Bol miktarda B, C ve E vitamini ile potasyum içeren lahana romatizma hastaları için de çok faydalı. Lahana yaprakları yıkanıp temizlenerek kaynatılır ve püre haline getirilir. Püre halindeki lahana, romatizma bulunan bölgeye sürülür ve bekletilir. Bu sayede romatizma ağrılarının hafiflemesinde fayda sağlar.
Lahana suyunda iltihap giderici bir etki bulunur. İdrar yolu enfeksiyonunda ve çeşitli iltihaplarda lahana suyunun içilmesi önerilir. Çünkü lahana suyu kısa sürede vücutta oluşan iltihapları temizleyecektir.
Yürümekte ve hareket etmekte zorluk çıkaran diz ağrılarını çözmek için çeşitli tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedaviler arasında lahana yaprağı kürü de bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre lahana yaprağı dizlerdeki eklem ağrılarını çözmektedir.
Gün içinde elimizi, bacağımızı istemeden bir yerlere çarpıyoruz ve bunlar da ağrılı şişlikler olarak bize geri dönüyor. Bu ağrıyı azaltmanın ve şişlerden kısa sürede kurtulmanın bir yolu ise o bölgeye lahana yaprakları sarmak. Buz kompresi de uygularsanız şişliklerin bir gecede geçtiğini göreceksiniz.
Ayağınıza saracağınız lahana ile ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. Lahananın içindeki mineral ve antioksidanların ayakta oluşan ağrı ve ödeme şifa olduğu söyleniyor. Lahananın içerisinde bulunan antioksidanlar ağrıyı önler ve şişkinliği giderir.
İlgili 18 soru bulundu
Yaygın olarak özellikle çiğ ve pişmiş şekilde salatalarda kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Vücudu yabancı maddelerden koruyan antioksidan özelliği sayesinde lahana, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Bağırsaktaki yararlı bakteriler konusunda da olumlu etkileri olduğu biliniyor. Bu özelliği sayesinde de lahana, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı oluyor.
Kalsiyum Deposu
Güçlü bir kalsiyum kaynağı olup bu özelliğiyle diğer sebzelerden birkaç adım ileride. Günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 10'unu 100 gram beyaz lahana ile tamamlayabilirsiniz. Hem diş hem de kemik dokusunun sağlamlığını destekleyen bu sebzenin çiğ ya da pişmiş olması kalsiyum içeriğini etkilemez.
İlk olarak lahananın yapraklarını tek tek ayırın. Daha sonra iyice yıkayın ve kurumasını bekleyin. Daha sonra lahana yapraklarını merdane yardımıyla lek tek düzleştirin. Böyle yaptığınızda lahananın suları da çıkmış olacaktır.
KİREÇLENMEYİ BİTİRİYOR!
Kış aylarında özellikle severek tüketilen beyaz lahana tam bir şifa deposudur. ibn-i Sİna lahananın toksin atmada güçlü bir etkisi olduğunun altını çizer. Yüzyıl önce yaşanan diz ağrılarını bitiren yöntem ise halen etkilidir.
Kas ve eklem ağrılarınızın yatışması için mutlaka soğuk ve sıcak kompres uygulamalısınız. Ağrıyan bilgeye 10 ila 15 dakika aralıklarla önce sıcak daha sonra soğuk kompress uygulayın. Böylece ağrılarınız yatışacak hatta dinecektir. Esneme egzersizleri de eklem ağrılarına birebir çözüm olabilir.
Glukozamin, eklemlerin birbirine sürtünmesini engelleyen kıkırdağın doğal bir bileşenidir. Ayrıca artritte meydana gelen kıkırdak bozulmasını önlemeye yardımcı olur. Eklem ağrısına sebep olan osteoartriti tedavi etmeyi amaçlayan birçok bilimsel çalışmada, osteoartrit için en iyi takviyelerden biri glukozamin olmuştur.
İçindeki antioksidanlar ile ağrıyı dindiren ve şişkinliği gideren lahana, ayrıca ödemin giderilmesine de yardımcı oluyor. Bel bölgesine, bacaklara, göbeğe lahana yaprağı sarmak, oluşan ağrıları ilaçsız şekilde tedavi edebiliyor.
Kan dolaşımının düzenlenmesinde beyaz lahananın etkisi, diğer hiçbir meyve veya sebzede bulunmaz. Beyaz lahana ayrıca toplardamar yetmezliği yani varis ve huzursuz bacak sendromunda da etkilidir.
Genel kural olarak soğuk uygulama aniden olan (akut) yaralanma ve ağrılarda tedavi amaçlı kullanılır. Akut yaralanmalarda inflamasyon (bağışıklık sistemi aktivasyonu) ve ödem fazladır. Soğuk uygulama bunu azaltır. Sıcak uygulama ise genellikle uzun süredir devam eden (kronik) sorunlarda tercih edilir.
Kan basıncını dengeliyor
Hem antioksidan özellikleri hem de kırmızı kan hücrelerinin sağlığını koruması sayesinde kırmızı lahana, kan basıncı üzerinde olumlu etkilerde bulunuyor, tansiyonun dengelenmesine yardımcı oluyor.
Lahana suyu kısa zaman içerisinde vücuttaki iltihapları temizler. - Lahana suyu, kalp- damar rahatsızlıklarına karşı tüketilecek olan sağlıklı içecektir. Lahana suyu; damar sertliğini minimuma indirmektedir. - Bağırsak sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olan lahana suyu; kişiyi kolon kanserinden korur.
Lahana: İçindeki bazı enzimler cinsel gücü artırıyor. Araştırmalar lahana yiyen erkeklerin yüzde 90'ının aşırı cinsel istek duyduğunu kanıtlıyor.
Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir. Doktorlar eğer tüketilecekse patates ile pişirilip tercih edilmesini tavsiye ediyor. Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız.
Haftada iki bün beyaz lahana tüketmeye özen gösterin. Çiğ olarak salatasını yapıp tüketmek ya da suyunu içmek özellikle idrar söktürücü, toksin atıcı özelliğinden faydalanmayı en üst düzeye çıkarıyor. Haftada iki gün yapraklarını sıcak suda haşlayarak suyunu içmek toksin atmada faydalı.
Kırmızı lahana ile enfeksiyon hastalıklarından kolayca kurtulabilirsiniz. Mor lahana suyunu öksürükle geçen günlerinizde tüketirseniz; balgam problemini vücudunuzdan atabilirsiniz. Boğaz ve burun tıkanıklığı durumunda da antioksidan etkisi sayesinde faydalı olacaktır ve solunum yollarını temizleyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri