Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve millî ilk gözlem uydusu İMECE, Türkiye saatiyle 09.48'de ABD'nin California eyaletinde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden başarıyla uzaya fırlatıldı.
RASAT uydusu yerli yapım ilk gözlem uydusu olarak Ağustos 2011'de yörüngedeki görevine başlamıştır. Sanayii ortaklığı (TUSAŞ A.Ş.) ile gerçekleştirilen GÖKTÜRK-2, Yerli Yapım İlk Yüksek Çözünürlüklü Gözlem ve Uzaktan Algılama Uydusudur. Proje TÜBİTAK TARAL 1007 proje desteği ile gerçekleştirilmiştir.
Türkiye'de Üretilen En Gelişmiş Uydu
İMECE, 680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapacak ve ülkemizin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacaktır.
Rasat uydusunun çektiği görüntü sayısı hepinizi şaşırtacak! Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu olan Rasat uydusu Tübitak Uzay'ın öncülüğünde 17 Ağustos 2011 tarihinde Rusya'dan uzaya gönderilmiştir.
Türkiye'nin ilk yerli ve milli yer gözlem uydusu İMECE uzaya fırlatıldı. - YouTube.
İlgili 28 soru bulundu
Çalışmalar devam etmekle bir- likte; hâlihazırda ülkemizin 5'i haberleşme (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B, TÜRKSAT 5A, TÜRKSAT 5B), 3'ü gözlem (GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2 ve RASAT) olmak üzere uzayda aktif olarak çalışan 8 uydusu bulu- nuyor.
BİLSAT, Türkiye'nin ilk elektro-optik yer gözlem ve uzaktan algılama uydusudur. 27 Eylül 2003 tarihinde Rusya'nın Plesetsk Rampası'ndan Cosmos-3 fırlatma aracıyla uzaya gönderildi.
17 Ağustos 2011'de Rusya'nın Yasny Fırlatma Üssü'nden Denepr fırlatma aracıyla uzaya gönderilen RASAT, fırlatmadan 969 saniye sonra, Dünya'dan 687 kilometre yükseklikteki hedef yörüngesine başarıyla yerleşmişti.
Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları haberleşme ihtiyaçlarını karşılarken, Rasat, Göktürk-1 ve Göktürk-2 uyduları ise gözlem amacıyla kullanılıyor. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye'de tasarlanarak üretilen ilk yer gözlem uydusu Rasat, 17 Ağustos 2011'de Rusya'dan fırlatıldı.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin, 4'ü haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A), 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT) olmak üzere aktif 7 uydusu bulunuyor.
Tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen yörüngesinde 11 yıl boyunca görev alarak, Türk mühendis ve teknisyenlerinin uzay alanındaki başarısının en büyük göstergelerinden olan RASAT Uydumuza, yapılan tüm denemelerde hiçbir sağlık verisi alınamaması ve operasyonlarına devam edememesi sebebiyle artık veda ediyoruz.
Özellikler. Uzay aracı, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ)'nin Ankara Kahramankazan'daki tesisinde üretilmiştir.
Sputnik 1 (Rusça: Спутник-1), Dünya'nın ilk yapay uydusu. Sputnik serisinden ilk uzay aracı. SSCB tarafından 4 Ekim 1957'de yörüngeye oturtuldu.
Türkiye'nin İlk Yüksek Çözünürlüklü Yer Gözlem Uydusu GÖKTÜRK-2, Türk mühendislerince tasarlanmış ve 2012 yılında gerçekleştirilen fırlatma operasyonu ile görev yörüngesine yerleştirilmiştir.
Dünya üzerinde herhangi bir bölgeden coğrafi kısıtlama olmaksızın görüntü alabilen GÖKTÜRK -1 Uydusu Avrupa Uzay Ajansına ait VEGA fırlatma sistemi ile Fransız Guyana'sından 05 Aralık 2016 tarihinde TSİ 16.51.44'de fırlatılmıştır.
GÖKTÜRK-2 Projesinin daha kısa sürede tamamlanması nedeniyle, GÖKTÜRK-2 Uydusu GÖKTÜRK-1 Uydusu'ndan önce fırlatılmıştır. 10) Uydu Dünya'ya düşer mi? GÖKTÜRK-2 Uydusunun yörüngesinde herhangi bir düzeltme yapılmadığı varsayılırsa, 2120 senesine kadar uydunun Dünya atmosferine girmesi beklenmemektedir.
Roket patlaması sonucu okyanusa düştü. Türksat A.Ş.; 42.0° Doğu ve 50.0° Doğu yörüngesinde sahip olduğu Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme uydularını işletmektedir. Türksat A.Ş. ayrıca 31.0° Doğu yörüngesinde kiraladığı Eutelsat 31A uydusuyla faaliyetlerine devam etmektedir.
Daha önce fırlatma operasyonu hava şartları nedeniyle 3 kez ertelenen İMECE uydusunun Türkiye'deki fırlatma programı, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Türkiye'nin mevcut uydu filosunda hâlihazırda 3 haberleşme uydusu ile 3 gözlem uydusu bulunuyor.
Casus uydu veya diğer adıyla keşif uydusu, yer gözlem uydusu veya iletişim uydusu gibi geliştirilmiş ve askerî ve/veya istihbarat donanım ve uygulamaları içeren bir yapay uydu türüdür. Esasen uzay teleskopları gibi fakat farklı bir görüntü mekanizmasıyla uzaya doğru değil yeryüzüne doğru görüş alanına sahiptir.
Yer gözlem uydusu Dünya yörüngesinden gözlem yapmak için özel olarak tasarlanmış casus uydu benzeri ancak çevresel izleme, meteoroloji, harita hazırlama gibi askeri olmayan kullanımlar için tasarlanmış bir yapay uydu türüdür.
Türkiye'nin İlk Yerli ve Milli Haberleşme Uydusu TÜRKSAT 6a'nın Güneş Panelleri Açılım Testleri Başarıyla Tamamlandı TÜBİTAK UZAY koordinasyonunda geliştirilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın yüksek güç üretim kapasitesine sahip güneş panellerinin açılım testleri başarıyla tamamlandı.
Uzayda 10 yılını başarıyla tamamlayan RASAT'ın bir maketi, bu yıl 15'incisi düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2021) sergilenmeye başlandı.
TÜBİTAK Uzay tarafından BİLSAT uydusu, RASAT uydusu, Göktürk 2 uydusu geliştirildi. Aslında Türkiye şu ana kadar gözlem uydularını geliştirebiliyordu ama haberleşme uydumuz yoktu.
TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen İMECE, 3 ertelemenin ardından ABD'nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri