Buna cevap olarak, elimizdeki örneklerden hareketle, divan şairi İşretî (XVI. yüzyıl)'nin ilk şair name sahibi olduğunu söyleyebiliriz. Âşık Edebiyatında ise, ilk şairname örneğini Âşık Ömer ortaya koymuştur.
Birtakım şairlerin adlarına yer verilen ve bazı özelliklerine değinilen, genellikle bir halk şairi tarafından yazılan/söylenen şiirlere “şairname” adı verilir. Âşık tarzı şiir geleneği içinde gelişen bu türün tespit edilebilen ilk örneği, XVII. yüzyıl şairlerinden Âşık Ömer'e aittir.
Şairname adlı eser, daha çok koşmaları ve güzellemeleri ile tanınan Aşık Ömer tarafından kaleme alınmıştır. Şair ''Aşık Ömer'' mahlasını almadan önce ''Gezlevi'' mahlasını kullanmıştır. Diğer Halk Edebiyatı ozanları gibi, dili sade ve açıktır.
Şairnâme, âşıkların kendilerinden önce yaşamış ya da kendi dönemlerinde yaşayan meslektaşlarından bahseden âşık tarzı şiirin bir çeşidi olarak tanımlanabilir.
Âşık Ömer, Konya'nın Hadim ilçesinin Gezlevi (günümüzdeki adı Korualan'dır.) köyünde veya Kırım'ın Kezlev (Yevpatоriya) şehrinde 1620-1621-1651 yıllarında doğmuş olduğu rivayet edilen halk şairidir. Ölüm tarihi 1707 olarak rivayetlere geçmiştir.
İlgili 23 soru bulundu
Bu şairler, halk şiirinin adları belli ilk şairleri olarak kabul edilebilir. “Aprınçur Tigin”, “Kül Tarkan”, “Ki-ki”, “Pratyaya-Şiri”, “Asıg Tutung”, “Çısuya Tutung”, “Kalım Keyşi”, “Çuçu” ilk şairlerden bazılarıdır. Bilindiği gibi Türklerin ilk yazılı belgeleri, Göktürk döneminden kalma Orhun ve Yenisey kitabeleridir.
Cevap: 20. yüzyıl Türk Halk Edebiyatı'nın en büyük temsilcisi olarak Aşık Veysel Şatıroğlu gösterilebilir. Aşık Veysel, 20. yüzyılda yaşamış ve halk arasında büyük bir ün kazanmış bir ozan ve halk şairidir.
Aşık Name - - > Aşık Paşa'nın eseri
Aşık Name günümüzde hala raflarda yer almaktadır.
Âşık Edebiyatında ise, ilk şairname örneğini Âşık Ömer ortaya koymuştur. Sadettin Nüzhet Ergun'un Âşık Ömer Hayatı ve Şiirleri adlı kitabında 38 dörtlük olarak yayımladığı bu şiir daha sonra Şükrü Elçin tarafından 59 dörtlük olarak tekrar yayımlanmıştır.
17. yüzyılın saz şâirlerinden Âşık Ömer'in şiirlerinde hem Halk hem de Divan edebiyatı unsurlarını yan yana görmek mümkündür. Yaşadığı dönemde büyük bir şöhrete ulaşan Âşık Ömer'in dili 17. yüzyıl Osmanlı Türkçesidir.
Mısraların ilhamını aşktan alan şairler, Türk edebiyatına damgalarını vururlar. İkinci Yeni Kuşağı, şiirin en önemli damarlarından birini oluşturur. Turgut Uyar, Edip Cansever, Cemal Süreya ve nice şairler…
Listemizin ilk sırasında elbette, Türk şiiri denince akla ilk gelen, hem aşk hem memleket şiirleriyle ünlü, büyük üstad Nazım Hikmet yer alıyor. Şairliğinin yanında roman ve oyun yazarı gibi vasıflara da sahip olan Nazım Hikmet, 15 Ocak 1902 tarihinde, Selanik'te dünyaya geldi.
Yaşnâme geleneği XI. Yüzyıldan günümüze kadar gelmiş bir destan geleneğidir. Hoca Ahmed Yesevî' nin 88 dörtlükten oluşan hikmetleri, edebiyatımız da ilk gerçek yaşnâme sayılmaktadır. Âşık Edebiyatındaki ilk yaş destanı örneği ise XVI. yüzyılda yaşayan Kurbanî'ye aittir.
Enheduanna (MÖ 2285 - MÖ 2250) Akad Kralı Sargon'un ve yüksek olasılıkla Kraliçe Tashlultum'un kızı. Tarihte bilinen ilk kadın şair ve yazar, hatta bazı kaynaklara göre ilk şair ve yazardır.
Fatih dönemini Mihrî Hatunla birlikte temsil eden Zeynep Hatun, adı bi- linen ilk Türk kadın şairi olup, kaynaklarda Amasyalı ya da Kastamonulu olduğu ifade edilmektedir.
- İlk örnekleri 13. yüzyılda verilmiştir. - İlk divan şairi 13. yüzyılın ikinci yarısında yaşamış olan Hoca Dehhanidir.
Karacaoğlan - Nemçe Destanı, Yaş Destanı (17.yy.)
Şair ya da ozan, şiir yazan veya söyleyen kimsedir.
Kalem şairleri medrese eğitimi almış, divan edebiyatını da bilen kişilerdir. Aşık Ömer, Gevheri, Dertli, Levni, Erzurumlu Emrah, Bayburtlu Zihni başlıca kalem şairleridir.
VI. yüzyılda “Türkiye”, Orta Asya'yı ifade etmek üzere kullanılmıştır. IX. ve X. yüzyıllarda Volga'dan Orta Avrupa'ya kadar olan alana “Türkiye” adı verilmiş (Doğu Türkiye = Hazar ülkesi; Batı Türkiye= Macar ülkesi); XIII. yüzyılda Mısır ve Suriye de “Türkiye” olarak adlandırılmıştır.
Aşık Paşa tarafından kaleme alınan Garipname 1329 yılında yayımlandı. Tasavvufun erken dönem klasikleri arasında yer alan bu eser başta Süleyman Çelebi ve Fuzuli olmak üzere birçok şairi etkiledi. Garipname, 14. yüzyılda yazılan çoğu tasavvuf klasiği gibi Türkçe kaleme alınmıştır.
Surname: Padişahların erkek çocuklarının sünnet düğünlerini, kızlarının ise düğünlerinin anlatıldığı eserlerdir.
Eski Türklerde şaman, kam, baksı, ozan, gibi dini liderler kopuz adını verdikleri çalgılarıyla ilk şiir örneklerini vermişlerdir. Bilinen ilk Türk şairleri: Çuçu, Arpın Çor Tigin, Kül Tarkan, Pratyaya Şiri gibi isimleridir.
Şairlerin Sultanı ve Türk Şiirinin en büyük şairi... O ve Ben adlı otobiyografisinde kaydettiğine göre 25 Mayıs 1905'te İstanbul Çemberlitaş'ta cinayet mahkemesi reisliğinden emekli büyük babası Mehmed Hilmi Efendi'nin konağında doğdu.
Üstat olarak kabul edilir ama Köroğlu aşıkların piri sayılır ve Karacaoğlan belki de aşık edebiyatı temsilcilerinin en önemlisidir diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri