MMU (TF-X)'in prototipinin (ilkörnek) 18 Mart 2023'te piyasaya sürüleceği ve ilk uçuşunu 2023 yılının sonunda yapacağı resmi olarak açıklandı.
Türk Hava ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) çarşamba günü yaptığı açıklamada, KAAN adlı Türkiye'nin yerli savaş uçağının 2028 yılında Türk motorlarıyla uçacağını duyurdu.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçak KAAN'ı 2028'de Türk motoruyla uçurmayı planladıklarını belirterek, "Bunun için çalışmalarımız sürüyor" dedi.
2023-2029 döneminde Milli Muharip Uçak Projesi'nde yeni aşamaların (detay tasarım ve kalifikasyon fazı) başlatılması planlanıyor. Bu süreçte ilk uçuşun gerçekleştirilmesi, geliştirme test uçakları ve tam boy yapısal test uçaklarının üretilmesi hedefleniyor.
Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biridir, Türkiye'nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisidir, Türkiye'nin ilk yerli uçağını üretmiştir. Tayyareci Vecihi uçağının yanında 15 Ekim 1930 tarihli Havacılık ve Spor dergisinde Vecihi Hürkuş uçağının yanında.
İlgili 29 soru bulundu
6 Ekim 1926 yılında ilk uçak fabrikası Atatürk tarafından Kayseri'de kuruldu.. 1950'li yıllarda Türkiye ABD ile çok yakınlaşmıştı.. ABD Hükümetini, Marshall yardımı adı altında uyguladığı yardım çerçevesinde, hazır uçak ve motor verince, Türk yetkililer uçaklarının üretimi durdurmuştur..
Vecihi Hürkuş, kendisinin ürettiği Türkiye'nin ilk yerli uçağı olan Vecihi K-VI ile ilk uçuşunu 28 Ocak 1925'te İzmir'de gerçekleştirdi. Vecihi Hürkuş, kendisinin ürettiği Türkiye'nin ilk yerli uçağı olan Vecihi K-VI ile ilk uçuşunu 28 Ocak 1925'te İzmir'de gerçekleştirdi.
Mahmut Faruk Akşit, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen ve Türkiye'nin en önemli teknoloji geliştirme projesi olan Milli Muharip Uçak'ın (MMU) yerli motoruna giden yolda, geliştirdikleri TEI-TF6000 ve TEI-TF10000 motorlarının birer basamak olacağını bildirdi.
Faz-2 kapsamında 10 adet Blok-1 savaş uçağı üretimi planlanmakta olup, uçaklar 2030-2033 yılları arasında Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edilecektir. Faz-3'te 2034-2040 yılları arasında diğer MMU bloklarının geliştirilmesi ve seri üretim faaliyetleri planlanmaktadır.
Milli insansız savaş uçağının 2024 yılında seri üretimine geçilmesi planlanıyor. Bayraktar KIZILELMA ve Bayraktar TB3 SİHA, dünyanın ilk SİHA gemisi olacak TCG Anadolu'nun 10 Nisan'da gerçekleştirilen envantere kabul töreninde uçuş güvertesinde yerini aldı.
İlk prototipin motor montajı 15 Aralık 2022'de tamamlanırken, prototipin 18 Mart'ta hangardan çıkarak testler yapması, 2 yıl boyunca zemin testleri gerçekleştirmesi planlanıyor. Uçak, 2029'da resmen Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edilecek.
Türk Hava Kuvvetleri: 6 adet F-35A teslim edilmiş olup, "Luke Askeri Hava Üssü" (Arizona, ABD)'de konuşlandırılmıştır.
Yerli motor ile üretilen KAAN'ın Hava Kuvvetleri'ne teslim edileceği tarih ise 2030 olarak hedefleniyor. Halihazırda KAAN'ın ikinci prototipi üretim sürecinde. Seri üretime kadar 7-8 adet prototip inşa edilecek. 2028 yılında TSK'ya teslim edilecek olan modellerin tamamında AESA radar bulunacak.
Türkiye'nin ilk uçak mühendislerinden Selahattin Reşit Alan, uçak ve planörlerin planını çizdi. Böylece 1936'da ilk tek motorlu uçak üretildi: “Nu.D-36”. 1938'de ise “Nu.D-38” adıyla Türkiye'nin ilk yolcu uçağı üretildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Muharip Uçağın adının "KAAN" olduğunu açıkladı.
Şu anda Türkiye, özel sektörün ve teknoloji transferlerinin de büyük katkıları ile birlikte hem pistonlu hem jet motor üretimi yapabiliyor. Burada özellikle TUSAŞ'ın çatısı altındaki TEI (TUSAŞ Motor Sanayii) ön plana çıkıyor.
TUSAŞ'ın hissedarları Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) (%54.49), Savunma Sanayii Başkanlığı (SSM) (%45.45) ve Türk Hava Kurumu (THK) (%0.06)'dur. TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI), 15 Mayıs 1984 tarihinde Türk Ticaret Kanunu ve Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu uyarınca kurulmuştur.
Türkiye'nin özgün savaş uçağı Milli Muharip Uçak (MMU), ilk kez piste çıktı. Kendi motorlarını kullanarak piste çıkan Milli Muharip Uçak, testi başarıyla tamamladı. Türkiye'nin savaş uçağı Milli Muharip Uçak ilk kez piste çıktı.
F-35, Çin J-20 ve Rus Su-57 uçakları hâlihazırda görev yapan beşinci nesil uçaklar.
Milli Muharip Uçak (MMU) projesine değinen Prof. Dr. Temel KOTİL, “Milli Muharip Uçak, 2025 yılında ilk uçuşunu yapacak ve 2029 yılında teslimatları başlayacak. Ayda iki adetten, bir yıl da 24 adet Milli Muharip Uçak üreteceğiz.
Bayraktar Kızılelma-A Motoru
Askeri ve sivil çift şaftlı orta baypas turbofan motor ailesinde yer alan Al-25, Sovyetler Birliği sınırlarında kısa mesafeli uçaklarda kullanılan ilk baypas motoruydu. Ukrayna merkezli uçak motoru üreticisi “Motor Sich” bu motorları üretmeye devam ediyor.
18 Mart 2023'te MMU'yu hangardan çıkarıyoruz, Hürjet'i, Atak-2'yi uçuruyoruz." dedi. Motor konusunda Kale Arge ve TEI'nin geliştirdiği motorlar bulunduğuna değinen Kotil, TEI'nin 1600 beygir turboşaft motoru 1 yıl içinde kendilerine teslim etmeye başlayacağını belirtti.
İspanya, İran ve Irak'tan alınan siparişlerle bağlantısı yapılmış ve imal edilmiş uçakların ihracı engellendi. Yurt içi ve yurt dışından sipariş alamayan fabrika 1944 yılında kapandı. Beşiktaş'taki uçak fabrikası ile Yeşilköy'deki Gök Okulu, 1944 yılında dönümü 15 lira üzerinden kamulaştırıldı.
Wright kardeşler, havadan ağır sürdürülebilir ilk kontrol edilebilir ve motorlu uçuşu 17 Aralık 1903'te Kuzey Karolina Kill Devil Hills'te yapmıştır.
15 adet HÜRKUŞ üretildiğini söyleyen Temel Kotil; “15 adet HÜRKUŞ ürettik, 5 tanesini sattık. Geriye kalanları da satıp üretime devam edeceğiz. Paramızı aldık, HÜRKUŞ'u iki ülkeye ihraç ettik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri