Bu doğrultuda ilk orucu, ilk insan ve ilk peygamber, Hz. Adem'in tuttuğuna inanılır. Örneğin Abdülkadir-i Geylani (ö.1165), Gunyetü't-Talibin adlı eserinde şöyle yazar: “Adem aleyhisselam, Resulullah'tan (sav) önce kendisine oruç farz kılınanlardandır.” Sonraki peygamberlerden Hz.
İlk olarak Hz. Adem (as)'e emredilmiştir. buyurulmuştur. oruç ibadetinin; Hicret'ten sonra farz kılındığı hususunda görüş birliği vardır.
Müslümanlara farz kılınan ilk Ramazan orucu Bedir Gazvesi'ne denk gelmişti. Bedir Savaşı hicretin 2. yılının 17 Ramazan'ında (14 Mart 624) meydana geldi.
Taberi'de yer alan bilgiye göre ilk orucu Hz. Adem tutmuştur.
Ramazan ayı orucu, hicretin ikinci yılında farz kılınmış, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- de (oruç farz kılındıktan sonra) dokuz Ramazan (dokuz yıl) oruç tutmuştur. Allah Teâlâ en iyi bilendir.
İlgili 21 soru bulundu
Kur'ân-ı Kerim'de oruç, gün olarak değil, ay olarak farz kılınmıştır. Yirmi dokuz, yahut otuz gün denmemiş, Şehr-i Ramazan (Ramazan ayı) diye buyrulmuştur. "Oruç sayılı günlerdedir.
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. Cünüp olmayı gerektiren hâl ister oruca başlamadan gerçekleşmiş olsun ister ihtilam olma şeklinde oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir.
Ramazan imsakiyesi 2022... İl il iftar saatleri... İlk orucu hangi şehirler açacak? Türkiye'de ramazan ayının ilk gününde oruç en erken 18.35'te Iğdır ve Hakkari'de, en son ise 19.46'da Çanakkale ve Edirne'de açılacak.
Oruç açılmadan sofradayken ya da el yüz yıkanması sırasında dualar edilir, arkasından oruç tutanlar aile büyüklerinin ellerini öpüp ondan sonra sofraya oturarak oruçlarını açarlar. Alevi inanışa göre bu orucu tutarken 12 gün boyunca düğün, nişan, sünnet ve benzeri törenler, kutlama ve etkinlikler yapılmaz.
10 Gün Orucu, Yahudiler için hatalarını düzeltme fırsatıdır. Yom Kippur'da inananlar sinagoga gider ve ibadet eder. Yom Kippur'da inananlar için beş farklı özel ibadet gerçekleştirilir ve inananlar, bağışlanmak için dualar eder.
Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar. Yaklaşık olarak her 32 senede bir, Ramazan ayı aynı tarihlere denk gelir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, AA muhabirine, kameri takvime göre ayın dünya etrafında döndüğü sürenin 29 gün ve bir kaç saat olduğunu söyledi.
Kameri aylar 29 veya 30 gün olur. Kur'an-ı kerimde, Ramazan ayında oruç tutmanın farz olduğu bildirilmektedir. (Bekara 183-185) Ramazan ayı otuz çekerse 30, yirmidokuz çekerse 29 gün oruç tutmak farzdır. Bütün farz ibadetler Allahü teâlânın emridir.
Alevi olup da Ramazan orucunu tutanlar ya bilgisizlikten veya asimile olmaktan dolayı tutuyor olabilirler. Ülkemizde isteyen istediği orucu tutabilir. Ama Alevi inancında/geleneğinde Ramazan orucu tutmak yoktur. Alevilerde, Muharrem orucu, Hızır orucu ve 48 perşembe günlerinde dileyen kişilerin tuttuğu oruç vardır.
Oruç sadece Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam gibi ilahi dinlerde değil, kurumsallaşmış bütün dünya dinlerinde mevcuttur. Orucun diğer bazı dini ritüellerden farkı vardır.
Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin." buyurulduğu gün belirtilmediği için ay 30 gün olduğunda farz oruç 30 gün, ay 29 gün olduğunda ise farz oruç 29 gün tutulur.
Bir âyette Kur'an'ın ramazan ayında, bir başka âyette mübarek bir gecede, bir diğerinde Kadir gecesinde inmeye başladığı haber verilmektedir (el-Bakara 2/185; ed-Duhân 44/1-3; el-Kadr 97/1).
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
"Her kim, geçen Ramazan'dan borcu varken yeni Ramazan'a ulaşırsa, ondan (bu yeni) oruç kabul olunmaz." - Bu hadise göre, oruç borcu olanlar Ramazan orucunu tutamazlar mı? Heysemî, bu hadisin hasen olduğunu söylemiştir.(bk.
TAKVİMLERDEKİ İLK ORUÇ
Muhammed, Medine'ye hicretinden itibaren Aşure Günü'nde ve her ay 3 gün oruç tutuyordu.
Ayetleri Arapça versiyonundaki makamlarla Türkçe okumuştu. Bundan 8 gün sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ise ilk Türkçe ezan, Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camii'nde okundu. 3 Şubat 1932 tarihine denk gelen Kadir Gecesi'nde de, Ayasofya Camii'nde Türkçe Kur'an, tekbir ve kamet okundu.
Erkek ilişkiden sonra ya da uyarılmış iken hızlı hareket eden ya da kasılma sonucu çıkan meni sonrasında beklemez ve hemen gusül alırsa ve namazını kılarsa bu da caizdir. Erkeklerde kasılma ve şehvet hali olmaksızın çıkan akıntı sebebiyle gusül gerekmez. Ama abdest yenilenir.
1- Eğer kişi uykuda iken ihtilam olmuşsa ya da bakmakla veya hayal etmekle cünüp olduysa bu durumlarda orucu bozulmaz. Ancak kişinin yabancı bir kadına şehvetle bakması haramdır. 2- Öpmek, ellemek gibi bir yolla cünüp olduysa, kişinin orucu bozulur. Ancak sadece kaza gerekir.
Ramazan ayında oruç tutarken orucu bozacak durumlar karşısında kişiler dikkatli olmalıdır. Bu kapsamda öpüşmek orucu bozar mı sorusunun cevabı evettir. Eğer kişi oruçlu iken bilerek ve isteyerek bir kişi ile öpüşür ise orucu bozulur ve bunun sonucunda kefaret orucu tutması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri