Fatma Aliye Hanım, 1892 yılında Muhadarat adlı ilk romanını kendi adıyla yayımladı.
Türk Edebiyatı'nın ilk kadın yazarı 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı romanıyla Zafer Hanım olsa da, yaşamı boyunca tek esere sahip olması gerekçesiyle ilk kadın yazar 5 romanıyla Fatma Aliye Topuz olarak kabul edilir.
Enheduanna (MÖ 2285 - MÖ 2250) Akad Kralı Sargon'un ve yüksek olasılıkla Kraliçe Tashlultum'un kızı. Tarihte bilinen ilk kadın şair ve yazar, hatta bazı kaynaklara göre ilk şair ve yazardır. Sümerlerin aşk tanrıçası İnanna'ya yazdığı lirik şiirleriyle ünlüdür.
Yazar şiir, düzyazı ve roman türlerinde eserler vermiştir. Fatma Aliye Ahmet Mithat Efendi ile yakınlık kurmuş ve onun tesiri ile eserlerinde toplumsal konulara değinmiştir. Bir eserinde Balkan Savaşı'nı işlemiştir. Fatma Aliye'yi Türk edebiyatında önemli kılan ilk Türk kadın romancı olmasıdır.
Öz. Cumhuriyetin ilk kadın felsefecilerinden olan Semiha Cemal Hanım, 1905'te doğmuş ve 1936 vefat etmiştir. Telif edebi-felsefi eserleri ve tercümeleri vardır.
İlgili 35 soru bulundu
Cerezci, Serap. “TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN İLK KADIN BAKANI PROF. DR. PEYMAN TÜRKAN AKYOL'UN SİYASİ HAYATI”.
Krotonlu Theano
Bilinen ilk kadın filozof olarak kabul edilir. Babası bir aristokrat olan Brontinus'tur. M.Ö. 530-480 yılları arası yaşadığı tahmin edilmektedir.
Tiyatro ve sinema oyuncusu Suna Selen, Fatma Aliye'nin öz be öz torunu.
1891 yılında yayımladığı "Muhadarat" adlı romanı, Türk edebiyatında yazılan ilk kadın romanı olma özelliği taşır. Bu eseriyle edebiyat tarihine adını altın harflerle yazdıran Fatma Aliye, kadınların iç dünyasını, toplumdaki rollerini ve yaşadıkları güçlükleri işlediği bu romanıyla takdir toplamıştır.
Fatma Aliye Hanım, Türk edebiyatının ilk kadın romancısı olarak tanınmaktadır. Her ne kadar Zafer Hanım'ın 1877'de yayınladığı Aşk-ı Vatan adlı bir roman var ise de yazarın tek bir roman yayınlaması, edebiyat dünyasında romancı olması için yeterli kabul edilmemektedir.
Fatih dönemini Mihrî Hatunla birlikte temsil eden Zeynep Hatun, adı bi- linen ilk Türk kadın şairi olup, kaynaklarda Amasyalı ya da Kastamonulu olduğu ifade edilmektedir.
Enheduanna'nın şiirleri, onu zorla görevden almaya çalışan büyük olasılıkla Ur kralı Lugalanne'ye karşı mücadelesi gibi otobiyografik ayrıntılar açısından zengindi. Tamur, “Enheduanna, otobiyografik ayrıntıları anlatısına dahil eden, bildiğimiz ilk yazar.
Yollıg Tigin (Eski Türkçe: ; Türkiye Türkçesi Sesletimi: Yollug Tigin, Yolluğ Tigin), ya da tahta oturduktan sonraki adıyla Ay Kağan (Çince: 伊然可汗 Yī rán kè hán, Türkiye Türkçesi Söyleyişi: Ayhan), Türkçenin Tonyukuk'tan sonra bilinen ilk yazarı ve İkinci Göktürk Kağanlığı'nın 5. kağanıdır.
Zafer Hanım'ın 1877 yılında yayınladığı Aşk-ı Vatan adlı bir romanı mevcut olmakla birlikte yazarın tek romanı olduğu için Zafer Hanım değil, çok sayıda roman yayınlayan Fatma Aliye Hanım ilk kadın romancı olarak bilinmektedir.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
İlk Türkçe eserler
1873-1874 yılları arasında Recaizade Mahmud Ekrem'in ağabeyi Recaizade Mehmet Celâl tarafında yayımlanan Hayal-i Celâl'de ilk Türkçe roman olarak isimlendirilmiştir.
"Udi", "Ahmet Cevdet Paşa ve Zamanı", "Muhadarat", "Enin" ve "Muhazarat" adlı kitapların da aralarında olduğu çok sayıda esere imza atan ilk Türk kadın roman yazarı Fatma Aliye Topuz'un vefatının ardından 85 yıl geçti.
İslam dünyasının ilk kadın tarihçisi olark gösterilir ve Kaçar Devleti döneminde Erdalan Mirliğinde yaşamıştır.
Fatma Aliye (1862-1936) - 50 Türk lirası
Ülkemizin ilk kadın filozofu ve kadın romancılarından Fatma Aliye, 1862 yılında İstanbul'da doğdu. Kariyerine, 1889 yılında George Ohnet'in “Volonté” adlı romanını “Meram” adıyla Türkçe'ye çevirerek başladı.
Fatma Aliye Topuz, 9 Ekim 1862 tarihinde Ahmed Cevdet Paşa ve Adviye Hanım çiftinin çocuğu olarak, İstanbul'da dünyaya geldi. Kendisi herhangi bir eğitim almayan Topuz, ağabeyi Ali Sedat'a evde verilen özel dersleri takip ederek kendisini geliştirmeye çalıştı.
Özel hayatı İkinci evliliğini Münir Özkul ile yapan ve bu evlilikten kızı Güner Özkul'u dünyaya getiren Suna Selen, 1974'te Münir Özkul'dan ayrılıp oyun yazarı Güner Sümer ile evlendi. Bu evliliğinden oğlu Sinan Sümer dünyaya geldi.
Roman, biyografi, felsefe, tarih türlerinde çalışmalar yaparak eserler üretmiş; ürettiği eserler batı dillerine çevrilmiştir. Tanzimat dönemi yazarlarından olan Fatma Aliye, yazdığı eserleri takma isimlerle yayınlasa da Muhadarat isimli romanını ilk kez kendi ismiyle yayımlamıştır.
Durak, “Düşünürümüzün tam künyesi: Ebu Nasr Muhammed ibn Muhammed ibn Tarhan ibn Uzluğ el-Fârâbî et-Türkî'dir.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Felsefeyi Miletli Thales'in başlattığına ve ilk filozof olduğuna dair yerleşik bir gelenek söz konusudur; bununla birlikte, felsefe kendine özgü belirlenimler kazanıp kendini belirlemesini sağlayan belli bir gelişme sürecinin ürünüdür ve bu bakımdan birçok filozofun emeğine gerek duymuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri