İşaretler. Babil sistemi, belirli bir basamağın değerinin hem basamağın kendisine hem de sayı içindeki konumuna bağlı olduğu bilinen ilk konumsal sayı sistemi olarak kabul edilir.
* Bugün kullandığımız onluk sayı sistemi ve basamak değeri tarihte ilk defa Hintliler tarafından geliştirilmiştir.
Doğal sayı sisteminde 2'den önce yer alır ve 0'dan sonra gelir. İlk sayma sayısıdır.
Sumerliler 60 ve 60'ın katlarıyla iş görürlerdi. Sumerliler 60 sayısını seçmiştir; çünkü bölen sayısı fazladır. Ayrıca 60 ve 12 sayısı onlar için kutsaldı. Sümerliler 12 sayısını “Tanrının bahşettiğine” inanırlar ve “Gök'ten indirilen bilgi olan matematiğin” anahtar sayılarından biri olarak nitelerlerdi.
Babil matematik sistemi seksagesimal (60 tabanında) bir sayı sistemiydi. Buradan dakikada 60 saniye, saatte 60 dakika ve bir daire içinde 360 derecelik modern günlük kullanımı elde ediyoruz. Babilliler matematikte iki nedenden dolayı büyük ilerlemeler kaydetmeyi başardılar.
İlgili 32 soru bulundu
Babiller ya da Babil İmparatorluğu; Sami kökenli bir topluluktan meydana gelmektedir ve devletin kurucusu Sumu-Abum'dur.
Yunan rakamları veya Yunan sayıları, sayıların Yunan Alfabesi'ndeki harfler kullanılarak yazılmasını sağlayan bir sistemdir. Ayrıca, "͵αʹ=1000" sayının solundaki işaret sayıyı 1000 ile çarpar, bu durumda ͵βʹ=2000 olur.
Bilgisayar ve bilgisayar programlama dillerinde dört farklı sayı sistemi kullanılmaktadır: Onlu (Decimal) sayı sistemi. İkili (Binary) sayı sistemi. Sekizli (Octal) sayı sistemi.
Eski Mısırlılar, matematikte günümüzdeki gibi 10 tabanlı sayı sistemini kullanıyordu. Bu sayı sisteminin insan elindeki 10 parmaktan esinlenilerek oluşturulduğu düşünülüyor. 10 tabanlı sayı sisteminde sayılar 0'dan 9'a kadar rakamlardan oluşur.
NEDEN 60 DAKİKA VE 60 SANİYE? 24 saati eşit olarak bölerek hayatı kolaylaştırmamıza yardımcı olan Yunan gökbilimciler, astronomik hesaplamalar için Babil'in altmışlık (60 tabanı) sistemini izlediler. Bu nedenle, kolaylık sağlamak için, bir saati 60 dakikaya ve her dakikayı 60 saniyeye böldüler.
Yani insanlar yazı yazmayı bilmiyorken taşlar üzerine kazıdıkları çizgilerle sayıları keşfetmeye başlamıştı. Sayıların tarihi hakkında araştırma yapan arkeologlar rakamların icadı ve yazının icadını Sümerlerin yaptığını buldular. Çıkarılan tabletlerde yazıyı M.Ö. 5000 yıllarında Sümerlerin bulduğunu öğrendik.
Doğal sayılar sıfırdan başlayarak sonsuza kadar devam eden sayılar kümesidir. Sayma sayılarına 0 (sıfır) sayısını katarsak doğal sayılar oluşur.
Kaynaklar. Günümüze kadar isimlendirilmiş en büyük sayılar "Googolplexianth" (1'in yanında yüz tane 0) ve Graham sayılarıdır. Ancak "en büyük sayı" diyebileceğimiz bir sayı yoktur. Günümüzde sayıların bir sonu olduğunu belirtmek mümkün değildir.
"Matematik" terimini icat eden ve sadece matematik yapmak için matematik çalışmasını başlatan Pisagorculardı. Pisagor teoreminin ilk ispatı, teoremin uzun bir geçmişi olmasına ve irrasyonel sayıların varlığının kanıtı olmasına rağmen Pisagorculara atfedilir.
y. MÖ 3400 - Mezopotamya, Sümerler ilk sayı sistemini ve bir ağırlık ve ölçü sistemini icat etti. y. MÖ 3100 - Mısır, bilinen en eski ondalık sistem, yeni semboller getirerek sınırsız saymaya izin veriyor.
Desimal sayı sistemi normal sayma sayılardan oluşur. Günlük hayatımızda kullandığımız sayı sistemidir. On adet sayı bulunduğu için bu sayı sisteminin tabanı 10'dur.
Adım adım açıklama: İlk kullanılan sayıyı belirtiniz = İlk kullanılan sayıyı romen rakamlarıdır, romen rakamları ilk kullanılan yazıdır bu eskiden kullanılan rakamları çizgi veya harf ile gösteririz, hatta günümüzde saatlerin üzerinde bile romen rakamları kullanılmaktadır.
Böylece, Sümerler ilk rakamları kullanan medeniyet olarak tarihe geçti.
Dijital eletronikte dört çeşit sayı sistemi kullanılmaktadır. Bunlar : a) Desimal (onlu) Sayı Sistemi b) Binary (ikili) Sayı Sistemi c) Oktal (sekizli)Sayı Sistemi d) Hexadesimal (onaltılı) Sayı Sistemi 1 Page 3 Onluk Sayı Sistemi • Günlük yaşantımızda kullandığımız sayı sistemi ondalık (decimal) sayı sistemidir.
Matematikte sayılar farklı kümeler içerisinde katagorize edilmiştir: Doğal Sayılar, Tam Sayılar,Rasyonel Sayılar,İrrasyonel Sayılar,Reel Sayılar,Karmaşık Sayılar.
Sekizli (Octal) gösterim, onaltılı sistemde olduğu gibi ikili sayıları temsil etmek için kullanılır. Sekizli sayılar 0'dan 7'ye kadar olan sembolleri kullanır ve bu nedenle 8 tabanına göre sayı sistemi denir.
İkili sayılar sayıların 2 tabanında yazılmasıyla elde edilir. Dolayısıyla tüm sayılar 0 ve 1 rakamları kullanılarak ifade edilirler. Elektronik devrelerindeki kolay uygulanabilmeleri nedeniyle günümüz bilgisayarlarının neredeyse tamamında kullanılırlar.
Yunan matematiği gerçekte bu dönemden daha önce baş- lamıştır. İki kişi -Tales (M.Ö. 624-547) ve Pisagor (M.Ö.569- 475)- Yunan matematiğinin babası olarak kabul edilir.
Tales ve Pisagor Yunan matematiğinin babası olarak bilinmektedir.
Sumer, Akkad, Bâbil, Hitit, Hurri, Mitanni, Asur, Kalde, Med, Pers ve Yunan katkısı ile oluşan Mezopotamya matematiğinde (m.ö. 3500 - m.ö. 312 civarı) sayı sistemi, genel olarak eksik altmış tabanlı konumlu sayı sistemi olarak biliniyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri