Değerli kardeşimiz, Kur'an surelerinin hepsinin nüzul sırası kesin değildir. - Diğer bir sıralamaya göre, “Alak, Kalem, Müddessir, Müzzemmil.” - Ancak tercihe şayan görülen görüşe göre, Alak suresinden sonra Müddessir suresi inmiştir.
İlk rivayete göre Kur'ân'ın ilk inen vahyi Alak sûresinin ilk beş ayetidir. İkinci rivayete göre Kur'ân'ın ilk inen vahyi Müddessir sûresinin ilk beş ayetidir. Son rivayete göre Fâtiha sûresi Kur'ân'ın ilk indirilen vahyidir.
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
Kur'ân-ı Kerim'den ilk inen âyetler Alak sûresinin ilk beş âyetidir. Yüce Allah, bu âyetlerde şöyle buyurmaktadır: “Yaratan Rabb'inin adıyla oku!
Kur'an-ı Kerim'in ilk inen ayetleri Alak sûresindedir. Allah'ın son elçisi Hz. Muhammed (s.a.s.) Hira mağarasında inzivada iken, kendisine “vahiy meleği” Cebrail aleyhisselam aracılığıyla Alak sûresinin ilk 5 ayeti indirilmiştir: “Yaratan Rabbinin adıyla oku!
İlgili 43 soru bulundu
Ayet Tefsiri. 4: Biz nice memleketleri helâk ettik. Geceleyin uyurlarken veya gündüz vakti dinlenirlerken azabımız ansızın başlarına çöküverdi. 5: Onlara azabımız geldiğinde son söz ve çığlıkları ancak: “Biz, gerçekten zâlimlermişiz” demek oldu.
Değerli kardeşimiz, Kur'an surelerinin hepsinin nüzul sırası kesin değildir. - Diğer bir sıralamaya göre, “Alak, Kalem, Müddessir, Müzzemmil.” - Ancak tercihe şayan görülen görüşe göre, Alak suresinden sonra Müddessir suresi inmiştir.
En son inen sure ise Tevbe suresidir. -İbn Ebi Hatim, Said bin Cubeyr'den rivayetle Kur'an'dan en son inen (Bakara/281)..
1: Yaratan Rabbinin adıyla oku! 2: O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yaratmıştır. 3-5: Oku! Kalemle (yazmayı) öğreten, (böylece) insana bilmediğini bildiren Rabbin sonsuz kerem sahibidir.
Alak suresi, Kuran-ı Kerim'in 96. suresidir ve toplamda 19 ayetten oluşmaktadır. Ancak ilk 5 ayet hem anlam hem ezberleme hem de Hz. Peygamber'e inen ilk ayetler olması nedeniyle de ayrı bir yere sahiptir. "Oku" ayetiyle başlayan Alak suresi halk arasında İkra suresi olarak da bilinmektedir.
Genellikle tarihsel sıralamada ilk sure Alak ve son sure Nasr kabul edilir.
Anlamlı en kısa ayet bir kelime olan ve "yemyeşil" anlamındaki "müdhammetan" dır (Rahman, 55/64). En uzun ayet ise bir sayfadır. Müdayene= (Borçlanma) Ayeti diye bilinen Bakara suresinin 282. ayetidir.
Böyle düşünürsek Kuran'ın ilk ayeti, Fatiha suresinin ilk ayeti olan Elhamdülilláhi rabbil álemin (bütün övgüler álemlerin Rabbi olan Allah'adır) ayetidir. Son ayet ise Nas suresinin ''minel cinneti vennás'' (cinlerden ve insanlardan) ayetidir.
Bakara Suresi (Arapça: سورة البقرة), Kur'an'ın ikinci suresidir. Kur'an'ın en uzun suresi olan Bakara Suresi, 286 ayetten oluşur.
Kur'an-ı Kerim 30 cüzden oluşur ve ilk 29 cüz 20 sayfadan son cüz ise 24 sayfadan oluşur. 30. cüzde 37 adet sure vardır. Kur'an 604 sayfadan oluşur. Kur'an'da 114 sure bulunur.
7 kere Alak Suresi okumanın, kişinin muradını gerçek kılacağına inanılır. Ayrıca herhangi bir hayırlı iş için 7 kere Alak Suresi okumak, o işin rast gitmesini sağlar. Tüm bunlara ek olarak Alak Suresini her gün okuyan kişilerin hafızasının daha kuvvetli bir hal alacağı belirtilmiştir.
Sözlükte “yapışmak, asılmak, sevgi, ilgi, pıhtılaşmış kan, kan emen kurtçuk” gibi anlamlara gelen 2. âyetteki “alak” ile aşılanmış yumurtanın ana rahminin iç cidarına asılı vaziyetinin (zigot) kastedildiği anlaşılmaktadır.
Âyete “Yaratan rabbinin adına oku!” şeklinde de mâna verilebilir. Sonuçta okumanın (veya herhangi bir faaliyetin) Allah'ın adıyla, Allah için ve Allah adına yapılması emredilmiştir. Âyette “Yaratan rabbinin adıyla oku!” buyurularak özellikle yaratma sıfatına vurgu yapılmıştır.
Ayrıca hakkında müşahhas bir tespit olmamakla birlikte yaklaşık olarak verilmiş bulunan 6666 sayısı söylem olarak yaygınlık kazanmıştır. Ancak asırlardan beri yazılan Mushaflardaki hâliyle toplam âyet sayısı, 6236'dır.
Tefsir ilmine göre sûre Kur'ân-ı Kerîm'in âyetlerden meydana gelen bölümlerine denilir. Sûrelerin sayısı güvenilir bilginlerin icmâı ile 114'tür. Âyet sözlükte; alâmet, işaret, ibret, delil ve mûcize anlamlarına gelir. Tefsir ilminde sûrelerin bir mana veya bir hükmü ifade eden her bölümüne âyet denilir.
Kuran'da en uzun ayet ise Müdayene = Borçlanma Ayeti diye bilinen Bakara suresinin 282. ayetidir. Bu ayet-i kerime tam bir sayfadır.
İnsanlığı bir güneş gibi aydınlatan vahyin son halkası, Hz. Muhammed'e (s.a.v.) 610 yılının Ramazan ayında indirilmeye başlayan ve indirilişi 23 yılda tamamlanan Kur'an-ı Kerim'dir.
Tefsir (Kur'an Yolu) “Nüzûlü” bölümünde açıklandığı üzere bu âyetler Hz. Peygamber'e inen ilk vahiy olup ona ve onun şahsında bütün müslümanlara okumayı emretmiş, onları kalemle yazmaya ve ilimde gelişip yetkinleşmeye teşvik etmiştir.
Oku! İnsana bilmediklerini belleten, kalemle (yazmayı) öğreten Rabbin, en büyük kerem sahibidir. İnsana bilmediklerini öğretti. İnsana bilmediği şeyleri öğretti.
İslam geleneğine göre, daha sonraları Kur'an'ı oluşturmak üzere derlenen vahiyler, Muhammed'e 610 yılında, Ramazan ayının Kadir Gecesi'nde, Mekke yakınlarındaki Nur Dağı'nda bulunan Hira Mağarası'nda, inzivada iken inmeye başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri