Dünya'nın en eski üç kenti Şam, Eriha ve
İstanbul, Türkiye
Her köşesinde tarihi olaylardan kesitler sunmayı başaran İstanbul; şiire, filme, edebiyata da ilham kaynağı olmuş bir şehirdir.
VI. Binyılın ortalarında Ubeyd Dönemi'yle birlikte başlayan Güney Mezopotamya'daki yerleşik hayat süreci, M.Ö. IV. binyılda Uruk yerleşiminde şehirli bir dünyanın ve dolayısıyla ilk şehir devletinin doğuşu şeklinde meyvelerini vermiş, M.Ö.
Ardından ilk kentler MÖ 4000'li yılların sonlarına doğru Güney Mezopotamya'da ortaya çıkmıştır. Sümerler tarafından kurulduğu kabul edilen ilk kentler, aynı zaman da siyasal olarak birer kent devletiydi. Site adı verilen, bu kent devletlerine Ur, Uruk, Eridu, Lagaş, Kiş ve Larsa gibi devletleri örnek verebiliriz.
Türkiye Cumhuriyetinin İlk İli Zonguldak; 1 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı Teşkilat- ı Esasiye Kanunu' nun 60. maddesine göre sancaklar kaldırılınca, Zonguldak bağımsız mutasarrıflığı, Vilayet yapılmıştır.
İlgili 24 soru bulundu
Yapılan araştırmalara göre bilinen en eski tarihi eser Lomekwi Taş Aletleri dir. yaşı 3.3 milyon yıl dır. Kenyada bulunmuştur. Kenya'da bir arkeolojik alan olan Lomekwi'de yürütülen kazı çalışmasında bulunan bu taş aletler dünyanın en eski eserleridir.
2023 yılı itibariyle Dünya genelinde UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kayıtlı 1199 kültürel ve doğal varlık bulunmakta olup bunların 933 tanesi kültürel, 227 tanesi doğal, 39 tanesi ise karma (kültürel/doğal) varlıktır.
Bakanlığın verilerine göre, 2017 yılı itibarıyla Türkiye genelindeki müzelerde 3 milyon 331 bin 359 eser bulunuyor. Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 107'si müdürlük olmak üzere toplam 201 müze ve 138 ören yeri ile Bakanlığın denetiminde 238 özel müze, faaliyetlerini sürdürüyor.
İstanbul'un Tarihi ve Kültürel Mekânları
İstanbul'da, kültür turizmine ev sahipliği yapan 28 saray, 91 medrese, 517 cami, 164 kilise, 19 sinagog, 199 türbe, 595 çeşme ve 93 hamam olmak üzere toplam 1796 adet tarihi değere sahip mekân bulunmaktadır.
Tarih öncesi çağlardan ya da yakın geçmişten günümüze kadar ulaşmış tüm eserlere tarihi eser denir. Bu eserlerin en önemli özelliği kadim uygarlıklara dair kesin bilgiler vermesidir. Örneğin Antik Yunan ya da Roma döneminde yapılmış bir heykel, o dönemin sanatı hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar.
2- Tell Qaramel – MÖ 11.000-9670
Suriye'de Halep'in 25 km kuzeyindeki Tell Qaramel, Göbeklitepe ile birlikte tarihin en eski yapısı olarak kabul ediliyor.
Tarihi eserler: Tarihi eserler geçmiş uygarlıklardan günümüze kadar gelmiş kültürel miraslarımızdır. Başka uygarlıkların kendi kültürlerini emanet ettiği bu eserler, günümüzde turistler tarafından ziyaret edilmekte ve görülmektedir.
-Eser başkasının mülkü içinde bulunmuşsa, Bakanlık “varlığın belirlenen bedelinin” yüzde 80'ini, bulan ile mülk sahibi arasında ikramiye olarak yarı yarıya paylaştırıyor. -Vatandaş, devlete ait arazide kültür varlığı ortaya çıkarırsa da “eserin takdir olunacak bedelinin” yüzde 40'ını ikramiye olarak alıyor.
Tarihi Yapılar, üzerinde bulundukları coğrafyanın sosyolojik, ekonomik, kültürel ve politik öğelerini bünyesinde barındırır. Bu yapıların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması, eğitim, bilgi ve sürekli bakımla mümkündür. Ülkemizde ve Dünya'da bu eserlerin gerektiği gibi korunamadığını biliyoruz.
Tarihi eserleri bulan, sahip oldukları veya kullandıkları arazide tarihi eser bulunduğunu bilen veya yeni haberdar olan vatandaşlarımızın, bunu en geç üç gün içinde, kendisine en yakın müze müdürlüğüne veya köyde muhtara, diğer yerlerde ise mülki idare amirlerine bildirmeleri gerekmektedir.
Tarihî mekan, bir şehirin tarihî kısmıdır. Kültürel miras değerleri nedeniyle siyasi, askerî, kültürel veya sosyal tarihin parçaları korunmuştur. Tarihî yerler genellikle yasalarla korunmaktadır ve çoğu resmî ulusal tarihî site statüsü ile tanınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri