Tevrat. Tevrat, kanun ve öğreti anlamına gelen kutsal kitaptır. Hz. Musa'ya indirilen Tevrat, insanoğluna indirilmiş ilk kutsal kitap olma özelliğini taşımaktadır.
Yüce Allah'ın insanlara değişik zamanlarda gönderdiği kutsal kitapların sayısı dörttür. Sırasıyla Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an-ı Kerim'dir.
Tevrat, Yahudilik dinin kutsal kitabıdır. Hz. Musa'nın vefatından sonra yazılan Tevrat'ın içinde dini hükümler, yasalar ve neşideler yer alır.
İslam inancında Zebur'un Tevrat'tan ayrı bir kitap olduğu kabul edilir. Çünkü Kur'an'da Tevrat, Zebur ve İncil'in isimleri ayrı ayrı zikredilmektedir. Fakat Zebur Kutsal Kitap içinde Tevrat'tan ayrı bir kitap değil Tevrat'ın 39 bölümünden biridir.
İslam'a göre Zebur Davud'a indirilmiş bir kutsal kitaptır fakat Zebur da tıpkı Tevrat gibi zamanla tahrif edilmiş ve yerine yine değiştirilecek olan İncil gelmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Vaiz Kitabı Eski Ahit kitaplarından birisidir.
Tevrat kitabı gibi Zebur'da yahudilere inen kutsal bir kitaptır. Yahudiler, Tevrat kitabından sonra kendilerine başka bir kitabın gelmeyeceğini düşünmekteydiler. Hz. Davut'a gönderilen Zebur ile yahudilere ikinci bir kitap inmiştir.
Davut (M.Ö. 1010-940), İslâm inancında İsrailoğulları'na gönderilen ve kendisine Zebur verilen peygamber olarak tanımlanmıştır. Yahudi inancında Kral olarak kabul edilen Davut, Kitab-ı Mukaddes'te “David” ismiyle anılır.
Zebur. İslam'da Zebur: Zebur'un Allah tarafından Davud'a ve israiloğullarına indirildiğine, sonradan değiştirildiğine inanılır. Zebur, şiir şeklinde yazılmış bir öğütler kitabıdır.
1 Başlangıçta Tanrı göğü ve yeri yarattı. Yer boştu, yeryüzü şekilleri yoktu; engin karanlıklarla kaplıydı.
Çoğu zaman Yahudilerin kutsal kitabının tamamı "Tora" ismiyle açıklanır. İbranice bir terim olan Tora, Arapça'dan Türkçeye geçmiş olan Tevrat'ın karşılığıdır.
2- Zebur, Hz. Davut (a.s) (İlk Emri, DÜRÜSTLÜK) 3- İncil, Hz. İsa (a.s) (İlk Emri, SEV)
MÖ 1040 – MÖ 970), Tanak'a göre, Birleşik İsrail Krallığı'nın kralı olmuş bir Yahudi kraldı. İşboşet'in yerine gelir ve tahtı kendisinden sonra oğlu Süleyman'a bırakır. Tanak'ta yansıtılan Davud'un karakteri ve yaptıkları, onu Yahudi geleneğinin en önemli şahsiyetlerinden ve İsrail halkının en büyüklerinden biri yaptı.
Ulu'l-azm peygamberler
Sözlükte "sabırlı, gayretli ve kararlı kimseler" demektir. Ahzâb Suresi'nin 7, Ahkaf Suresi'nin 35 ve Şûrâ Suresi'nin 13. ayetlerinden yola çıkan İslam âlimleri, ulu'l-azm peygamberlerin ilgili ayetlerde ismi geçen Nuh, İbrahim, Musa, İsa ve Muhammed peygamberler olduğuna karar vermişlerdir.
İsrail güney Judean Çölü'nde 2 bin yıllık olduğu tespit edilen bir Tevrat parşömeninin parçalarını bulduğunu açıkladı. İsrailli araştırmacılara göre Yunanca ve el yazısı ile olan metin parçaları Zekeriya ve Nahum peygamberlerin hikayelerine yer veriyor.
Dünya'da toplam 4 tane din bulunmaktadır. Dört tane dinin isimleri İslamiyet, Hristiyanlık, Yahudilik ve Budizm'dir. Bu dinler en çok taraftarı ve inananı olan dinlerdir.
Kur'an'a göre bu peygamberlerden birisi de İsa (as)'dır. Tevrat'ta ismi geçmeyen İsa (as), Yahudiler tarafından peygamber olarak kabul edilmemektedir.
Yahudilik Mezopotam'ya topraklarında çıkan en eski tek tanrılı inanışlardan biridir. Tevrat'a göre 48 Yahudi peygamber var.
Tevrat'ın ilk kitabının birinci bölümünün ilk ayetinde şu cümleyi okuruz: “Başlangıçta Tanrı yeri ve göğü yarattı.” (Yaratılış 1:1) Dersimize, Kutsal Yazılarda başlamamız gereken yer burasıdır, çünkü Tanrı'nın Kendisinin kitabına başladığı yer burasıdır: “Başlangıçta Tanrı yeri ve göğü yarattı.”
Süleyman zengin, bilge, güçlü ve 48 Yahudi peygamberden biri olarak tasvir edilir.
Hz. Dâvûd'un oğlu, İsrâiloğulları'na gönderilen hükümdar-peygamber.
HZ. SÜLEYMAN (AS) : Emir, hükümdar idi. Sazlardan zenbil yapardı. Bakır madenini ilk defa işleyen O'dur.
İbrahim'in bütün peygamberlerin atası olduğunu kabul ederler. Ancak Yahudilere göre Hz. Musa en büyük peygamberdir ve peygamberlik çağı Malaki (M.Ö. 5. yy) ile son bulmuştur ve yeni bir peygambere ihtiyaç yoktur.
Görüldüğü üzere yukarıdaki tasnifte dört büyük kitaptan ilkinin Tevrat, Tev- rat'ın da Hz. Musa'ya verilen ilahi kitap olduğu ifade edilmektedir.
Tora, Tanrı'nın dünyayı yaratması ile başlar, İsrail halkının başlangıcı, Mısır'a inişleri ve Tevrat'ın Sina Dağı'nda verilmesiyle devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri