Birinci kuşak haklar esas olarak kişi haklarını ve siyasal hakları içermektedir. Ayrıca bu haklara negatif statü hakları da denilmektedir. Birinci kuşak haklara yaşam hakkı, düşünce ve düşünceyi açıklama özgürlüğü, dilekçe hakkı, mülkiyet hakkı, seçme ve seçilme hakkı örnek olarak gösterilmektedir.
Hak, kişinin hukuken korunan ve sahibine bu korumadan yararlanma yetkisi veren bir menfaattir. Hak, esasen Arapça hukuk kelimesinin tekil hâlidir. Günümüzde ise hak kavramı, kişilerin hukuken menfaati olarak tanımlanmaktadır. Hak kavramı, hukuk doktrininde üzerinde uzlaşma sağlanmış bir kavram değildir.
Yaşam hakkı ve kişi dokunulmazlığı, düşünce ve düşünceyi açıklama özgürlüğü, inanç ibadet özgürlüğü, konut dokunulmazlığı, mülkiyet hakkı, dernek kurma hakkı, dilekçe hakkı, seçme ve seçilme hakkı birinci kuşak haklardan bazılarıdır.(2) Birinci kuşak haklar liberalizmin soyut eşitlik anlayışını yansıtır.
Her üç kuşak hak için de insanlık kan ve ter dökmüştür. Geldiğimiz aşamada bazı hakların eksikliği hissedilmektedir. Bunlar “ekosistem(in) hakkı”, “gelecek (doğmamış) nesillerin hakkı” ve “kent(in) hakkı” dır. Bundan öncekilerin hak süjesi hep insan iken, artık bu hakların süjeleri, soyuttur.
İlgili 43 soru bulundu
İkinci kuşak haklar (Ekonomik, sosyal ve kültürel)
Bu haklar insanların temel ihtiyaçlarını ve nasıl birlikte yaşayıp çalışacağı ile ilgilidir. Eşitlik, yaşam için gerekli sosyal, ekonomik ürün, hizmet gibi olanakların güvence altına alınması düşüncesine dayanır.
Öncelikle dördüncü kuşak haklar şöyle sıralanabilir: Ekosistem(in) hakkı, gelecek (doğmamış) nesillerin hakkı, kent(in) hakkı. Ve bunların vazgeçilmez tamamlayıcısı ve yeni bir temel insan hakkı olarak, dördüncü kuşak hakları talep etme hakkı.
Üçüncü kuşak haklar ise dayanışma hakları, halkların hakları veya grup hakları şeklinde tanımlanmaktadır. Bu haklara örnek olarak çevre hakkı, barış hakkı, ekonomik ve sosyal gelişme hakkı gösterilebilir.
İşçi sınıfı-burjuvazi mücadelesinin ürünü olan sosyal ve ekonomik hakların yaygın biçimde anayasalarda yer almaya başlaması, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde gerçekleşmiştir. 1961 ve 1982 Anayasalarının “Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler” başlığı altında sayılan haklar büyük oranda “ikinci kuşak haklar”dır.
17 ve 18. yüzyılda ortaya çıkan klasik haklar birinci kuşak, 19 ve 20. yüzyılda or- taya çıkan sosyal haklar ikinci kuşak haklar olarak adlandırılırken, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra üçüncü kuşak hakları ortaya çıkmıştır.
Kişisel Haklar (Kişi Dokunulmazlığı, Din ve Vicdan Hürriyet vb.) Sosyal haklar (dinlenme hakkı, sağlık hakkı vb.). Ekonomik Haklar (çalışma hakkı, sözleşme yapma hakkı, vb). Siyasi Haklar (Seçme seçilme hakkı, siyasi parti kurma hakkı vb.).
Birinci kuşak haklar esas olarak kişi haklarını ve siyasal hakları içermektedir. Ayrıca bu haklara negatif statü hakları da denilmektedir. Birinci kuşak haklara yaşam hakkı, düşünce ve düşünceyi açıklama özgürlüğü, dilekçe hakkı, mülkiyet hakkı, seçme ve seçilme hakkı örnek olarak gösterilmektedir.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
Eğitim hakkı, sosyal güvenlik hakkı, kültürel yaşama katılma hakkı, dinlenme hakkı, grev toplu sözleşme hakkı, sağlık hakkı, konut edinme hakkı, adil gelir ve sendika kurma hakkı gibi haklar ikincil haklar kısmında ele alınır.
Birinci kuşak haklarda asıl hedef devletin yetkilerinin sınırlandırılmasıdır. Yaşama ve özgürlük hakkı, birey olarak tanınma hakkı, adil yargılanma hakkı, mahremiyet hakkı, işkence yasağı ve kölelik yasağı, vatandaşlık hakkı, mülkiyet hakkı, seyahat özgürlüğü gibi haklar birinci kuşak haklar arasındadır.
Birinci kuşak haklar tarihsel olarak ilk ortaya çıkan haklar olup, kişi haklarını ve siyasal hakları içe- rirken, ikinci kuşak haklar sosyal ve ekonomik hakları içermektedir. Son olarak üçüncü kuşak haklar, çevre hakkı, barış hakkı gibi yeni insan hakları olarak adlandırılan hakları kapsar.
I. Kuşak Haklar arasında yaşam hakkı, kişi dokunulmazlığı hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, inanç ve ibadet özgürlüğü, konut dokunulmazlığı hakkı, mülkiyet hakkı, seçme ve seçilme hakkı gibi haklar tanımlanmıştır. II. Kuşak Haklar “Sosyal, ekonomik ve kültürel haklar” olarak da tanımlanmaktadır.
Modern çağın bir sonucu olan teknolojik ve bilimsel gelişmelerin yarattığı tehditler neticesinde ise dördüncü kuşak haklar ortaya çıkmıştır. Kişisel verilerin korunması hakkı, anılan dördüncü kuşak haklar arasındadır.
Sosyal ve ekonomik haklar “ikinci kuşak haklar” olarak da adlandırılmaktadır. Ailenin korunması hakkı, sosyal güvenlik hakkı, sözleşme özgürlüğü, çalışma hakkı, sağlık hakkı, eğitim ve öğrenim hakkı gibi haklar ekonomik ve sosyal haklar kapsamındadır.
Kişisel haklarımız, fiziki ve ahlaki bütünlüğümüzü korur ve kişilerin kendi düşünce, din ve inançlarını korumalarına izin verir. Eşitlik ve özgürlük hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, dini vecibelerini yerine getirme özgürlüğü, işkence görmeme ve öldürülmeme hakları gibi.
Yeni nesil ve dördüncü kuşak haklar olarak da nitelendirdiğimiz bu haklardan biri de unutulma hakkıdır. Daha önce DİJİTAL ORTAMDAKİ VERİLERİN SİLİNMESİNİ TALEP ETME VE UNUTULMA HAKKI başlıklı yazımızla sizlere unutulma hakkının Türkiye'deki tarihsel gelişimini ve önemini aktarmıştık.
Can ve mal güvenliği, din ve vicdan özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü ve siyasi haklar gibi geleneksel hak ve özgürlükler birinci kuşak, çalışma hakkı, adil ve eşit ücret, insan haysiyetine yaraşır bir yaşam düzeyine kavuşma hakkı ve sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı gibi bir takım ekonomik ve sosyal haklar da ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri