme gerek kalmaksızın ve prim ödenmeksizin yeni araç sahibi için sözleşme yapılana kadar geçerli olacaktır.
Günlük Sigorta Primine Esas Kazanç (SPEK) matrahının alt sınırı yani günlük asgari ücret sigorta primi 333,60 TL, günlük olan SPEK matrahının üst sınırı 2.502,00 TL, aylık SPEK matrahının alt sınırı yani aylık asgari ücret sigorta primi 10.008 TL ve aylık SPEK üst sınırı 75.060 TL olarak belirlenmiştir. 70.060 için SGK ...
İşe başlamayan işçinin işe giriş bildirgesi çalışmaya başlamaları gereken günü takip eden ilk iş günü içinde e-Sigorta kanalıyla iptal edilebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamada yaşanan bu durumu Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde değişikliğe giderek çözüme kavuşturmuştur.
Sağlık için kesilen primler ile birlikte işveren adına yatırılan primler de iade edilmez. Sadece sigortalının kendisi için emeklilik için ödenmiş olan primler iade edilir.
Yani emeklilik için gereken prim gün sayısına aynı ay içinde 30 günden fazla yatan primler etki etmez. Prim gün sayısı bakımından 30 gün prim esas alınır.
Cayma hakkınızı kullanabileceğinizin bildirilmesinden itibaren 15 gün içinde sözleşmeden cayma hakkınızı kullanabilirsiniz. Bu hususta size ayrıca bilgilendirme yapılmamışsa, cayma hakkınız ilk primin ödenmesinden itibaren bir ay sonra sona erecektir. Bu süre poliçe özel şartlarında daha uzun olarak belirlenebilir.
Sevdiklerinizi vefat riskine karşı güvence altına alırken, poliçe süresi sonunda sigortadan faydalanmazsanız yaşam teminatı ile ödediğiniz primleri geri alabilirsiniz.
Hayat Sigortası Primleri Geri Ödemesi
Kendinizi ve sevdiklerinizi vefat riskine karşı güvence altına alırken, riskin gerçekleşmemesi durumunda yaşam teminatı sayesinde poliçe süresi sonunda ödediğiniz primleri geri alabilirsiniz.
Ancak yapılan güncelleme ile birlikte sorgulamalar artık Sosyal Güvenlik Kurumu ile entegre olarak hizmet veren e-Devlet kapısı üzerinden online olarak yapılabiliyor. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumunun ALO 170 hattını arayarak da çalışanlar sigorta bilgilerini öğrenebilirler.
Asgari ücretli bir çalışan için SGK primi %14 şeklindedir. İşsizlik sigortası %1 şeklindedir. İşveren için ise SGK primi %15,5 şeklindedir. İşveren için işsizlik sigortası payı da %2'dir.
Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir.
E-Devlet'e girip Takasbank yazarsanız karşınıza çıkan ekrandan birikmiş paranız olup olmadığını görebilirsiniz. Eğer BES bakiyeniz varsa ilgili sigorta şirketine ulaşarak biriken parayı çekmek için talep oluşturabilirsiniz. Bir diğer biriken para öğrenme ekranı ise Şahıs ödemeleri.
Buna göre, bir günlük borçlanma miktarınız 31.35 x %32 = 10.032.- TL, 20 yıllık (7200 gün) borçlanma karşılığı ödenecek miktar ise 10,032 x 7200 gün = 72230,40-TL'dir.
Prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş sınırı şartını sağlayarak emeklilik hakkını elde eden sigortalı çalışanlar, prim günlerinde yaşanan eksikliği çözümleyebiliyor. Prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.
Poliçenin iptal edilmesi durumunda prim iadeleri genellikle 3-5 gün içinde yapılır. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde iade tutarı yine karta yatırılırken elden nakit ödenen tutarlar sigorta şirketi tarafından araç sahiplerine teslim edilir.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri