TDK'ya göre imal etmek, ham maddeden yeni ürün elde etmek anlamına sahiptir. Hammadde kullanılarak elde edilen tüm ürünler, imal etmek olarak adlandırılıyor.
Yeni bir ürün yaratmak için farklı hammaddelerin işlenmesi ve kullanılması İmal etmek anlamına sahiptir. Türk Dil Kurumu üzerinden bu anlamı dahilinde ele alınır ve kullanılır.
Bir yerin insanların yaşaması için uygun hale getirilmesi şeklinde açıklayabileceğimiz bu kavramı bayındırlaşma, imar etme, yapılaşma veya bir diğer ifadeyle şehirleşme olarak da niteleyebilmek mümkün.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan imale kelimesi ''meyl'' sözcüğünden türetilmiştir. Meyl, eğiklik ve eğim manasına gelirken imale, yüzünü bir yere dönmek ve bir yere doğru eğilmek demektir. Manzum eserlerde dizeyi vezne uydurabilmek için kısa bir heceyi uzunmuş gibi okumaya da imale denir.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit mey kelimesi öncelikle şarap anlamına gelmektedir. İkinci anlamı olarak ise bir tür çalgı aleti şeklinde zurna olarak öne çıkar. Günümüzde her iki anlamı üzerinden de hala geçerliliğini koruyan ve değerlendirilen sözcüklerden biridir.
İlgili 17 soru bulundu
Mey kamışla çalınan bir çalgıdır ve kamış bu çalgıya karakteristik özelliğini verir. Büyük bir olasılıkla, mey kelimesi dilimize nay'dan incelenerek giren ney'den ayrılması için kullanılan bir kelimedir. Çünkü Ney, klasik müzikte kullanılan bir çalgıdır. Mey ise halk müziğimizde kullanılmaktadır.
Halk müziği çalgılarımızdan bir tanesi olan Mey, üflemeli çalgılar grubuna girmektedir. Ana gövdesi, kamışı ve kıskacı olmak üzere üç parçadan oluşmaktadır. Ön kısmında 7 delik bulunan mey çalgısı bir oktavlık ses sahasına sahiptir. Halk müziğinde hem solo, hem de toplu icralarda kullanılmaktadır.
İmale; bir şeyi bir tarafa eğmek, meylettirmek anlamındadır. Tecvîd ilminde, fethayı kesreye ve elif'i yâ'ya meylettirerek seslendirmeye denir. Elif-i Mümale, imale olunan elif demektir. Bu harf, elif ile yâ arasında (elif'i yâ'ya meylettirmek suretiyle) okunan bir harftir.
Meyl kökünden türeyen ve “bir şeyi bir tarafa doğru eğmek, yatırmak, meylettirmek” anlamına gelen imâle, sarf ve kıraat ilimlerinde “fethayı kesreye ve elifi yâ'ya yaklaştırarak seslendirmek” demektir.
1. Koklatma. 2. mec. Duyurma, hissettirme: Münâkaşaları avam onun için sever ki tarafeynin mevcut süprüntülerini ortaya döker, mevcut olmayanlarının da râyihasını işmam eder (Cenap Şahâbeddin).
Tımar, en genel kapsamında devlete sağlanan tanımlanmış bir hizmet karşılığında ücret olarak toprak tahsis edilmesidir. Farsça bir kökten gelir, bu dildeki anlamı acı, ızdırap, sadakat ve bakımdır. Pek çok tarihçi bir kurum olarak Orta Çağ İslam toplumlarında, ikta adı altında uygulandığı görüşündedir.
İhya sözcüğünün manası; herhangi bir işi veya yapılması gerekeni canlandırmak, geliştirmek ve daha iyi hale getirmek anlamına gelir. İhya Nedir TDK: İhya kelimesinin TDK anlamı da; herhangi bir şeyi eski şekline veya duruma getirmek, çok iyi duruma getirip daha güçlü hale getirmek anlamlarına gelir.
Kama, uçları üçgen şeklinde olan ve baltaya benzeyen aletlere denir. Bu basit aletler metalden veya tahtadan yapılırlar ve kesicidirler. Bir nesne kesilmek istendiğinde kamanın keskin ucu bu noktaya konulur ve üst kısmına sert bir cisimle vurularak basınç oluşturulur böylece nesne kesilir.
Araç tamamlandıktan sonra tamamlanmış araç için düzenlenen uygunluk belgesi tarihi tamamlanmış aracın imal yılı olarak kabul edilir.
Kelime anlamı “kısaltma, özet” olan “icmal” ifadesi, sigortacılıkta kullanılan en önemli evraklardan birinin ismidir. İşlemlerin özetini taşıyan evraklardan oluşan icmaller, sigorta işlemlerinin kısa sürede analiz edilebilmesini sağlar ve sigorta poliçelerinin mali açıdan değerlendirilebilmesini kolaylaştırır.
Dilimize Arapçadan geçen ima kelimesi vem sözcüğünden türetilmiştir. Vem, bir şeyi kelimelerle değil kaş göz işareti ile anlatmak ve sezdirmek anlamına gelir. İma ise, bir konuyu ya da olayı doğrudan değil dolaylı bir şekilde anlatmak demektir. Bu kelimenin ''imada bulunmak'' şeklindeki kullanımı da yaygındır.
İmâle (İmâle-i maksûre):
Kısa ünlüyle biten ya da tek kısa ünlüden ibaret bir açık heceyi, ölçü gereği uzun; yani, kapalı hece değerine yükseltmektir. Şairler imâleyi Türkçe hecelerdeki kısa ünlülerde yapmışlar; Arapça ve Farsça sözcüklerdeki kısa ünlülerde imale yapmamaya büyük özen göstermişlerdir.
İmale, okuyuşta kolaylık sağlamak içindir.
Her iki okuyuş şekli de Kur'an'ın inmiş olduğu fasih Arapça konuşan Arapların dillerinde mevcuttu. İmale her harfte yapılmaz. Sadece elif, râ ve te'nis hâ'sında yapılır. Bunlara imale harfleri denir.
Aruzla yazılmış şiirlerde kısa hecenin vezin gereği uzun okunması.
ân” (uzun ünlü+ünsüz) veya “tâb, mâh” (ünsüz+uzun ünlü+ünsüz) benzeri uzun ünlülü hecelerde olduğu gibi imâle-i memdûde yapmak kusur sayılabilir.
İmâle (çekme, imâle-i maksûre): Kısa hecenin vezin gereği uzun sayılması. Zihaf: Vezin gereği uzun hecenin kısa sayılması.
İmale iki türlü olarak kullanılır. Birincisi kısa ses ile biten bir açık hecenin vezine uyması için usun sesli bitiyor gibi kapalı bir hece şeklinde okumaktır. Diğeri ise halihazırda kapalı olan bir heceyi iki hece şeklinde uzun okumaktır. Divan şiirlerinde özellikle imaleye çok fazla rastlanır.
Mey, (bugünkü adıyla Mey|Diageo), alkollü içecek sektöründe Türkiye'nin en büyük kuruluşlarından biridir. TEKEL'in alkollü içkiler bölümünün özelleştirilmesi sonrasında 2004 yılında kurulmuştur. 2006 yılında şirketin %90'ı TPG Texas Pacific Group'a satılmıştır.
Orta mey, ana meyin dört ses tizi olan meydir. Küçük mey ise orta meyin dört ses tizi olan meydir. Bas mey ise ana meyin dört ses pesi olan meydir. Cura mey ise küçük meyin dört ses tizi olan en küçük boyutlu meydir.
Mey, Türk Müziği'nde yüzyıllardır sevilerek kullanılan nefesli bir çalgıdır. Bu çalgı ağaçtan yapılmış olup ve ön tarafında yedi, arkada bir deliği vardır. Gövdenin ağız kısmında ses çıkarmak için geniş, uzun ve çift taraflı kamış kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri