Nene Hatun (d. 1857 - ö. 22 Mayıs 1955, Erzurum), 93 Harbi sırasında Erzurum'da Aziziye savunmasına katılan, Rus işgaline karşı Erzurum'daki halk direnişinin simgesi hâline gelmiş Türk kadın kahraman.
Milli Mücadele döneminde asker eşiyle cepheden cepheye koşan, askerlere yemek pişiren ve gerektiğinde yaralarını saran "Kara Fatma" lakaplı Fatma Seher'in cesareti ve fedakarlığı, Türk kadınının ulusal kurtuluş mücadelesine verdiği katkıyı gözler önüne seriyor.
Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı sırasında Türk kadını önemli roller üstlenmiştir. Milli Mücadele döneminde ise vatanını korumak için mücadeleye atılan kadınların ortak adı Kara Fatma'dır. Bununla birlikte Milli Mücadele ve Kara Fatma denilince ilk akla geln Fatma Seher Hanım'dır.
İşte, Erzurumlu Nene Hatun'un kısaca hayat hikayesi... Tarihimize '93 Harbi' adıyla geçen, Türk-Rus Savaşı'nda Erzurum'un Aziziye Tabyası'nda gösterdiği kahramanlıkla adını tarihe kazandıran Türk kadını. Nene Hatun, 1857 yılında Erzurum'un Pasinler ilçesine bağlı Çeperler Köyü'nde dünyaya geldi.
İlgili 17 soru bulundu
Kara Fatma, Şerife Bacı, Çete Ayşe, Halime Çavuş, Şekerci Ökkeş, Çuhadar Ali, Bombacı Ahmet bu kahramanlardan bazılarıdır.” dedi. Program sonunda Eğitim Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Savaş BAŞTÜRK, Sayın Sabri BOZTEPE'ye günün anısına hediye takdim etti.
Tarihte "93" harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda, bebeğini beşikte bırakarak cepheye koşan, Türk kadınının kahramanlığının simgelerinden Nene Hatun, vefatının 65. yılında saygı ve minnetle anılıyor.
Şerife Bacı 1921 yılının çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü ilk aylarında sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile İnebolu' dan Kastamonu'ya cephane taşırken, Kastamonu Kışlası önüne kadar gelmiş, mermileri ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit olmuştur.
İstiklal Harbi'nde Fransızlara karşı verilen mücadelede, muhterem ve vefakâr nice Anadolu kadını örneğinde. olduğu gibi vatan müdafaasında “Biz de varız!” diyerek. Şehit olan Tayyar Rahmiye, Ruhun Şad Olsun.
Gerçek adı Fatma Seher Erden olan Erzurumlu Kara Fatma; 1888 yılında Erzurum'da dünyaya gelmiştir. 1. Dünya Savaşı'nın sonunda, Anadolu'nun İtilaf güçleri tarafından işgal edilmesinin ardından yaşadığı köy ve yakın çevresinden bir milis gücü kurmuştur.
Kara Fatma, Ayşe Hanım, Bitlis Defterdârının hanımı, Kara Fat- ma Şimşek, Hatice Hanım, Tayyar Rahmiye, Melek Hanım, Tarsuslu Ka- ra Fatma, Gaziantepli Yirik Fatma, Mudurnulu Fatma Kadın, Nazife Ka- dın, Gördesli Makbule, Asker Saime Hanım Kurtuluş Savaşı'na katılan mücahit kadınlardan sadece bir kısmıdır.
Bu duygularla, Mustafa Kemal Atatürk'ün, “Ey kahraman Türk kadını!
Günümüzde heroine kelimesi, kahramanlık onuruna erişen ve kahraman durumuna getirilen kadın şahsiyetlerin anlatımı için kullanılmaktadır: Yani bir erkek kahramana eşit kadın.
Erzurumlu Kara Fatma, Sütçü İmam, Halide Edip Adıvar, Hasan Tahsin, Gördesli Makbule, Mustafa Kemal Paşa, Tayyar Rahmiye Hanım, Şerife Bacı, İsmet Paşa, Halime Çavuş, Fevzi Paşa, Kazım Karabekir, Nezahat Onbaşı, Şahin Bey, Yörük Ali Efe ve nice kahramanlarımızı saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyoruz.
TBMM Hükümeti artan Ermeni sorunlarına ve yayılmacılığına son vermek amacıyla 20 Eylül 1920'de bölgede bir askerî harekât yapılmasına karar verdi. 15. Kolordu Komutanı Musa Kâzım Karabekir'i tam yetkiyle Doğu Cephesi Komutanlığına atadı.
İstiklal Savaşı'nda üç sene hizmet etti ve 300 kişilik bir müfrezeyi yönetti. Yaya ve atlı olarak silah ve cephane yükleri ile cepheden cepheye gitti. İzmit'in düşman işgalinden kurtuluşunda rol oynadı; ardından I., II. İnönü Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi ile Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde çarpıştı.
Bunların başında Şaraküstü Mahallesi'nden Antep savunmasına katılmış Yarık Emin'in kızı Yirik Fatma geldi. Lakabını büyük olasılıkla mensubu olduğu Oğuz boyundan alan (Sümer, 1972: 216-362) bu kahraman kadın, savaşmasına karşı çıkan erkeklere “Benim kanım, sizinkinden daha mı şirindir?
Kastamonulu yaşlı kadın ve erkeklerle birlikte Kastamonu'daki cephanelerin Ankara'ya götürülmesinde verdiği mücadele sonucunda 1921 yılının Aralık ayında ağır kış şartları nedeniyle henüz 21 yaşındayken donarak hayatını kaybetti.
Kastamonu vilayeti, Millî Mücadelenin mühimmat sevk ve idaresini yürütmüş, Doğu cephesinden, İstanbul'dan ve Rusya'dan getirilen malzemelerin cephelere taşınmasında ana güzergâh olmuş ve bu görevi en başarılı bir şekilde yerine getirmiştir.
Kastamonu Kışlası önünde donarak şehit olan Şerife Bacı'nın (1900- 1921) hayatında ön plana çıkan değerler: vatanseverlik, fedakarlık, çalışkanlık, sorumluluk, duyarlılık, cesaret, sabırlı olma, yardımlaşma, birlik-beraberlik, dayanışmadır.
Rahime Hatun Türk Kurtuluş Savaşı kadın kahramanlarından gönüllü askerdir. Asıl adı Rahmiye, takma adı 'uçan' anlamındaki Tayyar'dır. Rahime Hatun, Osmaniye'nin Gavurdağları'na (Amanos-Nur Dağları) doğru uzanan vadinin en dar yerindeki Kaypak nahiyesi Raziyeler köyünün Kanlıgeçit mahallesinde 1890 yılında doğmuştur.
Rumi takvimde 1293 yılına denk gelmesi sebebiyle 93 Harbi adıyla Türk tarih yazımında yer alan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, iki ülke ilişkileri açısından önemli bir kırılma noktasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri