Kanserin tarihi eski çağlara dayanmaktadır. Tarihsel olarak ilk defa M.Ö.3000'lerde Mısır'da ortaya çıktığı bilinmektedir. Kanser epidemiyolojisi kavramı ise 18.yüzyılda ortaya çıkmıştır. Kanser vakalarının prevalansını ve ortaya çıkış nedenlerini inceleyen bir halk sağlığı çalışma alanıdır.
Kanserin Babası : Hippocrates
Kanser (cancer) terimi, tıbbın babası olarak bilinen Yunan fizikçi Hippocrates (MÖ 460-370) tarafından oluşturulmuştur. Hippocrates carcinos ve carcinoma terimlerini ülser oluşturan ve ülser oluşturmayan tümörler için kullanmıştır.
En hızlı yayılan kanser türleri içinde ilk beşte pankreas, beyin, yemekborusu, karaciğer ve cilt kanseri var.
Marie Curie'nin 1898'de radyumu keşfetmesinin ardından, doktorlar radyoaktif elementin kanseri tedavi etmek için ilk kez 1903'te kullanıldığını bildirdiler. Radyoterapi günümüzde modern kanser tedavisinin temelini oluşturuyor. Bir dereceye kadar kanserin tedavi edilemeyeceği inancı 21. yüzyıla kadar devam etti.
Kansere ilk olarak MÖ 27. Yüzyılda yaşamış Mısırlı hekim İmhotep'in yazmalarında rastlarız: “Memede kabarık kitlelerin bulunduğu bir vakayı incelerken, bu kitlelerin memenin her tarafına yayılmış olduğunu fark edersiniz; elinizi memenin üzerine koyduğunuzda serinse ve dokunduğunuzda herhangi bir ateş emaresi yoksa; ...
İlgili 30 soru bulundu
Kanser, hücrelerin içindeki DNA'da meydana gelen mutasyonlar ve anormal büyümeler sonucu meydana gelir. Yapısal nedenlerle birlikte kansere neden olan durumlar arasında genetik faktör, çevresel faktörler, yoğun güneş ışını, sigara-alkol tüketimi, kanserojen maddeye maruz kalma, kötü beslenme ve stres yer alır.
Türkiye'de kanser kayıtçılığı 1992 yılında başlamış olsa da aktif kanser kayıt merkezleri verileri ile hazırlanan insidans (bir hastalık için belirli bir zaman dilimi içinde nüfusa eklenen yeni vaka sayısı) raporu ilk kez 2002'de yayınlanmıştı.
Değişen yaşam koşulları, artan stres, beslenme düzenindeki bozulmalar, yoğun anksiyete artışları, sigara ve alkol tüketimindeki yükselen ivme, hareketsiz bir yaşam, obezite, radyasyon, yoğun işlemden geçen gıdalar, GDO'lu ve hormonlu gıdalar, tarım ilaçları, sanayileşme gibi etkenlerin dünyada kanser vakalarının ...
Kanserler (Habis tümörler, Malign tümörler), genellikle sürekli ve hızlı büyüyen tümörlerdir. Kapsülleri yoktur, büyürken sınır tanımazlar, çevresindeki dokuların ve damarların içine girerler (invazyon, infiltratif büyüme). Sıklıkla metastaz yaparlar.
Kanser türleri arasında en sinsi yayılan ve ne yazık ki teşhis konulduğunda genellikle son evrede olan pankreas kanserini, Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Bilsel anlattı.
Kanser hücrelerinin genellikle şekerle beslendiği bilinmektedir. Ancak Bilim adamları rafine edilerek, yani endüstriyel olarak üretilen meyve şekeriyle beslenen kanser hücrelerinin normal sofra şekeri tüketen kanser hücrelerine göre çok daha hızlı bölünüp yayılabildiğini keşfettiler.
Hangi kanser öldürmez sorusu için sağkalım oranları en yüksek olan kanser türleri şöyle sıralanıyor; Meme kanseri. Prostat kanseri. Rahim ağzı kanseri.
Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanları kanserin, iç hastalıkları içinde iyileşme oranı en yüksek olan hastalıklar arasında olduğunu belirterek, "Tüm kanser olgularının üçte biri tamamen iyileşmektedir." dedi.
Hücreler DNA'da meydana gelen bazı hasarlar sonucu kanserli hücreye dönüşürler. DNA hayatın merkezi maddesi olarak kabul edilir. Tüm hücrelerde vardır ve hücrelerin bütün faaliyetlerini yönlendirir. Normal bir hücrede DNA'da hasar oluştuğunda bu hasar ya onarılır, ya da hücre ölür.
Kanser yalnızca ileri evreye ulaştığında ölümcül. Bazı türlerde kurtulabilme oranı yüzde 90. Bazı türlere ise bir gen neden oluyor ve risk grubundakilerin düzenli testten geçmesi gerekiyor. 1 KAÇ ÇEŞİT KANSER VAR?: Yaklaşık 200 çeşit.
Araştırmalar stres ve kanser arasında bir bağ saptayamadı
Meslek hayatımda gördüğüm çok sayıda kanser hastası, hastalıklarını strese bağlamaktadırlar. Ancak yapılan araştırmalar stresin kanserle ilgisini saptayamamışlardır.
İyi huylu tümör diğer adı ile benign olarak bilinir. Özellikle sıkça insanların başına geldiği için de öğrenilmesi gereken tümör türleri arasında kabul edilir. İyi huylu tümörün yavaş geliştiği ve çevresindeki organlara da yayılmadığı bilinmektedir.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir. Hastalık kendisini uzamış öksürük, kanlı balgam, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, nefes darlığı ve kilo kaybı ile gösterir.
Bazı kimyasal maddeler: Aflatoksinler, arsenik, asbest, benzen, berilyum, kadmiyum, kömür katranı, solunabilir silika, formaldehit, kömür sobası dumanı gibi pek çok kimyasal kanser riskini artırır. Kronik iltihap: Kronik iltihap DNA hasarını başlatabilir. Bu durum zamanla kanser gelişmesine neden olabilir.
Dünya genelinde her 100 bin erkekten 205'inde, her 100 bin kadından ise 165'inde kansere rastlanıyor. Erkeklerde kanser görülme oranı, bölgelere göre çok büyük değişiklik gösteriyor. Örneğin Batı Afrika'da her 100 bin erkekten 79'unda, Avustralya/Yeni Zelanda'da ise 365'inde (çoğu prostat olmak üzere) kanser görülüyor.
Türkiye'de yaşayan herhangi bir kişinin yaşamı boyunca söz konusu kansere yakalanma riski %7,68 iken, 65 yaşına kadar yakalanma riski ise %2,9'dur.
Türkiye'de kanserden ölümler, toplam ölümlere göre oranlandığında en fazla vaka Kırklareli'nde görülüyor. Kırklareli'nde her 4 ölümden 1'i kanser nedeniyle ve yüzde 26 oranında meydana geliyor. Kırklareli'ni yüzde 23 ile İstanbul ve Van, Eskişehir, Edirne, Kocaeli, Rize, Erzurum, Tekirdağ ve Antalya izliyor.
Kanserde iyileşme oranında başı ABD çekiyor. Hemen ardından ikinci sırada Kanada yer alırken, Avustralya ve Kuzey Avrupa'da peşi sıra takip ediyor. Kanser vakaları arasında en ciddi olanı beyin tümörü. Bu kanser tipinin tedavisinde ülkeler arasında ciddi farklılık gözlemleniyor.
Amerikan Tıp Birliği Dergisi JAMA'nın açıkladığı son rapora göre dünyada kanserin son 10 yıl içerisinde artış gösterdiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Rapora göre 2010 yılında 18.7 milyon olan yeni kanser vakası 2019 yılında 23.6 milyona çıktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri