Günahların yazılma zamanı, çocukların buluğ çağına ulaşmasıyla belirlenir. Bu dönem, çocukların doğru ile yanlışı ayırt edebilme yeteneğine ulaştıkları zaman başlar. Genelde erkek çocuklarında 12 yaş, kız çocuklarında ise 9-15 yaş arası buluğ çağına girilebilir.
Ergen olmadan önce çocuğun günah ve suç işleme hürriyeti yoktur. Ancak işlediği günahlar ve suçların dünya ve ahirette cezası, ergenlerin yaptıklarına olandan farklıdır. Çocuk suç ve günah işlediğinde, sorumlu büyüklerin onu te'dîb etmeleri gerekir.
1- Allah'a ortak koşmak. (En büyük günahtır. Bunu işleyen Kelime-i Şehadet getirmeli yeniden dine dönmelidir.) 2- Zina 3- Haram para kazanmak. 4- İçki ve benzeri uyuşturucu maddeler (sıvı gaz veya katı olabilir) kullanmak.
İslamiyet'te Allah'a şirk koşmak, haksız yere adam öldürmek, intihar etmek, savaştan kaçmak, bid'at işlemek, içki içmek, domuz eti yemek, faiz parası yemek, yalan söylemek, yalan yere şahitlik etmek, zina etmek, livâta etmek, kumar oynamak, haram'a helal demek, helal'e haram demek, gıybet etmek, iftira atmak, hırsızlık ...
İşlenen günahlara karşılık ahirette ceza görmekten kurtulma yolların- dan biri de şefaate nail olmaktır. Şefaat, kendilerine izin verilen kimselerin Allah'tan, günahkâr kimselerin uhrevî cezalarının affedilmesini istemeleri, bunun için onların bazı meziyetlerini zikretmeleridir48.
İlgili 28 soru bulundu
Çünkü Cenab-ı Hak, tevbe edilen her günahı affeder. Bir kâfir, küfrüne tevbe ederse, mümin olur, bütün günahları affolur. Bir mümin de Allah'a şirk koşsa, sonra pişman olup tevbe etse Allahü teâlâ affeder.
Allah Teâlâ bütün günahları affedicidir, muhakkak ve hiç şüphesiz. Fakat bunun olabilmesi için bizim Allah'ın (CC) mağfiretine inanmamız, ondan ümidi hiç kesmememiz şartı vardır. Bu da iyilikleri de kötülükleri de küçük görmemek şuuruyla yaşamak ve hayatımızda bunu göstermekle olur.
İrtidat; Fıkhî mezheplerin buluştuğu ortak noktaya göre, büyük günahlardan olan ve en büyük günah sayılan "şirk" koşmanın küfür olduğu ve bu nedenle de bu günahı işleyen kişilerin dinden çıkacakları yani kâfir olacakları yönündedir.
Resulullah (s.a.v) dedi ki: “ Allah'a şirk koşmak, sihir, Allah'ın haram kıldığı canı haksız yere öldürmek, yetimin malını yemek, faiz yemek, cihaddan kaçmak, hiçbir şeyden habersiz namuslu mümin kadınlara zina iftirasında bulunmak.”
Bütün bedenle ilgili olanlar: Ana-babaya itaatsizlik. büyük günahlar bulunmaktadır. Şirk koşmak Allah'ın en sevmediği en büyük günahlardandır.
Sadaka-i cariye sevapların en büyüğü olarak aktarılır ve kişilerin ölümünden sonra dahi sevap kazanmalarını sağlayan ibadet çeşitlerinden birisidir. Bu ibadet, içerisinde birçok maddeyi barındırır ve bunlardan birisini dahi yapan kişiler sadaka-i cariye ibadetini yerine getirmiş olurlar.
Değerli kardeşimiz, Küçük günah: "Kulun bağışlanmasını dilediği, ısrarlı davranmadığı küçük suçlar ve kabahatler." şeklinde tanımlanır. Bunlar, ayet ve hadislerde büyük günah olarak belirtilmeyen, dünyevi ve uhrevi ceza öngörülmeyen günahlardır.
. Kur'ân-ı Kerim'de, “büyük ve küçük günah” ifadesine yer verilmiş ancak han- gi günahların büyük hangi günahların küçük olduğu konusunda ayrım yapılmamıştır. “şirk”, “küfür”, ve “nifak” büyük günahtır.
Şafiî fakihlerinden İbn Hacer Heytemî ve Şirvanî'nin "Aynada veya suda görünen kadın görüntüsüne bakmak haram değildir. Ancak fitneye vesile olduğu takdirde haram olur." dedikleri, Kalyûbî'nin ve Büceyremî'nin ise aynadaki ve sudaki görüntüye şehvetle bile bakmanın haram olmadığını söyledikleri aktarılmaktadır.
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
Ergenlik döneminde cinselliğe yönelik bir isteğin ve merakın normal olduğu, hormonal durumlara bağlı olarak geliştiği, doğru şekilde ve sıklıkta mastürbasyon yapmanın suçlu hissettirecek bir durum olmadığı aksine doğal karşılanabileceği vurgulanmalıdır.
Allah Resulü (sav), büyük günahları; Allah'a şirk koşmak, anne ve baba haklarına riayet etmemek, cana kıymak, yalan konuşmak, yalan şahitlikte bulunmak,[5] şirk koşmak, sihir yapmak, adam öldürmek, faiz yemek, yetim malı yemek, savaştan kaçmak, namuslu kadınlara iftirada bulunmak, Beytu'l-Haram'da suç işlemeyi helal ...
Çeşitli hadis rivayetlerinde Allah'a ortak koşmak, adam öldürmek, ana babaya karşı gelmek, yetim malı yemek, faiz yemek, dürüst kadınları iffetsizlikle suçlamak, büyü yapmak, savaştan kaçmak, yalancı şahitlikte bulunmak ve ödenemeyecek miktarda borçlu olarak ölmek büyük günahların başında zikredilmiştir (Müsned, II, ...
Müslüman kadınların el ve yüzleri hâriç, başlarını ve vücutlarını açarak nâmahrem erkeklere göstermeleri büyük günahtır; intihar etmek, emanete hıyanet etmek, harama bakmak, haram sesleri dinlemek, gıybet, yalan, iftira... Bütün bunlar büyük günahlardır. Günahta ısrar ise daha büyük günahtır.
İlâhî emir ve yasaklara aykırı fiil ve davranışları ifade eden bir terim. Meşrû emir ve isteklere uymama anlamında bir terim. Dinin emir ve yasaklarına aykırı davranma anlamında fıkıh ve hadis terimi.
Allah'a ortak koşmak, adam öldürmek, zina iftirasında bulunmak, zina etmek, İslâmî cihaddan kaçmak, sihir yapmak, yetimin malını yemek, ana-babaya karşı gelmek, Mekke'nin hareminde günâh işlemek, faiz yemek, hırsızlık yapmak, içki içmek, kumar oynamak.
İslâm inancına göre Allah'ın yerine getirilmesini emrettiği hususları yapmamak veya kaçınılmasını istediği fiilleri işlemek şeklinde gerçekleşen her türlü inanç, söz ve eylem günah kapsamındadır. Sevap kelimesi ise terim olarak dinî açıdan makbul sayılan davranışların ahiretteki mükâfatı olarak tanımlanır.
Kur'an'da (Âl-i İmrân 3/90) iman ettikten sonra küfre saplanıp inkârda ısrar edenlerin tövbelerinin asla kabul edilmeyeceği belirtilir. Başka bir âyette (en-Nisâ 4/137) iman edip sonra inkâr edenler, sonra iman edip tekrar inkâr edenler ve nihayet inkârlarını arttıranların kesinlikle bağışlanmayacağı bildirilir.
Hadis-i şerifte, “Her namazdan sonra, üç kere “Estağfîrullahel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh” okuyanın bütün günahları affolur” buyuruldu.
Allah eğer tövbeni kabul etmezse, evlendiğin insanla eski günahların da affedilmez. Ama tövbe ederse Allah günahlarını silebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri