Dâimî şehnâmeci makamı ilk defa şair Ârifî Fethullah Çelebi için (ö. 969/1561-62 [?]) tesis edilmiştir.
Kanuni Sultan Süleyman 1550 yılı civarında Ârifî Fethullah Çelebi'yi günlük 25 akçe ile Osmanlı hânedanının tarihini yazmakla görevlendirmişti, bu nedenle dâimî şehnâmeci makamı ilk defa şair Ârifî Fethullah Çelebi ile başlamıştır.
Mustafa Naîmâ ya da tam adıyla Halepli Mustafa Naîmâ Efendi, (Osmanlı Türkçesi: مصطفى نعيما; d. 1655, Halep - ö. 1716, Patras), Osmanlı tarihçisi, ilk resmî Osmanlı vakanüvisi.
⇔ Şehnamecilik nedir görevleri nedir kısaca bakalım;
⇒ Osmanlı devletin'de padişahın hayatı savaşları konusu olarak esas alınabilen manzum bir tarih statüsüne girebildiğini görebiliriz. ⇒ Devletin tarihi olaylarını yazan kişilere ise Şehnameci adı verildiğini görebiliriz.
Bilinen ilk Osmanlı tarih yazarı Yahşi Fakih'tir. Dedesinden itibaren ailenin Osmanlılarla yakın ilişkiler kurması, babasının Orhan Gazi'nin imamı olması, dönemin olaylarına dair nakiller yapabilecek derecede olayların içinde yer alması, onun böyle bir görevi üstlenmedeki rolünü açığa çıkarır.
İlgili 37 soru bulundu
Şehnâmecilik makamı Kanûnî Sultan Süleyman zamanında 1550 yılı civarında kurulmuştur. Dâimî ve maaşlı bir memur olan şehnâmecinin başlıca görevi, o dönemi veya Osmanlı tarihinin yakın geçmişini edebî şekilde tasvir veya rapor etmektir.
Bilge Tonyukuk Göktürk Hükümdarı Bilge Kağanın veziri olmasının yanı sıra bilinen ilk Türk tarihçisi ve yazarıdır. 2020 yılı UNESCO tarafından 'Bilge Tonyukuk Yılı' ilan edildi.
En eski Şehnâme'nin Türkçe çevirisi, belirsiz bir yazar tarafından 1450-51 yılları arasında, Sultan II. Murad'ın (salt. 1421-51) Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılmıştır.
Şehname, İran'da milli bir bilinç ve coşku uyandırmak amacıyla “İran'ın milli şairi” olarak kabul edilen Firdevsi tarafından kaleme alınmış bir eserdir. O, bu çalışmayı yaparken İran'ın eski sözlü destanlarını kalemini ustalıkla konuşturarak yazıya dökmüştür.
Divan-ı Hümayun'a bağlı ilk resmi vakanüvis Halepli Mustafa Naima, sonuncusu ise Abdurrahman Şeref olup Osmanlı'nın yetiştirdiği en büyük vakanüvis Ahmed Cevdet Paşa olarak kabul edilir.
Halil İnalcık, Türk-Osmanlı tarihine sağladığı katkılarla dünyanın sayılı tarihçileri arasında yer alan bir isim. Yaşamı boyunca durmaksızın üreten büyük tarihçi Halil İnalcık'ın hayatına gelin Molatik olalım... Aslen Kırım Türkü olan Halil İnalcık, İstanbul'da dünyaya geldi ve 1924 yılında Ankara'ya yerleşti.
Tarihçilerin kutbu, şeyhülmüverrihin (tarihçilerin şeyhi) diye anılan hocamız rahmetli Halil İnalcık, Osmanlı tarihçiliğinin gelmiş geçmiş en büyük ismiydi. Sosyal bilimler açısından dünyada ilim âlemine en yön veren iki bin isimden biriydi.
Abdurrahman Şeref Efendi (1853 – 1925):
Osmanlı Devleti'nin son resmî vakanüvisi olan Abdurrahman Şeref Efendi 1853 yılının Ağustos ayında İstanbul'un Tophane semtinin Otakçılar mevkiinde dünyaya gelmiştir (Kodaman vd. 1996: 18).
şehnameci TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Şehname yazarı tarih Osmanlılarda vakanüvisliğin kuruluşundan önce devletin resmî tarih yazarı
İran'ın millî şairi kabul edilen Firdevsî ve eseri Şâhnâme, dünya çapında tanınan ve birçok dile çevirisi yapılmış millî bir destan örneğidir. Şâhnâme, sadece İranlıları değil diğer toplumların da kültürlerini ve edebiyatlarını büyük ölçüde etkilemiş bir eserdir.
Hükümdarların niteliklerini, üstün başarılarını anlatan, mesnevi biçiminde yazılmış manzume.
Onoklar soyundan gelen Karluklar Türgiş Devleti'ni bertaraf ederek Batı Türkistan'da devlet kurdular. Karluklar Talas Muharebesi'ne kadar Karluk Devleti olarak devam etti. Daha sonra Karahanlılar'a dönüştü. İslamiyeti kabul eden ilk Türk topluluğudur.
İlk Türk İslam Eserleri, Karahanlı Türkçesi döneminde verilmiştir. Türklerin Müslümanlığı kabul etmelerinin ardından Türk-İslam dairesi içerisinde yazılmış olan ilk Türkçe eser, Kutadgu Bilig'dir. Dolayısıyla Kutadgu Bilig, İslami devir Türk edebiyatının ilk eseridir.
Kutadgu Bilig ilk yazılı Türk-İslam eseridir.
Ahmed kitaplığında (3595)¹ kayıtlı olan bu esere, Sultan II. Selim'in cülûsundan ölümüne kadar gecen olaylar (1566- 1574) konu olmuştur. Yazarı II. Selim ve III. Murat devirlerinin şehname- cisi Lokman b. Seyyid Hüseyin el-Urmevî'dir. Farsça ve manzum olarak ya- zılmıştır.
Firdevsî, Şehnâme'yi yazdıktan sonra eserini ithaf edeceği bir hükümdar arayışına girmiştir. Bir rivayete göre eseri Gazneli Sultan Mahmud'a, başka bir rivayete göre ise Bâvend hânedanından Emîr İspehbed Şehriyâr'a sunmuştur (Kanar 2010: XXXVIII/289).
Eser Türk hükümdarı Gazneli Mahmut'a sunulmuştur. Şehname kahramanları Hürmüz, Rüstem, Efrasiyab (Alper Tunga), Nuşirevan gibi tiplerdir. Bu tiplerin birçoğu kahramanlıklarıyla ön plana çıkan figürlerdir. Ancak Şehname, kadim dünyanın renkli hayallerle süslü alegorik dilini de yansıtan bir anlatıdır.
Yollıg Tigin (Eski Türkçe: ; Türkiye Türkçesi Sesletimi: Yollug Tigin, Yolluğ Tigin), ya da tahta oturduktan sonraki adıyla Ay Kağan (Çince: 伊然可汗 Yī rán kè hán, Türkiye Türkçesi Söyleyişi: Ayhan), Türkçenin Tonyukuk'tan sonra bilinen ilk yazarı ve İkinci Göktürk Kağanlığı'nın 5. kağanıdır.
Tonyukuk Bilge Kağan'ın veziridir.
İlk Türk Roman Yazarı Nedir? İlk Türk roman yazarı Tanzimat Edebiyatı temsilcilerinden biri olan Şemsettin Sami'dir. Seydi Yahya ve Kamusu'l Alam, Şemsettin Sami'nin diğer önemli eserleri arasında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri