Sözlükte illet “hastalık, kişiyi ihtiyacını görmekten alıkoyan durum, zafiyet, sebep ve gerekçe” gibi anlamlara gelir. Sonuncu mâna kelimenin terim anlamına daha yakındır.
İlel eserlerindeki uygulamalar dikkate alındığında, illet kavramının –birçok muhaddis tarafından da vurgulandığı üzere– 'gizli veya açık olsun hadisin sıhhatine halel getirebilecek her şey' anlamına geldiği görülmektedir. Kısaca illet, bütün hata çeşitlerini kapsayan şemsiye bir kavramdır” (s.324).
Her hadisenin bir sebebi olduğunu ifade eden felsefe ve kelâm terimi. Kâinatta olup biten her hadisenin maddî veya mânevî sebeplerin zorunlu sonucu olduğunu ileri süren felsefî doktrin.
Eğer hüküm ile uygunluk taşıyorsa hem illet ve hem de sebep adını alır. Hükümle kendisi arasında açık bir uygunluk yoksa buna sadece sebep denir, illet denilmez. Hükümle uyum halinde bulunan sebebe "yolculuk (sefer)” örnek verilebilir. Ramazanda yolculuk, oruç tutmama için bir sebep kılınmıştır.
İlgili 26 soru bulundu
İslam filozofları, gerek fizik ve tabiat alanında gerekse metafizikte her şeyin bir sebebinin olduğu gerçeğini kabul etmişlerdir. Buradan yola çıkarak, sebebe illet, sebepli olana, yani illetin sonucu ortaya çıkan varlığa ise malul adını vermişlerdir.
Neticede illet, hükümle eylem arasındaki münasebet ve bağlantıyı ortaya çıkarmaya dönük sorunun cevabı olurken, hikmet ise Şâriin bir hükmü koymadaki amacını anlamaya yönelik sorunun cevabını oluşturmaktadır.
Bir ibadeti, hukukî fiil veya işlemi oluşturan ana unsur anlamında fıkıh terimi. Kulun Allah'a karşı sevgi, saygı ve bağlılığını gösteren duygu, düşünce ve davranış biçimleri için kullanılan terim.
Vaz'i hükümler, Allah Teala'nın teklifi hükümleri bağladığı bir kısım kayıt ve şartlardır. Şer'î hükümlerin yerine getirilmesi için bunları gerektiren sebeblerin bulunması, kendilerinde aranan şartların tahakkuk etmesi ve bunları engelleyecek manilerin ortadan kalkması gerekir.
Hükmün kendisine bağlandığı vasıf, illet anlamında usûl-i fıkıh terimi. Bilinenden hareketle bilinmeyene ulaşmayı ifade eden mantık, fıkıh ve dil bilimi terimi.
Her ma'lûl (sonuç ya da olay) bir il- lete (sebep, etki) dayanır. Bir illet hep aynı ma'lûlü meydana getirir. İslam felsefesi ve Kelâm'da illiyet, nesneler arasında bulunan ve aynı sebeplerin aynı so- nuçları zorunlu olarak verdiği prensip anlamında kul- lanılmıştır.
İlliyet bağı ya da nedensellik bağı, hukuki sonuç ile sonucu ortaya çıkaran olguların arasındaki bağı belirten bir hukuk terimidir. Ortaya çıkan zarar ile failin davranışı (fiil) arasındaki bağlantı olarak tanımlanabilir.
Hadislerde zikredilen buğday, arpa, hurma ve tuzdan hareketle ise faiz illeti; Hanefîler ve Hanbelîlere göre, “cinsle beraber ölçülür olma”, Şâfiîlere göre, “gıda olma”, Mâli-kilere göre, “stoklanabilen gıda olma” özelliği taşımasıdır.
Cerh ve Ta'dil, hadis rivayet eden kişilerin dini ve bilimsel açıdan eleştirisini konu edinen ilimdir. Cerh ve Ta'dil'in amacı hadisleri, güvenilirlik açısından zayıf olanlardan ayırmaktır. Temel hedefi ise İslam dinini korumaktır.
Hadis Ricâli ilmi veya kısaca Ricâl ilmi adı verilen ilim dalının ismindeki 'ricâ- l'den maksat, erkek olsun kadın olsun hadis ve haber nakleden râvîler demektir. Arapçada 'erkekler' için kullanılan bu kelime, kadın râvîlerin sayısının erkeklere nazaran az olduğu için kullanılmış olabilir.
Senedin sahâbîden sonra gelen kısmında bir veya daha çok râvisi atlanarak rivayet edilen hadis anlamında terim.
Her bir davranışla ilgili hükmün dayandığı özel delil anlamındadır. Bir hükme delil olan tek bir âyet ya da hadis, tafsîli delil niteliğindedir.
Hanefîlere göre akitte var olan eksiklik veya bozukluk, akdin aslına (özüne) ilişkin ise akit mutlak hükümsüzlük (butlân) ifade eder ve hiçbir hukuki sonuç doğurmaz. Şayet akitte var olan eksiklik, akdin aslına (özüne) değil, vasfına (sıhhat şartlarına) ilişkin ise akit fesad ifade eder.
İslamda dinî hükümlerin dayandığı kaynaklara edille-i şer'iyye denir. Bu kaynaklar dört tanedir: kitap, sünnet, icma ve kıyas. Edille-i şer'iyye, veya şer'î deliller, en genel anlamda İslâm hukukunun kaynaklarını teşkil eder.
TDK'ya göre ise sahih kelimesi; gerçek, doğru, sağın, hakiki anlamlarına gelmektedir.
3 Fıkıhta kıraat kelimesi, namazda kıyamda iken onun bir rüknü olarak Kur'ân okumayı ifade eden özel bir terimdir. Dinî ilim- lerde kıraat kelimesine terim olarak değişik anlamlar verilse de ge- nelde “Kur'ân okuma” manasında kullanılır.
Rükû, namazın şartlarından biri. Namaz kılan birisi, kıraâtten sonra, tekbir getirerek rükûya eğilir. Rükûda, erkekler parmaklarını açıp, dizlerin üstüne koyar. Sırtını ve başını düz bacaklar ve kollar dik tutulur.
İllet-Hikmet İlişkisi
Usûl âlimleri “illet” ile açık, munzabıt/istikrarlı ve hükmün konmasını münasip gösteren durumu genellikle içeren vasfı kastetmektedir. Yolculuk, alım-satım akdi ve kasten adam öldürme gibi. İllet, açık, munzabıt/istikrarlı ve hükmün konmasını münasip gösteren durumu genellikle içeren vasıftır.
1. Tahrîcu‟l-Menât/طﺎﻧﻣﻟا ﺞﯾرﺧﺗ: Nassın ibâre ve işâretiyle ya da icmâ„ yoluyla belirtilmemiş olan illet olmaya elverişli bulunan vasfını tespit etmek demektir.
Hareket ve hareketsizliğin ilkesi ise fâil nedendir. Bu anlamda herhangi bir iş ve eylemde bulunan o işin fâilidir. Örneğin spor sağlığın fâilidir. Dördüncü illet bir şeyin kendisi için olduğu şey anlamında gaye illettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri