Hypatia (Yunanca: Υπατία; 370–415) Yunan filozof, matematikçi ve astronomdur.
Kurtubalı Lübna, 10. yüzyılda Emevi hükümdarı Sultan 3. Abdurrahman'ın saltanatı altında sarayda büyümüş bir bilim kadınıdır. Farklı alanlarda yetenekleri olduğu belirtilirdi ve ona atfedilen özelliklerden bazıları şairliği, kâtipliği, yazarlığı ve matematik alanındaki dehasıydı. İyi bir matematikçiydi.
Hypatia, (doğum MS yaklaşık 355-ölüm 415, İskenderiye) İskenderiye tarihinin fazlasıyla çalkantılı bir döneminde yaşamış bir matematikçi, astronom ve filozoftur. O, hayatında ve çalışmalarında oldukça ayrıntılı bilgiyle yaşayan ilk kadın matematikçidir.
Yunan filozof ve astronom Hypatia aynı zamanda ilk kadın matematikçi olarak bilinir.
Tarih tarafından kaydedilen ilk kadın matematikçi İskenderiyeli Hypatia'ydı (MS 350 - 415). Babasının yerine Büyük Kütüphane'de Kütüphaneci oldu ve uygulamalı matematik üzerine birçok eser yazdı.
İlgili 23 soru bulundu
Johann Carl Friedrich Gauss ya da Gauß (30 Nisan 1777, Braunschweig, Almanya – 23 Şubat 1855, Göttingen), Alman matematikçi, astronom, istatistikçi, olağanüstü katkılardan dolayı "Matematikçilerin prensi" (Latince: Princeps Mathematicorum) ve "antik çağlardan beri yaşamış en büyük matematikçi" olarak anılır.
Hypatia (Pınar Oymaner), Sophie Germain (Ayşe Irmak Erçevik) , Sofya Kovalevskaya (Ceren Alataş) , Emilie du Chatelet (Hazal Karakuş), Emmy Noether (Zeynep Kansu) ve Ada Lovelace (Söğüt Atilla) gibi ünlü kadın matematikçilerin hayatlarından kesitler sunuldu.
Hypatia (Yunanca: Υπατία; 370–415) Yunan filozof, matematikçi ve astronomdur. İskenderiye Kütüphanesi'nde felsefe, matematik ve astronomi üzerine dersler vermiştir. Yeni Platonculuk öğretisine bağlı olan Hypatia, Atina Akademisi'nin Eudoxus'ün başını çektiği Matematik geleneğine üye idi.
"Matematik" terimini icat eden ve sadece matematik yapmak için matematik çalışmasını başlatan Pisagorculardı. Pisagor teoreminin ilk ispatı, teoremin uzun bir geçmişi olmasına ve irrasyonel sayıların varlığının kanıtı olmasına rağmen Pisagorculara atfedilir.
Sergide El-Harezmi, Abdulhamid İbn Türk, Ömer Hayyam, Sabit Bin Kurra, El-Buzcani, El-Biruni, Uluğ Bey, Ali Kuşçu, Matrakçı Nasuh, Farabi, Gelenbevi İsmail Efendi, Hüseyin Tevfik Paşa, Salih Zeki Bey, Kerim Erim, Erzurumlu İbrahim Hakkı, Cahit Arf, Nazım Terzioğlu, Cengiz Uluçay, Hilmi Hacısalihoğlu, Mustafa Kemal ...
Matematik kelimesinin ilk kez M.Ö. 550'lerde Pisagor Okulu'nda kullanıldığı düşünülmektedir. Yazılı kaynağa ise ilk Platon ile girmiştir.
Bu dönemlerde yaşamış olan Hârezmî, Câbir İbn Hayyân, Sâbit İbn Kurrâ, Ebu Kâmil Şûcâ, el-Kerecî, el-Cevherî, İbn el-Heysem, Ömer Hayyâm ve Nâsirüddîn-i Tûsî gibi matematikçiler hem İslam dünyasında matematiği geliştirmiş hem de yazdıkları eserlerle Batı'daki büyük gelişmelerin kaynağını oluşturmuşlardır.
Hârizmî (Farsça: خوارزمی) ya da tam adıyla Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî (d. 780, Harezm - ö. 850, Bağdat); matematik, gök bilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmış Fars bilim insanı. Hârizmî 780 yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gelmiştir. 850 yılında Bağdat'ta ölmüştür.
Aynı yüzyılda Bağdat'ta yaşamış olan Suteyta el-Mehâmali (ö. 987) de iyi eğitim almış hanımlardandı. Eğitimli bir aileden gelen Suteyta, babasından ve döneminin önde gelen âlimlerinden dersler okudu. Arap edebiyatı, hadis ve fıkıh ilimlerinin yanı sıra matematikte dikkat çekici bir seviyeye ulaştı.
Dünyaca ünlü matematikçi Cahit Arf'ın öğrencisi olan Soysal, hazırladığı Sonsuz Boyutlu Hilbert Uzayı başlıklı doktora tezi dünya çapında ünlendi. Türkiye'nin ilk kadın Matematik Profesörüdür.
12 mayıs Meryem Mirzahani'nin doğum günü olması nedeniyle her yıl "Dünya Kadın Matematikçiler Günü" olarak kutlanmaktadır.
Dr. Lovász ise soyut matematiğe yaptıkları katkılardan dolayı ödüle layık görüldüler. Matematikçilerin Nobel'i olarak da bilinen Abel Ödülü, 26 yaşında hayatını kaybeden ünlü matematikçi Niels Henrik Abel onuruna veriliyor.
Cahit Arf, 1910 – 1997 yılları arasında yaşamış dünyaca ünlü matematikçi. Cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılımasında ortaya çıkan ve kendi adıyla anılan “Arf Sabiti“, “Arf Halkaları” ve “Arf Kapanışları” gibi terimleri bularak, matematik ve bilim dünyasına önemli katkılarda bulundu.
Atatürk matematiğin hayatındaki yeri ve önemini şu sözlerle anlatmaktadır. “Ben öğrenim devrimde matematik konusuna çok önem vermişimdir ve bundan hayatımın çeşitli safhalarında başarı elde etmek için faydalanmış olduğumu söyleyebilirim. Onun için herkes matematik bilgisinin çok gerekli olduğuna inanmalıdır.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri