Osmanlı döneminde büyük oranda yabancılar tarafından yapılan bu çalışmaları, gerçekleştiren ilk yerli isim Osman Hamdi Bey'dir. Kendisi ilk Türk arkeolog olarak kabul edilmesinin yanında, ülkenin ilk arkeoloji müzesi olan
Dr. Jale İnan. İstanbul'da 1 Şubat 1914'te doğan arkeolog Jale İnan, uzun yıllar devam eden programlı kazılarda, Perge ve Side antik kentlerinin gün ışığına çıkarılmasına emek verdi.
“Türkiye'nin ilk kadın arkeoloğu” Prof. Dr Jale İnan'ın yarın doğumunun 100. yıldönümüdür. Türkiye'nin ilk arkeologlarından, İzmir ve Efes müzelerinin kurucusu, İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Aziz Ogan ile Mesture Hanım'ın kızı olarak İstanbul'da doğdu.
Arkeolojinin titiz bir bilime dönüşmesinde önemli bir figür, 1880'lerde İngiltere'deki topraklarında kazılara başlayan ordu subayı ve etnolog Augustus Pitt Rivers idi. Yaklaşımı, zamanın standartlarına göre son derece metodikti ve yaygın olarak ilk bilimsel arkeolog olarak kabul edilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
İtalyan tüccar ve hümanist Ciriaco d'Ancona (d. yaklaşık 1391– ö. yaklaşık 1455) Klasik Arkeoloji'nin kurucularından biri olarak kabul edilir. Arkeolojinin Babası olarak da adlandırılır.
Osman Hamdi Bey, Nemrut Dağı çalışmalarında ortaya çıkarılan kafalardan biriyle. Osman Hamdi Bey müze müdürü olduğu sırada ilk bilimsel kazıları başlatıyor. Bazı kazıları bizzat yönetmesiyle ilk Türk arkeolog olarak da biliniyor.
Jale İnan (1 Şubat 1914, İstanbul - 27 Şubat 2001, İstanbul), Türkiye'nin ilk kadın arkeoloğudur. Perge ve Side antik kentlerinin gün ışığına çıkarılması, Antalya ve Side müzelerinin kurulması.
Jale İnan, Side ve Perge'deki kazı çalışmalarının yanı sıra, arkeolojik faaliyetlerine başka bölgelerde de devam etmiştir. 1970-1972 yılları arasında Kremna (Bucak, Burdur) antik kentinde, daha sonra ise 1972-1979 yılları arasında Pampfilya Seleukeiası (Manavgat) antik kentinde kurtarma kazıları gerçekleştirmiştir.
Arkeolog, insanlık tarihi ve tarih öncesi hakkında bilgi toplamak için eski uygarlıkların geride bıraktığı mimari yapı, eşya, kemik vb kalıntıları inceler. Aletler, mağara resimleri, bina kalıntıları.., kazılarla gün ışığına çıkaran, inceleyen, değerlendiren ve koruyan kişidir.
Bakanlık teşkilatında memur statüsünde 507, sözleşmeli arkeolog statüsünde 100 olmak üzere, arkeolog pozisyonunda toplam 607 personel görev yapıyor.
eleman.net verilerine göre, Arkeolog 2023 yılında ortalama 36.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Arkeolog , Ocak 2023 yılında ortalama 29.040 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 17.996 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Sonraki Konu. Arkeolog maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 33 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Arkeolog maaşları 22890 TL'dir. En düşük Arkeolog maaşı 18310 TL iken, en yüksek Arkeolog maaşı 51410 TL'dir.
İtalyan tüccar ve hümanist Ciriaco d'Ancona (d. yaklaşık 1391– ö. yaklaşık 1455) Klasik Arkeoloji'nin kurucularından biri olarak kabul edilir. Arkeolojinin Babası olarak da adlandırılır. Kültür tarihi bakımından değerlendirildiğinde Johann Joachim Winckelmann da klasik Arkeoloji'nin kurucuları arasında sayılmaktadır.
Seniha Sami Moralı (d. 1886, İstanbul – ö. 1982) Türk çevirmen, müzeci. Günümüzdeki İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin temelini oluşturan Mecma-ı Âsâr-ı Atika Müzesi'nde görev yapmış ve Türkiye'nin ilk kadın müzecisi olarak tanınmıştır.
Arkeoloji bölümü, mezunlarına “arkeolog” unvanı verilir. Bu unvana sahip olmanız için üniversitelerde Fen-Edebiyat Fakülteleri kapsamında yer alan 4 yıllık Arkeoloji lisans bölümünden mezun olmanız gerekir.
13. yüzyıldan itibaren bir yerleşim olarak var olmasıyla desteklenir. M.Ö. 1. yüzyılda yaşamış ünlü coğrafyacı Strabon'a göre Perge, Troia Savaşı'ndan sonra Mopsos ve Kalkhas'ın önderliğindeki Akhalar tarafından kurulmuştur. Bu efsanevi kurucular Perge ve Pamphylia'ya yapılmış tarihi bir göçe işaret etmektedir.
Perge Antik Kenti Antalya şehir merkezinin 17 kilometre doğusunda bulunan Aksu ilçesinde yer alır. Hitit Dönemi'nde varlığını sürdürdüğüne inanılan ve "Parha" diye bilinen kent Roma Dönemi'nde Anadolu'nun en düzenli kentlerinden biri olmuştur.
Tarihi Arka Planı: Perge Antik Kenti, M.Ö. 13. yüzyılda Lidyalılar tarafından kurulmuştur. Ancak, daha sonra Persler, Helenler, Romalılar ve Bizanslılar gibi birçok farklı medeniyetin hâkimiyetine girmiştir.
Jale İnan olmasaydı, özellikle Akdeniz Bölgesi kültürel turizm açısından , Türkiye de tarihi eser kaçakçılığı açısından çok zurumda olurdu. İnan çok uğraştı , bir ömür adadı.
Türkiye'nin ilk kadın arkeologu olan Jale İnan, Diğer yandan da akademik yolda devam etti. 1953'te Doçent unvanı, 1963'te ise Profesör unvanını elde etti. Sonrasında ise Side ve Perge kazılarına başkanlık etti. Bu çalışmalar kapsamında Side Roma Hamamı'nın Side Müzesi'ne dönüşmesinde önemli rol oyandı.
1967 yılında Amerika'da ortaya çıkan önemli bölümü üstün sanat kalitesi gösteren tam heykel, torso, baş ve fragmanlardan oluşan bu büyük bir bronz heykel grubunun Türkiye'de Pisidia bölgesinden Kremna'daki bir Sebasteion binasında bulunduğundan söz edilmektedir.
Türk Müzeciliğinin kurucusu olarak kabul edilen Osman Hamdi Bey, Osmanlı İmparatorluğu'nun yetiştirdiği en önemli ressam, müzeci ve arkeologdur. Sadrazam İbrahim Ethem Paşa'nın oğlu olan Osman Hamdi Bey , Güzel Sanatlar Akademisi (Sanayi-i Nefise Mektep-i Alisi) ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni kurmuştur.
Osman Hamdi Bey, batı terbiyesiyle yetişmiş ancak içinde bulunduğu kültürden uzaklaşmadan bunu yansıtabilmiş döneminin en önemli ressamlarından biridir. Sanat alanında tanınmasının yanında, arkeoloji alanında da birçok çalışmaya katılmış hatta Türkiye sınırları içindeki "İlk Türk Müzesi"nin kurucusu olmuştur.
Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde, 19. yüzyılın ortasından itibaren batıya yaklaşmak ve modernleşmek amacıyla tarihi eser toplayıcılığı başlamış, ardından müzecilik ve Osman Hamdi Bey öncülüğünde ilk kazılar başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri