Evet, son ve tarihteki en belirgin ilk Mühendis diye bileceğimiz kişi El-Cezeri adlı bir İslam Alimidir ve İslam dünyasının, bilim dünyasında en parlak dönemini yaşadığı dönemde çalışmalarını gerçekleştirmiştir.
B. ESKİ MISIR'DA MÜHENDİSLİK:
İlk plan ve inşaat uzmanları Eski Mısır uygarlığında ortaya çıkmıştır. Mühendisliğin bu ilk habercileri Mısır krallarının güvenilir danışmanları olarak üst mevkilere sahiptiler. Bu mevkiye sahip bir adam ,”Bayındırlık şefi(1)” olarak bilinen bir genel inşaat uzmanıydı.
Mühendislik alanının en eski dalı inşaat mühendisliğidir
En ilginç mühendislik hakkında bilgi listemize, taş devrinden itibaren ilk mühendislik dalının inşaat mühendisliği olduğunu ekleyebiliriz.
Mühendislerin Atası El Cezerî
İsmail Ebûl İzz bin Rezzâz yaşadığı bölgeye atfen Cezerî lâkabını kullanır, Batı'da ise Al-Jazari ismiyle tanınır.
Aynı biçimde profesyonel iş hayatına her konuda girmeleri için kadınlar teşvik edilmiş ve desteklenmişlerdir. İlk kadın mühendis Mühendislik Mektebinden 1933 yılında mezun olan Sabiha Rıfatdır. İlk elektromekanik mühendisi Nezihe Önay ve ilk makina mühendisi Altan Edige, kadın mühendislerin öncüleridir.
İlgili 45 soru bulundu
Türkiye'nin ilk kadın mühendisi Sabiha Rıfat Gürayman... İşte 'Kız Köprüsü'nün hikayesi - YouTube. Join this channel from your computer or Android app to get access to members-only content like this video.
2500 yıllarında, Uni adlı bir mühendisin, Nil nehrinde gemiler için bir geçit açtığı, kaynaklardan öğ- renilmektedir. Askeri mühendislik ise ancak M.Ö. 1000 yıllarında Asur'da doğdu. Kale duvarlarının tahkim edilmesi için yeni teknikler ve ilk savaş makinesi olan koçbaşı, Asurluların eseridir.
Fransız bilim adamı Joseph Fourier tarafından bilim düşünce 2000 yıldır mantıksız ve hatalı bulunmuştu. Kısaca modern mühendisliğin tabanını oluşturdu. ikinci kanunu hareketteki değişimin kuvvete Fourier bilimsel olarak tanımlanan problemlerin orantılı olduğunu açıklar.
Günümüzde mühendisliğin; elektrik, inşaat, kimya ve makine olmak üzere 4 ana daldan oluştuğu kabul edilmektedir.
Sabiha Rıfat (Ecebilge) Gürayman'ın 1929 yılı Şubat ayında, Fenerbahçe erkek voleybol takımı arkadaşlarıyla birlikte çekilmiş bir fotoğrafı 14 Nisan 1933 tarihli Vakit gazetesinde Sabiha Rıfat Gürayman Mühendis Mektebi mezunları arasında. 1910 yılında Manastır'da doğdu.
Mühendislik bölümleri arasında en eski mühendislik dalları ve disiplinlerinden biri olarak bilinen inşaat mühendisliği, fiziksel ve doğal çevre ile etkileşim içinde ilham verici tasarımlar, planlar, projeler üreten mühendislik bölümü olarak tanımlanabilir.
Yıllarca “mühendisliğin en zor dalı” olarak sıfatlandırılan Makine Mühendisliği, bu kulvardaki yerini yavaş yavaş diğer mühendislik dalları ile paylaşsa da halen en zor mühendislik dallarının başında yer almaya devam ediyor.
Mühendislik dört ana daldan oluşur. Makine, inşaat, kimya ve elektrik alanında hizmet veren mühendisler günlük hayatta ve üretim tesislerinde kullanılabilecek sistemler geliştirir. 30'a yakın mühendislik türü bulunmaktadır ve her birinin çalışma alanı farklıdır.
Yazılım mühendisliği tanımı ilk olarak 1968 yılında Friedrich L. Bauer tarafından Almanya'da gerçekleştirilen NATO toplantısında gündeme gelmiştir. Ayrıca, matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Margaret Hamilton "yazılım mühendisliği" terimini ortaya atan kişilerden biri olarak kabul edilmektedir.
ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından yayınlanan verilerle mühendislik ve bilimde en iyi ülkeler listelendi. Listenin ilk sırasında Çin yer aldı.
Bu çalışmalar endüstri mühendisliğinin temel almış olduğu birtakım kavramlara değinmiş olmasına rağmen, endüstri mühendisliği asıl Frederick Winslow Taylor'ın(1856-1915) yapmış olduğu çalışmalar sayesinde belli bir yere gelmiş ve asıl şeklini almıştır.
Elektrik alanında çalışırken işsiz kalan mühendislerin 164'ünün (yüzde 53.4) elektrik-elektronik mühendisi; 123'ünün (yüzde 40) elektrik mühendisi, 20'sinin ise elekt- ronik mühendisi ile elektronik ve haberleşme mühendisi yüzde 6.5) olduğu görülmektedir.
Listenin üst kısımlarına bakacak olursak, Matematik Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği gibi bölümler sayısal alanda en hızlı iş bulan bölümler olarak öne çıkıyor.
“Gelecekte hangi mühendislik alanı ön plana çıkacak”? sorusuna verilebilecek en net yanıtlardan biri biyomedikal mühendisliğidir. Biyomedikal mühendisliği, mühendislik ilkelerinin ve tasarım konseptlerinin tıp ve biyolojiye sağlık hizmetleri için uygulanmasını kapsıyor.
Dünyada ilk inşaat mühendisi adının John Smeaton'dan 182 yıl önce Mimar Sinan adına kullanıldığı, ilk inşaat mühendisliği örgütünün de 1481-1512 yılları arasında II. Bayezid dönemi Osmanlı arşivlerinde geçen Hassa Mimarlar Ocağı olduğu sonuçları elde edilmiştir.
Sibernetiğin ilk adımlarını attığı ve ilk robotu yapıp çalıştırdığı kabul edilen Cezerî'nin, ünlü sanatçı Leonardo da Vinci'ye ilham kaynağı olduğu düşünülür. Sibernetik alanının en büyük dâhisi olarak kabul edilen, fizikçi, robot ve matris ustası Cezerî, Cizre'de doğup yine orada ölmüştür.
Türkiye'de en çok kazandıran mühendislik dalı petrol ve doğal gaz mühendisliği... Türkiye'nin en çok kullanılan kariyer platformu kariyer.net'e kullanıcılar tarafından girilen bilgilerden elde edilen ortalama aylık net maaş verilerine göre, Türkiye'de en çok kazandıran mühendislik dalı petrol ve doğal gaz mühendisliği.
mühendis; üniversitede belirli alanlarda öğrenim görerek diploma alanlara verilen san; örneğin kimya mühendisi, makine mühendisi gibi. Bu sanı kazanmış, mühendislik mesleğinden olan kimse.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı lisans ve yüksek lisansı aynı ana bilim dalında olan mühendislerin yüksek mühendis unvanını kullanabileceklerini belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri