Stres: Salatalık bitkileri çeşitli stres faktörlerine tepki verebilir. Aşırı sulama, su stresi, yetersiz sulama veya aşırı güneş ışığı gibi stres koşulları yapraklarda sararma veya solma gösterebilir. Hastalıklar veya Zararlılar: Bitki büyüdükçe, hastalıklar veya zararlılar bitki üzerinde daha fazla etki gösterebilir.
Sıcaklık, nem ve ışıktaki ani değişiklikler salatalık yapraklarının sararmasına neden olur. Çözüm: Salatalık, sıcaklığı seven tipik bir bitkidir ve büyüme için optimum sıcaklık 10-32 derecedir. Gündüz optimum sıcaklık daha yüksek, yaklaşık 25-32 derece ve gece optimum sıcaklık daha düşük, yaklaşık 15-18 derece.
Hıyarın direkt güneş ışığı isteği azdır. Ancak ışık miktarı ve süresinin azalması hıyar bitkilerinde erkek çiçek oluşumunu artırır. Işık miktarının 6000-8000 Lux, ışıklanma süresinin de 12 saatten fazla olması dişi çiçek oranını artırır. Dişi çiçek oranının artması verim artışına yol açar.
Fidelerin dikilmesinden itibaren meyvelerin oluşmasına kadar geçen süre zarfında, çok olmamak koşulu ile, günde 1-2 defa sulanmaktadır. Bu dönem esnasında fazla sulama yapılması dahilinde salatalıklarda sararma (boğulma) gözlenebilir. Bu dönemden sonra her 3-4 günde bir kez sulama yapılmaktadır.
Çiçeğinizin toprağında yeteri kadar mineral ve vitamin kalmadığı zaman çiçeklerinizin yaprakları zamanla sararabilir. Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Toprakta yeterli besin maddesi bulunmaması da yaprak sararmasına neden olabilir. Özellikle azot, demir ve magnezyum eksikliği sorunları nedeniyle yapraklarda sararma görebilirsiniz.
Bitkinizin yapraklarında sararma görüyorsanız, bu yaprakları dikkatli bir şekilde budamanız gerekir. Çünkü orta noktadan başlayan sararmalar, kısa süre içinde diğer yapraklara da yayılacaktır. Yaprağı budamak ise, hastalıkların bitkinin tamamına geçmesini engeller.
Salatalık, ışık ve sıcaklık isteyen bir bitkidir. Büyüme döneminde güneş görmek ister. Saksıyı gün içinde ortalama 8 saat güneş görecek şekilde konumlandırmalısınız.
Salatalık nam-ı değer hıyar yetiştiriciliği yaparken iyi bir verim almak için doğru sulama yöntemini kullanmak çok önemlidir. Salatalık ya da diğer adıyla hıyar suyu çok sever sevmesine ama yaprak ya da meyvesine su gelmesinden de bir o kadar hoşlanmaz.
Ortalama bir bitki için verim miktarı 5-6 kilogram olarak belirtilmektedir. 1 dekar seradan ortalama 12-15 ton ürün almak mümkündür.
Gübreleme: Hıyar bitkisi gübreyi çok sever. Bu amaca yönelik iyi hazırlanmış çiftlik gübresinden dekara 3-6 ton vermek hem toprak verimliliğini artırır hem de toprağı organik maddece zenginleştirir.
Solmuş sebzeleri tekrar canlandırmak için bir kabın içerisine buzlu su doldurun ve sebzeleri bu suyun içerisine koyarak yaklaşık yarım saat buzdolabında bekletin. Süre sonunda sebzelerin canlandığını ve eski diriliğine kavuştuğunu göreceksiniz.
Ancak, sonbahar ve kış aylarında fotosentezin gerçekleşmesi için yeterli ışık ve su bulunmadığından yapraklardaki klorofil seviyesi azalır ve diğer renk pigmentleri açığa çıkmaya başlar. Bunlar; yapraklara sarı rengi veren ksantofil, turuncu rengi veren karotin ve kırmızı rengi veren antosiyanindir.
Bitkiler, çok fazla veya çok az ışık alırlarsa sarı yapraklar da geliştirebilirler. Gölge sevenlerin yaprakları, güneşli bir yerde yaşamaya zorlandıklarında yavaş yavaş sararır. Öte yandan güneşe tapan iç mekan bitkileri, loş koşullarda yetiştirilirse sararmaya başlayabilir.
Özellikle azot, demir, magnezyum veya potasyum gibi besin maddelerinin eksikliği bu duruma neden olabilir. Stres: Salatalık bitkileri çeşitli stres faktörlerine tepki verebilir. Aşırı sulama, su stresi, yetersiz sulama veya aşırı güneş ışığı gibi stres koşulları yapraklarda sararma veya solma gösterebilir.
Bunun yanında salatalık bitkisi direkt güneş ışığından hoşlanmaz, kısmen gölge alanları tercih eder.
Tozlaşma tamamlandıysa sorun yok, büyür. Tozlaşmadıysa büyümez.
Meyve veren çiçek her zaman erkek çiçektir. Erkek çiçekler boş çiçektir, meyve vermez.
Fazla sıcağı sevmeyen bu bitki ılıman bölgelerde daha kolay yetişmektedir. Killi topraklarda zor yetişen bu bitki organik açıdan zengin toprakları sever. Topraktaki fazla tuzdan hoşlanmayan salatalık, kireçsiz ve su tutma kabiliyeti yüksek topraklarda daha kolay yetişebilmektedir. Salatalık bitkisi suyu çok sever.
Doğru şekilde ve sıralı biçimde gerekli koşullar yerine getirildiği takdirde, salatalıklar 60 ya da 70 gün içerisinde yenecek hale gelir. Böylece taze şekilde ve yenecek biçimde kütür kütür salatalıklar elde etmek mümkündür.
Türkiye'nin her bölgesinde yetiştirilmeye uygun olan salatalık neredeyse tüm illerde yetiştirilmektedir. Ülkemizde salatalık üretimi en çok İç Anadolu Bölgesinde olduğu için bu bölgedeki illerde daha çok salatalık yetişmektedir. Ancak İstanbul'da yetişen Çengelköy salatalığı da meşhurdur.
Birçok ev bitkisi musluk suyundaki klor, tuz ve florür gibi maddelere karşı hassastır. Bu hassasiyetlerini de kimi zaman sararan yapraklarıyla belli ederler. Bu durumda en iyi çözüm bitkinizi sulayacağınız suyu bir gece öncesinden musluktan alıp bekletmeniz olacak.
Ancak bazen, en iyi çabalarınıza rağmen, bitki yaprakları sararır. Kloroz olarak bilinen sararma, bir şey bitkinizin klorofil pigmentine zarar verdiğinde meydana gelir. Bu pigment bitkinin güzel yeşil renginin sağlayan pigmenttir. İyi haber şu ki, sarı yapraklar bitkilerin yardıma ihtiyacı olduğunu size bildirir.
Nemsiz bir ortam bitkinin solmasına neden olabilir. Nemsiz kaldığında önce en alt bölgedeki yapraklarda sararma ve kuruma görülür. Bu tür durumlarda bu yaprakları temizlemek ve bitkiyi tazelemek doğru bir işlem olur. Bitkiyi nemli tutmak adına yapraklarına her gün sprey ile su sıkılması tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri