Türkiye'nin ilk kadın konser piyanisti ve piyano eğitimcisi. 8 Temmuz 1909'da İstanbul'da doğan Ferhunde (Remzi) Erkin ilk piyano derslerini Birinci Dünya Savaşı sırasında, 1915 yılında Bandırma'daki Soeur'ler okulunda almaya başladı.
Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Cemal Reşit Rey, Hasan Ferit Alnar, Necil Kazım Akses Türk Beşleri olarak anılan bestecilerdir.
Ferhunde (Remzi) Erkin (8 Temmuz 1909, İstanbul – 11 Temmuz 2007, Ankara), Türkiye'nin ilk kadın konser piyanisti ve piyano eğitimcisidir.
Eserleri Türkiye dışında da sık sık yorumlanan Ulvi Cemal Erkin, yapıtlarını seslendiren Çek Filarmoni Orkestrası, Colonne Orkestrası ve Paris Radyo Senfoni Orkestrasını konserlerinde bizzat yönetti. Başarılı sanatçı, 15 Eylül 1972'de, 66 yaşında iken, kalbine yenik düşerek Ankara'da hayata veda etti.
Atatürk döneminde içlerinde Cemal Reşit Rey, Ekrem Zeki Ün, Ulvi Cemal Erkin, Cezmi Erinç, Necil Kâzım Akses, Hasan Ferit Alnar, Cevad Memduh Altar, Ahmet Adnan Saygun, Halil Bedii Yönetken, Nurullah Şevket, Bayan Afife gibi isimlerin de yer aldığı çok sayıda müzisyen yurt dışına eğitim almak üzere gönderilmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Erkin, opera dışında hemen bütün formlarda yapıtlar vermiş verimli bir bestecidir. Besteciliğin yanı sıra orkestra şefliği, piyano öğretmenliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında açılan müzik kurumlarında yöneticilik yaparak “müzik devrimi”nin sevilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda öncülük etmiştir.
Ferhunde Erkin, 1932 yılında, Musiki Muallim Mektebi'nde tanıştığı, "Türk Beşleri" grubunun bir üyesi olan besteci Ulvi Cemal Erkin'le evlendi.
Türk Beşleri olarak adlandırılan, yaklaşık 1904-1910 yılları arasında doğmuş olan birinci kuşak bestecilerimiz arasında yer alan Ulvi Cemal Erkin, "Çağdaş Türk Müziği" ne yön veren en önemli bestecilerden biri idi.
Türk Piyanist Kaan Turan, Lovere Uluslararası Tadini Piyano Yarışması'nda birincilik elde etti.
Piyanist, besteci ve soprano Renan Koen, dünyaca ünlü konser salonu Carnegie Hall'de dünya prömiyerini yapacağı eserlerle 20 Nisan'da New York'ta sanatseverle buluşacak.
İlham Veren Kadınlar | Ferhunde Erkin 🎹 Türkiye'nin ilk kadın konser piyanisti ve piyano eğitimcisi ise Ferhunde Erkin'di. 1909... Instagram.
Piyanonun atası, mekanizmasıyla ve ses özellikleriyle çalgının ilkeli sayılabilecek klavikord'dur. Piyano için ilk kez 1770 yılında Muzio Clementi eser yazdı.
Çağdaş Türk Müziği'nin kurucuları olan ve “Türk Beşleri” adıyla anılan grubun üyeleri; Cemal Reşit Rey, Hasan Ferid Alnar, Ulvi Cemal Erkin, Ahmed Adnan Saygun ve Necil Kâzım Akses'tir.
Türk beşleri genellikle batı müziğin önemini vurgulamaktadır. Batı müziği yapısı içerisinde klasik Türk müziği ve Türk halk müziğinin renklerini kullanmayı amaçlamışlardır. Türk beşleri olarak adlandırılan bu sanatçılar Atatürk tarafından yurt dışına gönderilmiştir.
Bu araştırma, Ulvi Cemal Erkin'in solo piyano için bestelemiş olduğu Beş Damla (1931) ve Duyuşlar (1937) adlı eserlerinin armonik, melodik, dokusal ve formal açıdan incelenmesini kapsamaktadır.
Besteciliği meslek olarak seçen ilk müzikçilerimiz “Türk Beşleri” olarak anılır. Eserleri: 7 opera, 3 müzikal, 1 radyo içi skeç, 5 sahne müziği, film müzikleri, ”Bebek”, ”Karagöz”, “Enstanteneler”, 12 piyano eşlikli halk türküsü, piyano ve yaylılar için konçertolar, koro eserleri, Cumhuriyetin 10.
Hasan Ferit Alnar (11 Mart 1906 - 26 Temmuz 1978), Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır. Çok Sesli Türk müziği girişiminin ürünü öncü beş Türk bestecisinden birisidir. Klasik Türk müziği ögeleriyle Batı müziği tekniklerini bağdaştırma çalışmalarıyla tanınır.
1943 yılında Ulvi Cemal Erkin halk danslarından oluşan “Köçekçe” adlı eserini büyük orkestra için bestelemiştir. Bu eser, ilk defa Ankara Radyosu'nda Dr. Ernst Preatorius yönetimindeki orkestra tarafından seslendirilir.
Cemal Reşit Rey (24 Eylül 1904, Kudüs – 7 Ekim 1985, İstanbul), Türk besteci, piyanist ve orkestra şefidir. Türkiye'de klasik müziğin kuruluşuna öncülük etmiş müzisyenlerindendir. Cumhuriyet tarihinin ilk kuşak bestecilerinden biri olarak Türk Beşleri arasında yer alır.
Dedesi Ahmet ve dedesinin kardeşi Hafız Mehmet Emin'in taşıdığı “Kızıl” lakabı ve yerleştikleri nahiyenin adı olan Kocacık'ın da gösterdiği üzere, Mustafa Kemal'in baba tarafından soyu, Anadolu'nun da Türkleşmesinde önemli roller oynayan Kızıl-Oğuz yahut Kocacık Yörüklerine/Türkmenlerine dayanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri