Danişmentliler döneminde
Tarihi. Günümüzdeki üniversitelere temel oluşturan ilk kurum Antik Yunan filozofu Plato'nun MÖ 4. yüzyılda kurduğu Akademi'dir.
Yerine İstanbul'da Maarif Vekâletine bağlı yeni bir üniversite kurulması öngörüldü. İstanbul Üniversitesi 1 Ağustos 1933'te yeni bir kadro ve yapıyla açıldı. 18 Kasım 1933'te Türkiye'nin "ilk ve tek" üniversitesi olarak eğitime başladı.
1988'de 900. yılını kutlayan Bologna Üniversite'sinin kuruluş tarihi 1088 olarak kabul edilmiştir. Bologna Üniversitesi'nden sonra kurulan üniversite 1150'de Fransa'da Paris Üniversitesi'dir. Kısa bir süre sonra 1167'de İngiltere'deki Oxford Üniversitesi kurulmuştur.
Webometrics'in Türkiye'nin en iyi üniversiteleri arasında ilk sırada ODTÜ yer alıyor. Listeye göre Türkiye'nin en iyi ikinci üniversitesi ise İstanbul Teknik Üniversitesi olarak belirlendi. Hacettepe ise Türkiye'nin en iyi 25 üniversitesi sıralamasında 3. oldu.
İlgili 34 soru bulundu
Devlet üniversiteleri
Osman Hamdi'nin 1882'de kurduğu Sanayi-i Nefise Mektebi (şimdiki adı Mimar Sinan Üniversitesi) Türkiye'deki en köklü üniversitelerdendir.
Shanghai Ranking Consultancy tarafından hazırlanan listeye göre, dünyanın en iyi ilk üç üniversitesi sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri'nden Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) oldu.
Yapımı UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne göre Karaviyyin Üniversitesi dünyanın en eski üniversitesidir. Kütüphanesi son dönemde restore edilmiştir ve Mayıs 2016 da tekrar açılmıştır. Kütüphanenin koleksiyonunda 4000'in üzerinde el yazması bulunmaktadır.
Esasen üniversitelerin bir diğer amaçlarından biri de bölümlerindeki öğrencileri iş hayatına hazırlamaktır. Peki siz, dünyada kurulan ilk üniversitenin nerede ve kimler tarafından kurulduğunu biliyor musunuz? DÜNYADANIN İLK ÜNİVERSİTESİ, SULTAN ALP ARSLAN'IN VEZİRİ NİZAMÜLMÜLK TARAFINDAN BAĞDAT'TA KURULMUŞTUR.
Harran Ören Yeri'nde Prof. Dr. Mehmet Önal başkanlığında Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü kazı ekibi tarafından 2021 yılında Harran Ulu Cami'nin yaklaşık 50 mt kuzeyinde yapılan arkeolojik kazılarda bir medreseye rastlanıldı.
Times Higher Education tarafından açıklanan listede ilk 500'de Türkiye'den sadece üç üniversite var. Bunun dışında ilk 1000'de ise Türkiye'den 13 üniversite yer aldı. Rektör ataması ve protestoların odağındaki Boğaziçi Üniversitesi 801-1000 arasında kendine yer bulabildi. Peki, dünyanın en iyi üniversiteleri hangisi?
Sırası ile ülkemizin ilk üniversiteleri İstanbul Üniversitesi (1933), İstanbul Teknik Üniversitesi (1944), Ankara Üniversitesi (1946), Karadeniz Teknik Üniversitesi (1955), Ege Üniversitesi (1955), Atatürk Üniversitesi (1957) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesidir (1959).
Üniversite ya da diğer adıyla yükseköğretim kurumu, en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlara deniyor. Dünyanın ilk üniversitesi, Abba siler döneminde Bağdat'ta kuruldu.
Emevi hükümdarı 2. Mervan, Harran' ı devletin başkenti yapmış,Emevilerin Asya bölümü 750 yılında Abbesilere yenilerek Harran da son bulmuştur. Tarihi geçmişi islam öncesine dayanan dünyaca ünlü “Harran okulu üniversite” Abbasi halifesi Harun Reşid zamanında daha da gelişerek ününü yaymaya devam etmiştir.
Scopus verilerine göre, bilimsel doküman üretiminde 2002 yılında dünya genelinde 22'nci sırada bulunan Türkiye, 2022'de 17'nci sıraya yükseldi. Geçen yıla kıyasla Türkiye'den ilk 500 ve ilk 1000'e giren üniversite sayısı artarken, bilimsel üretimdeki sıralama da son 20 yılda 22'nci sıradan 17'nci sıraya yükseldi.
İlk olarak II. Murat Dönemi'nde Edirne Sarayı'nda açılmıştır. En önemli özelliği şimdiki tanımıyla Saray Üniversitesi olmasıdır. Osmanlı Devleti'ni yönetecek idareci, komutan, devlet memuru ve sanatkârlar enderunda yetiştirilmiştir.
Toplamda 208 üniversite vardır. 129 devlet üniversitesi (11 teknik üniversite, 2 güzel sanatlar üniversitesi ve 1 yüksek teknoloji enstitüsünün yanı sıra Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi, Polis Akademisi ve Milli Savunma Üniversitesi), 75 vakıf üniversitesi ve 4 vakıf meslek yüksekokulu bulunmaktadır.
1924 yılında İstanbul Darülfünunu'na verilen eski Harbiye Nezareti'nin binası. Günümüzde İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası ve Hukuk Fakültesi olarak kullanılmaktadır.
Türkiye'de halihazırdaki verilere göre en büyük üniversite kampüs alanları aşağıdaki gibi sıralanmakta: 1. Van 100. Yıl Üniversitesi (85 milyon m2) https://www.yyu.edu.tr/
Dünyanın en iyi akademik eğitim kurumlarının listelendiği QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması'nda 2024 yılında da Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) faaliyetlerini yürüten Massachusetts Teknoloji Üniversitesi (MIT) zirveyi kimselere kaptırmayarak bu alanda rekor kırdı.
Boğaziçi Üniversitesi QS Dünya Üniversiteler Sıralaması'nda 200 sıra yükseldi. Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS'in hazırladığı “Dünya Üniversiteler Sıralaması 2024”te Boğaziçi Üniversitesi geçen seneki performansını yaklaşık 200 sıra geliştirerek 514'üncü oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri