İslam Öncesi Türkler dendiğinde ilk akla gelen teşkilat Göktürklerdir. Gerçekten o devirlerde toplum içerisinde erkeklerin de küpe aksesuarını kullandıklarına dair işaretler mevcuttur. Eski Türk Tarihinin ilk isimlerinden olan merhum Prof. Bahaeddin Ögel, Göktürkler devrinde erkeklerin küpe taktıklarını belirtiyor.
Aksesuar ya da inancın bir parçası olarak kullanılan küpenin tarihi birçok kültürel değişimde olduğu gibi küpeyi de ilk önce Mısırlılarla başlatsak da İtalyan Alpler'inde bulunan ve şu an dünyanın en iyi korunmuş ve en yaşlı mumyası unvanına sahip "Ötzi/The Iceman” 5300 yıl civarındaki ömrüyle bizi bu konuda yanılttı.
İddialara göre insanlar Yavuz Sultan Selim'in kendinisini Allah'ın kölesi ve kulu olduğunu hatırlamak için küpe taktığı söylenir. Bir diğer iddiaya göre ise kendisine verilen nasihatları kulağına küpe olarak taktığı söylenir ancak hepsi uydurmadır.
Diyanetin açıklamasıyla... Peygamber Efendimiz (SAV) döneminden beri küpe, kadınların süslenmeleri amacıyla kullandıkları aksesuar olarak geçmektedir.
Selçuklularla başlayıp Osmanlılara intikal etmiş olan ve bir esnaf teşkilatı olarak bilinen Ahilerde de küpe takanlara rastlanmaktaydı. Teşkilata mensup kimi erkekler, sağ kulaklarına küpe takarlar ve bu küpeler, bir sanata mensup olduklarının işareti sayılırdı.
İlgili 23 soru bulundu
Delikanlılar küpeyi takarken bir kadına benzemek için takmıyor. Küpe, hiçbir ibadete engel değil." dedi.
Göktürk Devri'nde küpe takma, gerek kadınlar gerekse erkekler ara- sında oldukça yaygın bir gelenektir.
Her halükârda ergen erkeklerin kulaklarını deldirmeleri ve küpe takmaları, çoğu hukukçulara göre haram ve bazılarına göre ise mekrûhtur; yani kısaca caiz değildir. Erkeğin küpe takması caiz olmasa da namaza mani değildir, yani küpeli olarak kılınan namaz geçerlidir.
Küpe takan erkek ; İlgi çekmek için takan erkektir. Ortam meraklısı erkektir. Yani doğal hali ile dikkat çekemeyip, dikkat çekmek için farklı yöntemlere başvuran erkektir.
Erkeklerin taktığı küpelere dair eski kanıtlar, antik Pers'de Persepolis'te bulunan arkeolojik kalıntılarda görülebilir. Sarayın ayakta kalan bazı duvarlarında sergilenen Pers İmparatorluğu askerlerinin oyulmuş resimleri, onları küpe takarken gösterir.
Yavuz Sultan Selim'de babasından beddua almıştır. 2. Bayezit ona "Kılıcın keskin, ömrün az olsun Selim!" Diye beddua etmiştir ve Allah'ın işine karışmak gibi olmasın ama sanırım bu yüzden Sultan Yavuz tahta geçtikten 8 sene sonra vefat etti.
ortada Yavuz Sultan Selim Han'ın silüeti tuğrası ve bir sözü olan "CESARETİYLE YAŞAMAYAN ESARETİYLE ÖLÜR" sözü yazılı çift sıra orjinal firuze taşlarla çevrili, kalem işlemeli gümüş saltanat yüzüğü
Cevabımız: Fatih Sultan Mehmet Han'ın kulağına küpe takması ile bir bilgi yoktur. Ancak Yavuz Sultan Selim'in küpe taktığı bilinmektedir.
İslam Öncesi Türkler dendiğinde ilk akla gelen teşkilat Göktürklerdir. Gerçekten o devirlerde toplum içerisinde erkeklerin de küpe aksesuarını kullandıklarına dair işaretler mevcuttur. Eski Türk Tarihinin ilk isimlerinden olan merhum Prof. Bahaeddin Ögel, Göktürkler devrinde erkeklerin küpe taktıklarını belirtiyor.
Hatta Avrupa'da da böyle bir algı var. Oysa gerçekler öyle değil. Yavuz Sultan Selim küpe takmamıştır. Topkapı Sarayı'nda tablosu bulunan ve bazı resmi tarih kaynaklarında da minyatürü bulunan (sonra kaldırıldı) kişinin Şah İsmail olduğu belirtilmektedir.
Günümüzde de yine süs vb. amaçlarla hem kız hem erkekler küpe takmaktadır. Çoğunlukla kızlarda her iki kulağa erkeklerde tek kulağa takılmaktadır. Erkeklerde sağ veya sol kulağa küpe takmaya farklı anlamlar da yüklenmiştir.
Bebeklerde kulak ne zaman delinir sorusu karşısında sabırsız olan ve yavrularına küçük yaşta küpe takmak isteyen anne ve babalar için en ideal zaman 4 yaştır.
Türk tarihinde erkeklerin küpe takması, gerek İslam öncesi, gerek İslam sonrasında bir âdet olarak karşımıza çıkmaktadır .
- Yavuz Sultan Selim, İran'da Şah İsmail'le tebdili kıyafet satranç oynar ve şahı yener. Şah ona tokat atar. Bunu unutmamak için küpe takar. - Yavuz Sultan Selim, kendine verilen nasihatleri unutmamak için kulağına küpe takar.
Din İşleri Yüksek Kurulu imzalı fetvada, küpeyle ilgili “Peygamberimiz döneminden itibaren bugüne dek kadınlar süslenmek amacıyla küpe kullanmışlardır. Bu itibarla da kulak deldirip küpe takmak, Müslümanların genel örfünde kadınlara ait bir süslenme tarzı olarak kabul görmüştür” denildi.
Ancak dinî bakımdan zarurî bir durum varsa başka meseledir. Bu meselede, yani kulağı deldirmekte bir zaruretten bahsetmek mümkün değildir. Muhtemel olan bu halin dışında, kulak deldirmekte bir mahzur bulunmamaktadır. Birden fazla delik deldirmek de caizdir.
Şayet su ulaşıyorsa küpe takması şart değildir. Yani gusül abdesti alırken önemli olan kuru yerin kalmamasıdır. Yoksa küpe şart değildir.
Rüyada tek küpe görmek aile ve çevresi arasında yaşanan sürtüşmeler ve kavgalar olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda yaşadığı kavgalar ile beraber yalnız kalabileceğine dair yorumlar yapılır. Rüyada tek altın küpe görmek rüya sahibi için hayırlı işler anlamına gelmektedir.
TÜRLÜ TÜRLÜ KÜPE VAR
Özellikle Mısır'da köle erkekleri özgür erkeklerden ayırt etmek için kulaklarına “kölelik nişanı” olarak küpe takılıyordu. Bu kullanım da Mısır'ın yanı sıra köleci toplumların bir çoğunda yaygındı.
Rüyada küpe takmak olumlu yorumlara vesile olur ve iş hayatında hayırlı haberler demektir. Olumsuzluklar son bulacak ve kişi daha mutlu bir yaşam inşa edecektir. Rüyada Küpe Takmak Ne Demek, Neye Yorumlanır? Bir kişi rüyasında küpe taktığını görürse bu rüya olumludur ve kazancın artması şeklinde rivayet edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri