Odyoloji uzmanları insanların işitme bozukluklarına ilişkin problemlerini önleme, işitme ve denge kontrollerini ölçme çalışmaları yapan kişilerdir. Bu konuda uzmanlaşan doktorun teşhis ve tedavisiyle yönlendirilerek işitme ve denge bozukluğunun derecesine ilişkin saptamalarda bulunur.
Odyoloji bilim dalında çalışan uzmanlara odyolog adı verilmektedir. Odyolog, işitme ve denge sorunu yaşayan hastaların kontrollerini uzman kulak burun boğaz hekimlerinin belirlediği program doğrultusunda yapılan özel testler yardımıyla gerçekleştirir.
Odyologlar başlıca hastanelerde, özel sektörde, üniversitelerde, özel eğitim kurumlarında ve devlet bünyesinde olmak üzere geniş çalışma alanlarına sahip bulunmaktadırlar.
En düşük Odyoloji Uzmanı maaşı 31110 TL iken, en yüksek Odyoloji Uzmanı maaşı 71130 TL'dir.
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültelerine bağlı olarak eğitim veren 4 yıllık odyoloji bölümü mezunları da eğer akademik kariyer yapmak isterlerse, yüksek lisans sonrası katıldıkları doktora programıyla, akademisyen olarak “Dr.” unvanı alabilirler.
İlgili 34 soru bulundu
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakülteleri ya da sağlık bilimleri yüksekokulunda yer alan odyoloji veya odyometri bölümlerinde lisans eğitimini tamamlayanlar odyolog olarak adlandırılır. Odyoloji uzmanı unvanını alabilmek için en az yüksek lisans seviyesinde olmak şartıyla, lisansüstü eğitimlere devam etmek gerekir.
eleman.net verilerine göre, Odyolog 2023 yılında ortalama 18.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Odyolog , Ocak 2023 yılında ortalama 14.520 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.932 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Odyoloji bölümü mezunları, işitme ve denge bozukluklarının tespit, rehabilitasyon ve tedavisinde görev alabilirler. Özel işitme merkezleri, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri ve işitme cihazı üreticileri gibi kurumlarda çalışabilirler. Ayrıca kendi işyerlerini açarak serbest çalışma imkanları da bulunmaktadır.
İşitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinin mevcut yönetmeliğine göre Odyometrist işitme merkezi açabilir veya işitme merkezinde sorumlu müdür olabilir. Ayrıca İşitme cihazı merkezi açmak için kanun ve yönetmeliğe göre herhangi bir kişi/meslek/yatırımcı sınırlaması yoktur.
Odyoloji bölümü, üniversitelerde eğitimi verilen 4 yıllık lisans bölümüdür. Odyoloji hakkında eğitim veren odyometri adında 2 yıllık bir önlisans programı da söz konusudur ki odyoloji teknikerleri bu bölümden yetişir. Odyoloji bölümü mezunlarına ise odyolog unvanı verilir.
Aynı zamanda, Tıp Fakültesi, Hemşirelik, Fizik, Psikoloji, Biyomedikal, Biyofizik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Akustik, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ve İşitme Engelliler bölümleri lisans mezunları da odyoloji alanında yüksek lisans yaparak odyolog unvanını almaya hak kazanır.
Üniversitelerin ilgili bölümlerinde lisans programlarını tamamlamış ( Psikoloji, Fizik Tedavi, İşitme Engelliler Özel Eğitimi, Biomedikal Mühendisliği lisans mezunları ve tıp fakültesi mezunu ) veya dört yıllık Odyoloji bölümü mezunu olan adaylar programa başvurabilirler.
2015 yılına kadar Odyoloji Lisans mezunu bulunmadığından dolayı hastanelerde odyolog olarak çalışan meslek profesyoneline rastlamak çok zordu. Ancak Odyolog olarak mezun olan meslek mensupları 2015 yılı yaz döneminden itibaren devlet hastanelerine atanmaya başladılar.
Odyologlar hastanelerde işitme kayıpları ile ilgili olarak işitme testleri yapar, ilgili teşhisi koyar ve uygun tedavi planını hazırlarlar. Bunun yanında hastanelerde denge bozuklukları ile ilgili gerekli testleri yapar, tanıyı koyar ve lüzumu halinde tedavi için gerekli rehabilitasyon süreçlerini yürütür.
2022 yılında Hacettepe Üniversitesi Odyoloji bölümü taban puanı 353,32914, Gazi Üniversitesi Odyoloji tercih puanı 340,84522 olarak belirlenmektedir. İstanbul Üniversitesi Odyoloji bölümü 328,60809 taban puanıyla alırken, Trakya Üniversitesi Odyoloji bölümü 293,63940 taban puanıyla alım yapmaktadır.
Klinik Odyoloji, kulak, burun, boğaz ve baş-boyun bölgesindeki sağlık sorunlarının tanı ve tedavisine yönelik bir bilim dalıdır. Klinik odyoloji yüksek lisans programı, bu alanda çalışmak isteyenler için bir eğitim programıdır ve genellikle bir lisans eğitiminin ardından yüksek lisans programı olarak tamamlanır.
Odyoloji Bölümü Geleneksel Beyaz Önlük Giyme Töreni.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), çocuk gelişimi ile çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü mezunlarının pedagojik formasyon eğitimi, odyoloji mezunlarının da eğitim odyolojisi yüksek lisans programını bitirmeden özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde uzman öğretici olarak çalışabilmesine olanak sağlandı.
eleman.net verilerine göre, Odyometri Teknikeri 2023 yılında ortalama 14.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Odyometri Teknikeri , Ocak 2023 yılında ortalama 10.783 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 6.864 TL maaş alıyordu.
Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanları; Üniversitelerde öğretim elemanı olarak, devlet, üniversite ve özel hastaneleride uzman odyolog ve konuşma terapisti olarak istihdam edilebilmektedir.
İşitme ve denge kayıplarının tanı ve tedavisinde çalışan odyologlar sağlık hizmetlerinin önemli bir parçası olsa da gereken değeri görmüyor. Atama sayıları oldukça düşük.
Odyoloji Bölümü tarafından uygun görülen kurumlarda bu yönerge hükümleri uyarınca staj yapmak zorundadır.
eleman.net verilerine göre, Tıbbi Sekreter 2023 yılında ortalama 15.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Tıbbi Sekreter , Ocak 2023 yılında ortalama 12.210 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.700 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
KPSS Sınav sonucunda alınan puanlara göre de merkezi yerleştirme adı verilen yerleştirme işlemleri yapılmaktadır. Yerleştirme işlemleri genelde kurum bazlı yapılmaktadır. Bu yerleştirme işlemlerinden biri de Sağlık Bakanlığı'na yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan odyologlar en düşük 84 puanla atanıyor.
KPSS-B Rehberlik – Monopol Eğitim Kurumları
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri