Bugünkü bilgilerimize göre, Dîvânu Lugâti't-Türk'teki harita, Japonya'nın gösterildiği ilk dünya haritasıdır.
Muhiddin Piri ya da meşhur ismiyle Piri Reis. Teknolojinin henüz gelişmediği zamanlarda dünya haritasını gerçeğe en yakın çizmiş bilgin denizci. Osmanlı Donanması'nda hem seferlere katılıp hem de denizcilik alanında eserler yazan devrin büyük alimi.
kaşgarlı mahmud; araplara türkçe öğretmek, türkçenin de arapça kadar zengin bir dil olduğunu göstermek için arapça-türkçe bir sözlük hazırladı: dîvânu lugâti't-türk. bu sözlüğe türk dünyasının ne kadar büyük olduğunu göstermek için de bir harita ekledi. bu harita türklerin yaptığı ilk dünya haritasıdır.
» Türkçenin ilk sözlüğü ve dil bilgisi kitabıdır. » 7500 Türkçe kelimenin Arapça karşılığı verilmiştir. » Türk dilini Araplara öğretmek amacıyla ve Arapça olarak yazılmıştır. » Yazar Türkçe kelimelerin karşılıklarını göstermiş ve bunu halk dilinden derlediği örneklerle açıklamıştır.
Kâşgarlı Mahmud tarafından yazılan bu büyük eser Karahanlı yazı dilinden günümüze ulaşan ikinci eserdir. Türkçenin bilinen ilk sözlüğüdür. Kaşgarlı Mahmut Dîvân-u Lugâti't-Türk'te 7.500'den fazla kelimeyi tanımlamış, bu kelimelerin nerelerde ve hangi anlamlarda kullanıldığını örnekleriyle göstermiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Bugün tek nüshası İstanbul'daki Millet Kütüphanesinde olan Dîvânu Lugâti't-Türk'ün bulunuşu, yayımlanması ve çevirisi, ilgi çekici olaylar dizisidir. Eserin bulunuşu tamamen bir rastlantı sonucudur.
Piri Reis in Kanuni Sultan Süleyman'a armağan ettiği haritanın bu parçası, Piri Reis'in 1513'te çizdiği ilk dünya haritasıyla beraber halen Topkapı Sarayı'nda bulunur.
Anadolu Medeniyetleri Müzesinde yer alan ve MÖ 6200 yıllarına tarihlenen Çatalhöyük kent planını gösteren harita, dünyanın bilinen en eski haritasıdır.
İlk Harita
M.Ö. 2400'de Mezopotamya ve M.Ö. 1300'de Mısır Firavunu İkinci Ramses zamanında çizilen Mısır haritalarının diğer en eski haritaları olduğu sanılmaktadır. Bu haritalardaki dağlar, bir yolun sağında ve solunda profiline göre yan yatırılmış gibi gösterilmiştir.
Günümüzde "Piri Reis Haritası" olarak bilinen harita, Piri Reis'in 1513 yılında yapıp 1517'de padişaha sunduğu dünya haritasının halen mevcut olan bir parçasıdır.
İlk Dünya Haritası M.S.150 yılında Klaudyos Ptolemaios (Klaudyos Batlamyus) tarafından çizilmiştir. Klaudyos Batlamyus, İskenderiyeli Yunani gökbilimci, matematikçi, coğrafyacı ve astronom'dur.
Dahası, Piri Reis'in haritası, kıtanın buz altında kalmış sahil kesimlerini de gösteriyordu. Ancak kıta üzerindeki buzlar, haritanın çizilmesinden tam 6 bin yıl önce erimişti. Piri Reis Haritası günümüze kalan, Amerika kıtasını gösteren en eski haritalardan biridir.
Türkler tarafından yapıldığı bilinen en eski haritayı Kaşgarlı Mahmut Yapmıştır. Ek bilgi; Kaşgarlı Mahmut kimdir? Türk dilleriyle ilgili çalışmaları ile tanınmıştır.
Türk dünyası, 20. yüzyılın sonları ve 21. yüzyılda tüm Türk halkları için kullanılan coğrafi ve kültürel bir kavramdır.
İlk haritalar olarak adlandırabileceğimiz basit krokiler insanların mağara duvarlarına veya da tabletlere çizdiği basit yönergeler ve sembollerden ibarettir. Bu ilkel haritalarından bazıları yeryüzü şekilleri, bazıları ise yıldızların konumları hakkında bilgiler içermekteydi.
Bilinen ilk İstanbul haritası 1422 yılında Christoforo Buondelmonte'nin çizdiği “Constantinople” planıdır. Floransalı din adamı Christoforo Buondelmonte'nin 1422 yılında yaptığı çizim İstanbul'un bilinen ilk haritasıdır.
- Piri Reis'in bildiğimiz en büyük katkısı Dünya haritasını çizmesidir.1513 yılında haritayı çizmiş ve rehberlik yapmıştır.
En sonunda düşmanın İzmir'den denize dökülmesiyle birlikte; Türkiye Cumhuriyeti'nin, 1907'de Mustafa Kemal tarafından çizilen harita ortaya çıkar. Bütün bu gelişmelerden sonra şunu kesin olarak görüyoruz ki, Mustafa Kemal çıkacak savaşları sonuçlarıyla birlikte bilmekteydi.
Şöyle ki, bu ülkelerin haritası (Kolomb'un haritası) denizcileri için nasıl doğru ve geçerli ise, adı geçen bu harita da diğer yedi deniz için öyle doğru ve geçerlidir. Dikkat edilirse Piri Reis'in kullandığı haritaların sayısı 20'dir. Ancak açıklamada bahsettiği haritaların sayısı 12'dir.
Bu akşam Milyoner'de yarışan Halit Güven 125.000 TL değerindeki "Pîrî Reis'in, 1517'de Yavuz Sultan Selim'e sunduğu Dünya haritasında Amerika kıtasına ne ad verilmiştir?" sorusunu açtırmayı başardı. Yarışmacı yarışmadan çekildi. Sorunun cevabı ise Vilayet Antilia idi.
Piri Reis haritasında Antarktika gizemi
Bazıları için bu, dünyanın haritasını herkesten çok önce olağanüstü ayrıntılarla çıkarabilen gelişmiş bir medeniyetin kaybolduğunun kanıtıyken, diğerleri bunun uzaylıların gezegeni uzaydan incelerken haritayı oluşturduklarının bir işareti olduğuna inanıyor.
10 Şubat 1074 tarihinde yayımlanan Divanü Lügati't Türk, Türklerin ilk sözlüğü olması nedeniyle önemli bi yere sahiptir. Bu eser ile birlikte Araplar ve Türkler arasında bilgi alışverişi artmıştır. Eserde Türkçe kelimelerin Arapça karşılığı yer aldığı için Türklerin Arapça bilgisi de artmıştır.
İstanbul Millet Kütüphanesinde bulunan elimizdeki tek nüshanın son sayfasında verilen bilgiden Kâşgarlı Mahmud'un Dîvânu Lugâti't-Türk'ü 25 Ocak 1072 günü yazmaya başladığı, 10 Şubat 1074 günü tamamladığı açıkça anlaşılmaktadır.
Nuh'un oğlu Yafes'e dü- şen arazi üzerinde “Türk diyarı” insan olmaksızın, “terk edilmiş” durumda bu- lunduğundan Türklere bu adın verildiği kaydedilmiştir16. 11. yüzyıl da Kaşgarlı Mahmud İslam kaynaklarının etkisiyle “Türk adı için Nuh'un oğlunun adıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri