İmar Affı Hakkında Detaylar Türkiye'de imar affı ile alakalı düzenleme en son 2018 yılında gerçekleşti. 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların çözüme kavuşması amacıyla İmar Barışı hayata geçirildi.
a) 1 inci maddesiyle 5 inci maddeye eklenen otuz birinci ve otuz ikinci fıkralar ile 2 nci, 3 üncü, 7 nci, 8 inci ve 9 uncu maddeleri yayımı tarihinde, b) Diğer hükümleri 1/7/2023 tarihinde, yürürlüğe girer.
Ruhsata aykırı yapılara 'yapı kayıt belgesi' verilmesi anlamına gelen imar affı en son Haziran 2018 genel seçimlerinden önce yürürlüğe girdi.
İmar affı son durum ve gelişmeleri ile gündemde yer alıyor. Kurallara aykırı şekilde inşa edilen gecekondu ve kaçak yapılar için geliştirilen düzenleme 30 Temmuz 2022 öncesinde ruhsatsız yapıları kapsayacak.
'İmar affı' söylentilerine cevap veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bunun 'kesinlikle olmayacağını' söyledi.
İlgili 29 soru bulundu
İmar affı kanunu kaçak, ruhsatsız, iskansız projesine ve imara uygun olmayan ev, işyeri yani her türlü bina, kooperatif ve gecekondunun kayıt altına alınarak vatandaş ile devlet arasındaki mülkiyet sorununu kalıcı olarak çözüme kavuşması amacı ile yürürlüğe girmiştir.
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Yapı ruhsatına aykırılık bulunan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu ya da yapı ruhsatı alındığı ve yapının alınan yapı ruhsatına uygun olduğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye ya da il özel yönetimince kaldırılır ve yapımın sürdürülmesine ya da yapının kullanımına olur verilir.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yapılacak düzenlemeyle kanun yürürlüğe girdikten sonra ruhsatsız başlayan, ruhsat eklerine aykırı yapıların, kaçak yapıların tapu kayıtlarına, bu yapıların satılamayacağı ve kiralanamayacağına ilişkin şerh koyacaklarını bildirdi.
Kaçak yapı cezası işlendiğinden itibaren ödenmemesi durumunda, devlet yaptırırım yetkisini kullanmaktadır. Eğer kaçak yapı cezası ödenmez ise ve inşaat alanı aktif olarak yaşama açık olarak kullanılıyorsa inşaat sahibi ya da firma sahibi ilk olarak ceza miktar artırımına sonrasında ise hapis cezasına tutulmaktadır.
Türkiye'de İmar Affı Uygulamaları
Türkiye'de imar affı ilk kez 1948'de uygulandı, ardından günümüze kadar doğrudan imar affına ilişkin 14 kanun, imar affı anlamına gelen 4 kanun ve imar affının sürelerinin uzatılmasına ilişkin 3 kanun çıkarıldı.
Son olarak 2018 senesinde çıkartılan imar barışı ile 31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen ve ruhsatsız olan ya da ruhsata aykırılık içeren yapılar için af getirilmişti. 6 Haziran 2018 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan 30443 sayılı karar ile imar barışı resmen yürürlüğe alınmış, başvuru yaparak yapı kayıt ...
Bakan Kurum, yaptığı açıklamada, Bakanlıkça uygulamaya konulan İmar Barışı düzenlemesinde Yapı Kayıt Belgesi için 8 Haziran 2018'de başlayan başvuruların 31 Aralık'ta sona ereceğini duyurduklarını hatırlattı.
Bu eylemler, 42. maddenin 5. fıkrasına göre cezalandırılır. Buna göre, bu yapıların diğer şartlar taşınmasına rağmen sadece muhtarlık izni alınmaksızın yapılması halinde yapı sahibine bin Türk Lirası (2022 yılı için 1.485,00 TL) idari para cezası verilir.
Müracaatlar e-devlet sistemi üzerinden veya Bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara başvurularak yapılacaktır. Başvurular e-Devlet sistemi üzerinden takip edilebilecektir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bu konuda vatandaşlarımıza her türlü bilgi ve destekte bulunacaktır.
İmar barışı (imar affı) başvurusunda bulunabilmek için karşılanması gereken şartlar şunlardır: Bina 31.12.2017 tarihi öncesinde inşa edilmiş olmalıdır, Yapının bulunduğu yer başkasına ait taşınmaz üzerinde olmamalıdır, Yapının inşa edildiği yer hazineye ait sosyal donatı alanları üzerinde bulunmamalıdır.
Ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir. Bu yolun hukuka uygun şekilde izlenebilmesi için, öncelikle idare tarafından usule uygun şekilde yıkım kararı verilmesi gerekir.
Kaçak binayı ruhsatlandırma.
Kaçak binalara belli koşullarda ruhsat veriliyor. Kaçak bina ruhsatı, eğer yapı belediye sınırları içindeyse belediyeler, belediye sınırları dışındaysa valilikler tarafından düzenleniyor.
Bu maddelerdeki yaptırımlar incelendiğinde, 32. maddede düzenlenen mühürleme ve yıkım yaptırımları kaçak yapıya, 42. maddede düzenlenen imar para cezası yaptırımı ise kaçak yapı sahibine (yapıyı yapana) yöneliktir.
(!) Yapı ruhsatı alınmadan yapılmış yapının, imar planı ve yönetmelik düzenlemelerine uygun olarak yapılmış olması, yapıyı kaçak olmaktan kurtarmaz. Yetkili yönetimlerin bilgisi dışında ya da imar düzenlemeleriyle getirilmiş kurallara uyulmadan yapılan yapılar, kaçak yapıdır.
* 2023 yılı için 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen %122.93 oranında bir Türk Lirasının küsuru da dikkate alınmak suretiyle artırılarak uygulanmıştır.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Yasadışı bahis oynamanın cezası 2022 yılında internet üzerinden sorgulanabilir. Hakkında idari para cezasına hükmedilen kişiler, UYAP Vatandaş veya e-devlet üzerinden cezasını görebilir. Asliye ceza mahkemeleri seçilmek suretiyle sorgulama yapılması gerekir.
İmar Para Cezası Nasıl İptal Edilir? Kaçak yapılar hakkında hükmedilen idari para cezalarının iptali için başvurulabilecek iki yol mevcuttur: İmar Kanunu md.42 gereği ya idareye itiraz ya da dava yoluna gidilebilir.
İşte kaçak prefabrik ev yapmanın cezaları: Para Cezası: Kaçak prefabrik ev yapmak, 2021 yılı itibariyle 3.000 TL ile 30.000 TL arasında değişen para cezaları ile cezalandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri