Beslenme reddi genellikle bebekler 6-9 aylık olduğunda başlayan bir beslenme problemidir. Bebek aşırı yemek reddi veya iştah azlığı nedeniyle beslenmediği zaman büyüme ve gelişme geriliği görülebilir.
Bebekler farklı nedenlerle biberon emmeyebilir. Biberon başlığının doku ve hissini sevmemiş, sütün veya mamanın sıcaklığını veya tadını beğenmemiş olabilir. Ayrıca biberon verildiği sırasında negatif deneyimler yaşaması veya biberon verilirken pozisyonu beğenmemesi de biberonu reddetmesine neden olabilir.
Bebeğin yaşı dışında, meme grevinin memeyi bırakma olmadığını gösteren şey, bebeğin bu durumdan hoşnut olmamasıdır. Meme grevi genellikle iki-dört gün arası sürer, fakat bazen bir haftaya kadar da çıkabilir.
Zamanında anne sütünden katı yiyeceklere geçmemek, annenin ek gıdaya geçiş döneminde beslenme hakkında yanlış, ısrarcı ve müdahaleci tutumu ya da annenin sürekli bebeğin ağzını silmesi, bebeğe bağırması gibi davranışların sonucunda ortaya çıkabilen bir bozukluktur.
Bebek acıdan veya mide yanmasından dolayı sırtından geriye doğru çeker. Reflü (asidin karından yemek borusuna geri kaçmasıyla ilgili bir durum) göstergesi olabilir. Bebek kendisi rahatlatmak için böyle bir hareket yapacaktır. İstediği verilmemişse de böyle bir hareket yapabilir.
İlgili 40 soru bulundu
MEMEDE SÜT BİTER Mİ? Aslında memede süt hiç bitmez, çünkü boşaltılmaya başladığı andan itibaren, süt yapımı yeniden başlar. Yani memeyi sıkınca süt geldiyse (tamamen tesadüf eseri çünkü süt hiç bitmez) ama yumuşak hissediyorsan, bu dolu olduğu anlamına da gelmez.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Bebeğiniz emmiyorsa ve mama kullanıyorsanız sütünüzü düzenli sağmaya başladıktan sonra mama yerine anne sütü vererek yavaş yavaş mamayı azaltabilirsiniz. Bebek memeyi almaya başladıktan sonra en kolay mama azaltma metodu yavaş yavaş keserek azaltmaktır. Bu süreçte doktorunuza mutlaka sık sık danışmanız gerekir.
Bebeğiniz alıştıkça sütün miktarını yavaş yavaş artırabilirsiniz. Bebeğe sütü sevdirmek için tadında biraz değişiklik yapabilirsiniz. Bebeğinizin sevdiği meyveleri sütle karıştırmak iyi bir fikir olabilir. Milkshake, meyveli dondurma ya da smoothie hazırlayarak da bebeğinize sütü sevdirebilirsiniz.
4 aylık bebeğin memeyi reddetme sebebi genelde diş çıkarma döneminin erken başlamış olmasıdır. Siz henüz farkında olmasanız da miniğinizin ilk dişleri geliyor olabilir. Bu durumda hem ağrı, diş etlerinde kaşınma hem de ateş nedeniyle bebeğinizin emmek istememesi oldukça doğaldır.
Bebeğin neden emmek istemediği kısa sürede anne tarafından belirlenmeli ve gerekirse önlemler alınmalıdır. Bebek yeteri kadar emmezse kilo kayıpları yaşanabilir, o da bebeğin gelişimini etkiler, bağışıklığının gelişmesini engeller en önemlisi sağlığını tehdit edebilir.
1) Aptamil
Zamanında ve erken doğmuş bebekler için en çok kullanılan mama markası olan Aptamil, annelerin sıkça tercih ettiği mamadır. Prematüre doğanlar için Aptamil Prematil üretilmiştir. Bu mama düşük ağırlıklı doğum ve erken doğan bebekler için oldukça etkilidir. Beyin ve göz gelişimini destekler.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Peki 4 aylık bebek kaç kilo olmalıdır? 4 aylık kız bebekler ortalama 6.4 kg, erkek bebekler ise 7 kg olabilir. Bebeğiniz 4. ayında ortalama 560 gram kilo alabilir.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Bebeğinizin aç olduğunu gösteren 9 işaret şöyledir;
-Dudaklarını veya dilini emer. -Kafasını yana doğru hareket ettirir. -Onu tutarken annenin göğsüne döner. -Bebeğiniz iç çeker, zıplar ya da küçük sesler çıkarır.
Süt üretimini arttıracak belirli yiyecekler yoktur, ancak süt üretimini arttırmaya yardımcı olacak şeyler vardır. Bebeğinizin nasıl yediği sizin ne yediğinize bağlıdır. Süt üretimini arttırmanın en iyi yolu sık emzirmek, bol miktarda sıvı tüketmek, yeterli kaloriyi almak ve dinlenmektir.
Bebek Doymazsa Kaka Yapar mı? Bebek doymazsa kaka yapar. Bebek büyüyüp gelişmesine yetecek kadar besini aldıysa (açlık sinyalleri gösterse dahi) dışkılama gerçekleşebilir. (Açlık belirtileri için Bebeklerde Acıkma yazısını okuyabilirsiniz.)
Genel olarak bir bebek doyduğunda, Anne sütü ile besleniyorsa başını memeden başka bir yöne çevirir. Dudaklarını kapatır. Emmesi yavaşlar ya da emmeyi bırakır.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Emme süresi ise 5-7 dakika kadar kısa ve ya günün bazı saatlerinde akşamları ve uyku öncesi 30 dakika kadar uzun da olabilir. Emzirme süresindeki bu kısalma bazen annelerin bebeklerinin memeyi reddetmesi olarak algılanabilir. Ama yeterli süt alıyor idrar miktarı yeterli ve kilo alımı iyi ise endişe etmeyin.
İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri