En Mutlu Ülke Finlandiya Son yayınlanan 2023 raporuna göre, geçtiğimiz yıl dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya oldu. Finlandiya'yı Danimarka, İzlanda, İsrail ve Hollanda takip ediyor. Dünyanın en mutsuz ülkeleri arasında ise Afganistan, Ruanda, Güney Sudan, Yemen ve Botsvana sıralanıyor.
Dünya Mutluluk Raporu tarafından üst üste 5. kez 'dünyanın en mutlu ülkesi' seçilen Finlandiya, mutluluk dersleri verecek. Finlandiya, katılımcıların "içlerindeki Finliyle" bağlantı kurmasını sağlamak için mutluluk ustalık sınıfı açıyor.
Dünyanın en mutlu ülkeleri (İlk 10)
Listede Finlandiya 10 üzerinden 7.8 puan alarak zirvede yer alırken, Danimarka 2'inci (7.6), İzlanda 3'üncü (7.5), İsrail 4'üncü (7.4), Hollanda 5'inci (7.43) sırada yer aldı.
Finlerin diğerlerinden daha mutlu olmasının nedeni, düşük gelir eşitsizliği (yani en yüksek maaş alan ile en düşük maaş alan arasındaki fark), güçlü sosyal destek, fikir özgürlüğü ve düşük yolsuzluk seviyeleri gibi bir dizi faktöre dayanıyor.
Birleşmiş Milletler Dünya Mutluluk Raporuna göre, dünyadaki en mutlu ülkenin Finlandiya olduğu belirlendi.
İlgili 45 soru bulundu
Türkiye, 2023 Mutluluk Raporunda 137 ülke içinde 106. sırada yer alıyor. 2012'den bu yana Türkiye'nin bu endeksten aldığı puanlar incelendiğinde, yıllar içerisinde Türkiye'nin mutluluk düzeyinin düşme eğilimine girdiği ve düzenli olarak azaldığı gözlemleniyor. 2012'de bu endekste 77. sırada yer alan Türkiye, güncel ...
Siyasi İlişkiler
Türkiye Cumhuriyeti ile Finlandiya siyasi ilişkileri, 1924'te imzalanan Dostluk Anlaşması ile kurulmuştur. Finlandiya'yla ikili ilişkilerimiz ve uluslararası alanda gelişen işbirliğimize, Finlandiya'nın Nisan 2023'de NATO üyesi olmasıyla müttefiklik boyutu da eklenmiştir.
Finlerin %84.6'sı (2002) Protestan Hristiyandır ve Evangelik Luteryan Kilisesine mensupturlar.
Finlandiya eğitim sistemi örnek olarak gösterilen bir ülkedir. 9 yıllık eğitim zorunludur ve öğrenciler için fırsat eşitliği mevcuttur. Özel okul diye bir kavram olmadığından herkes ücretsiz bir şekilde eğitim almaktadır. Ayrıca dersler günlük olarak en fazla 4, haftalık olarak ise en fazla 20 saat olarak yapılır.
TÜİK tarafından açıklanan 'Yaşam Memnuniyet Araştırması' sonucunda Türkiye'nin en mutlu ili Sinop oldu.
SİNOP. Listenin ilk sırasında yerini alan Sinop'un, "mutlu insanlar şehri" olarak anılmasında önemli bir sebep var! %77.66'lık mutluluk oranıyla ilk sıraya yerleşen şehir, hem Karadeniz'in hem de Türkiye'nin en mutlu ili oluyor. 216.460 nüfusu olan Sinop, büyük oranda mutlu insanların yaşadığı bir şehir.
TÜİK'in araştırmasına göre Türkiye'nin en mutlu insanları Sinop'ta yaşıyor. "Mutlu insanlar" araştırmasında 2015'te de Sinop birinci olmuştu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) araştırmasına göre Türkiye'de en mutlu insanların yaşadığı kentler sıralamasında birinci olan Sinop 2016'da da ilk sırada yer aldı.
Burundi dünya açlık endeksine göre son 25 yılın verilerine göre dünyanın en fakir ülkesi konumundadır. Dünya açlık endeksinin 2014 verilerine göre Burundi tüm ülkeler içerisinde sahip olduğu 35,6 endeks oranı ile son sırada yer almaktadır. Ülke ekonomisinin en önemli parçasını tarımsal faaliyetler oluşturmaktadır.
IMF'nin 2022 yılı için paylaştığı verilere göre Türkiye'nin dünya sıralamasında 19. sırada yer aldığı görülmektedir. Uluslararası Para Fonu haricinde, Dünya Bankası'nın 2017, 2018, 2019, 2020 ve 2021 (2022 dataları sistemde yer almıyor) verileri de incelenerek her iki kurumun dataları karşılaştırıldı.
Sırada listenin zirvesindeki ülke var. Kuzeyin uzak adası İzlanda, World Peace Index tarafından yılın en huzurlu ülkesi seçildi.
Türk göçmenlerinin çoğunun kendi işi yoktur ve başta kebap ve pizza işletmeleri olmak üzere restoran veya fast food sektörlerinde çalışmaktadırlar.
Fin yasalarınca asgari ücret yoktur. İşveren örgütleri ve meslek sendikaları farklı sektörlerdeki asgari ücret üzerinde toplu sözleşmelerle (TES) anlaşmıştır. Örneğin 2022'de temizlik işi için belirlenen asgari saatlik ücret 11,24 avro; inşaat sektöründe asgari saatlik ücret 11,26 avrodur.
Şu anda bütün Finlandiya'da cami-mescid hüviyeti taşıyan altı bina bulunmakta ve bunlardan ikisi Helsinki'de, diğerleri ise Tampere, Turku, Jârvenpââ ve Kotka'da yer almaktadır.
Finlandiya'nın fosil yakıtlar yerine kullanmayı planladığı kaynak ise deniz suyu. Finlandiya'nın başkenti Helsinki, hem elektrik üretimi, hem de ısınma için çoğunlukla kömür ve doğalgaz kullanıyor. Şehrin %75'inden fazlası fosil yakıtlar sayesinde ısınıyor.
Finlandiya'da maaş, yaşam masrafları ve vergiler AB ortalamasının bir miktar üzerindedir. Bununla birlikte, birçok hizmet vergiler sayesinde finanse edilmektedir ve bu hizmetler ülke sakinleri için, diğer birçok ülkeye nazaran daha ucuzdur.
Finlandiya 1155 tarihinde İsveç Krallığına dahil edilmiştir. İsveç hakimiyeti altında olduğu 1809 tarihine kadar süren dönemde batı tarzında yargı, kamu idaresi, siyasi sistem ve sosyal hizmetler alanlarında sağlam kuruluşların temelleri atılmıştır.
Geçen günlerde İhlas Haber Ajansı tarafından yayınlanan Türkiye'nin en mutlu illeri listesi ülke çapında dikkat çekmişti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun bu verileri aynı zamanda Türkiye'nin en mutsuz şehirleri listesini de belirliyor. Buna göre Türkiye'nin en mutsuz şehri Diyarbakır oldu.
Washington merkezli Amerikan haber sitesi US News & World Report, bu yılki “Dünyanın en güçlü 25 ülkesi” listesinde, Türkiye'yi iki basamak yükseltti. 2022 listesinde 17'nci sırada görünen Türkiye, bu yılki listeye 15'inci sıradan girdi.
Mutlu olduğunu beyan eden 18 ve üzeri yaştaki bireylerin oranı, 2021 yılında %49,3 iken 2022 yılında %49,7 oldu. Mutsuz olduğunu beyan eden bireylerin oranı ise 2021 yılında %16,6 iken 2022 yılında %15,9 oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri