Osmanlı bürokrasisinde bir belge türü. Belgelerin özelliğini inceleyen bilim dalı. Osmanlı diplomatiğinde yüksek rütbeli görevlilerin kendilerinden aşağı mevkilerde bulunanlara gönderdikleri emirler için kullanılan bir terim. Osmanlı diplomasisinde kullanılan bir belge türü.
İlmühaberler, anonim şirketin tescilinden önce çıkarılamazlar. Hamiline yazılı hisse senetlerinin yerini tutmak için nama yazılı ilmühaber çıkarılabilmesi için, payların bedellerinin tamamen ödenmiş olması gerekmektedir.
1. Bir kimsenin durumunu gösteren ve resmî dâirelerce eline verilen belge. 2. Bir şeyin teslim alındığına dâir olan belge, alındı kâğıdı.
Şirketler Hukuku yönünden “ilmühaber” kavramı, anonim şirket tarafından hisse senedi bastırılıncaya kadar geçerli olan ve hisse senetlerinin yerini tutmak üzere çıkarılan menkul kıymeti ifade eder.
İLMÜHABER: Tapu sicilinde, kadastro sırasında yapılan bazı hataların düzeltilmesi için, istemde bulunanın hak sahibi olduğuna kanaat getirebilmek amacıyla müdürlükçe istenen ve ilgili tarafından temin edilen, fotoğraflı ve köy muhtarlığınca imzalı, mühürlü resmi bir belgedir.
İlgili 30 soru bulundu
Tapu ve Kadastro Müdürlükleri'ne ilmühaber ile başvuruda bulunabilmektedir.
Şirketler Hukuku yönünden “ilmühaber” kavramı, anonim şirket tarafından pay senedi bastırılıncaya kadar geçerli olan ve pay senedinin yerini tutmak üzere çıkarılan menkul kıymeti ifade etmektedir.
İster hamiline ister nama yazılı olsun, hisse senedinin yerini tutmak üzere bir ara devre için çıkarılan “Geçici İlmühaberler” hisse senedinin yerini tuttuğu için pay sahipliği haklarını da içermektedir. Geçici olarak çıkarılmalarına rağmen pay sahipliği hakları kalıcıdır.
Bir kararı bildirmek yahut bir husus hakkında bilgi vermek üzere bir daireden diğer daire veya dairelere yazılan belgedir. Tezkire gibi kalemler arası yazışmalardan olmakla beraber düzenleniş tarzı bakımından farklılık gösterir.
Sermaye payının tamamı ödenmişse, hamiline yazılı hisse senedi yerine çıkartılan hamiline yazılı ilmühaber, hamiline yazılı hisse senedi gibi devredilebilir. Yani teslim ile (zilyetliğin geçirilmesi ile) devir gerçekleşmiş olur (TTK. md. 559). Nitekim kanunda bu ilmühaberler için özel bir devir şekli öngörülmemiştir.
İlmühaber, pay senetleri çıkarılmadan önceki süreçte paylara tedavül kabiliyeti kazandırmak amacıyla anonim ortaklık tarafından çıkarılan ve kıymetli evrak niteliğine sahip olan senetlerdir.
Osmanlı bürokrasisinde bir belge türü. Belgelerin özelliğini inceleyen bilim dalı. Osmanlı diplomatiğinde yüksek rütbeli görevlilerin kendilerinden aşağı mevkilerde bulunanlara gönderdikleri emirler için kullanılan bir terim.
Birinin yer, hal, medeni durum vb.ni gösteren resmi belgedir. Bu kelime genellikle ilmuaber şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ilmühaber şeklinde olmalıdır.
Geçici İlmühaber Nedir? Geçici ilmühaberler anonim şirketler tarafından hisse senetlerinin yerini tutmak amacıyla çıkartılan menkul kıymetlerdir.
Poliçe verilinceye kadar geçen süre içinde gerçekleşecek tehlikelere karşı sigorta ettiren kişi kendini teminat altına almak isterse, bu süre içinde meydana gelebilecek tehlikelerden dolayı sigortacının sorumluluğunu belirlemek amacıyla geçici sigorta ilmühaberi düzenlenir.
İlmühaberlerin çıkarılabilmesi için anonim şirketlerin Ticaret Sicili'ne tescil edilmiş olmaları gerekmektedir. Çünkü TTK'nın 302. maddesi hükmüne göre; “Şirketin tescilinden önce payların devri şirkete karşı hükümsüzdür.”
Ikametgâh ilmühaberi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Yerleşim belgesi.
Elinizdeki hisse senetleri eski tip (altı sıfırlı) hisse senetleri olduğu için geçersiz olup, 8. tertip yeni hisse senetleri ile değiştirmeniz gerekmektedir. SORU: Hisse senetlerimi nasıl alabilirim?
Gerçek kişilere ait hisse senetleri veya ilmühaberler; edinim tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde elden çıkartılması halinde elde edilen kazanç gelir vergisine tabidir. Edinim tarihinden 2 yıl sonra yapılan hisse satışları ise Gelir Vergisine tabi değildir.
Senede bağlanmamış anonim şirket payı, payın herhangi bir senede bağlanmamış ve kayden ihraç edilmemiş halini (çıplak pay) ile payın herhangi bir senede bağlanmaksızın veya senede bağlandıktan sonra elektronik ortamda kayden ihraç edilmesi halini (kaydi pay) ifade etmektedir.
Birinci fıkra uyarınca düzenlenen formlar, temsile yetkili yönetim kurulu üyesi ve pay sahibi tarafından ayrıca imza edilir. Pay senetleri ve formun bir sureti pay sahibine iade edilir. (5) Pay sahipleri, şirkete başvurmamaları halinde Kanundan doğan paya bağlı haklarını başvuruda bulununcaya kadar kullanamaz.
Delikli imza; baskı şeklinde imzanın tatbik edileceği hallerde imzanın delikli olmasıdır. Öte yandan Pay senedinin ıslak imza ile çıkarılmasının önünde yasal bir engel yoktur.
İntifa senetleri; pay senetlerinden farklı olarak sahiplerine pay sahipliği hakları vermeyen, sadece net kara, tasfiye sonucunda kalan tutara katılma veya yeni çıkarılacak payları alma hakkı tanıyan menkul kıymetlerdir.
Payın aslen iktisabı, kuruluşta veya esas sermaye artırımında payın taahhüdü veya kayıtlı sermaye sistemini benimsemiş AO'da Yönetim kurulunca çıkarılan pay senetlerinin satın alınması hallerinde gerçekleşir. Aynı şekilde tür değiştirme ya da birleşmede de aslen iktisap söz konusu olur.
Kaydileştirme, sermaye piyasası araçlarının (fiziki pay ve yatırım fonu katılma belgesi) fiziki olarak senet üzerine basılmasından vazgeçilerek bu sermaye piyasası araçlarına karşılık gelmek üzere aynı nitelik ve hakları taşıyacak şekilde elektronik ortamda kayıtlar oluşturulmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri