Antakya'ya özgü, normal türk kahvesinden daha koyu tonda ve daha serttir. Kahve çekirdeğinin çifte kavrulmuş;.espresso'dan daha sert bir aroması vardır. Kahve'nin kokusu çok güçlü ve keskindir.
Bakır cezveye sunum yapılacak porsiyon miktarı kadar yani kişi başı 1 tatlı kaşığı dolusu tepeleme Antakya kahvesi koyulur, kişi sayısı kadar fincan dolusu su ilave edilir. Suyu ilave ettikten sonra hiç karıştırmayın. Kahvenin kendi kendine su ile karışmasına bırakın. 2 kişilik kahve için ortalama 7 dakika yeterlidir.
Bu tarz bir kahve içimi, Ege Bölgesi'nde Süvari Kahve adıyla bilinmektedir. Akdeniz Bölgesi'nde ise aynı kahveye Tarsuzi veya Tarz-ı Hususi denir. Aynı zamanda Antakya kahvesi ismiyle de ifade edilmektedir. Süvari kahvesinin tadı, fincanda içilen bildiğimiz Türk kahvesinden farklı değildir.
Çifte kavrulmuş kahve çekirdeği kullanılarak hazırlanan Hatay kahvesi, klasik Türk kahvesine göre çok daha sert ve koyu renklidir. İki kere kavrulmuş olması sebebiyle kokusu da tadı gibi sert ve keskindir.
Süvari, çifte kavrulmuş acı kahvenin köpüğü yok olana dek kaynatıldığı ve çay bardağına konularak servis edildiği bir Antakya kahvesidir. Antakya'ya gittiğinizde, yerel bir esnaf lokantasına girdiğinizde eğer belirtmezseniz kahve olarak süvari ile karşılaşma oranınız çok yüksektir.
İlgili 15 soru bulundu
Kahveleri tüm nargile boyunca kendilerine eşlik etsin diye çay bardağında getirirlermiş. Kahvenin çay bardağında sunulması bu vesile ile günümüze kadar gelmiş.
önce kahve açık mı koyu kavrulmuş mu söylenir, sonra iyice kaynayıp köpük yok edilir, şekersiz olduğu ifade edilir. en son da bardak söylenir.
Bu tarz bir kahve içimi, Ege Bölgesi'nde Süvari Kahve adıyla bilinmektedir. Akdeniz Bölgesi'nde ise aynı kahveye Tarsuzi veya Tarz-ı Hususi denir. Aynı zamanda Antakya kahvesi ismiyle de ifade edilmektedir. Süvari kahvesinin tadı, fincanda içilen bildiğimiz Türk kahvesinden farklı değildir.
Kahve siparişinize göre anında taze çekilip size gönderilmektedir. Kahvenin kokusu ve aroması size benzersiz bir keyif sunacaktır. Bu eşsiz tadı sadece Antakya'da bulabilirsiniz. Bu kahvenin diğer adları da İskenderun Kahvesi ve Hatay Kahvesidir.
Mırra, Arap coğrafyasına özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahvedir. İsmi, Arapça acı anlamına gelen مر murdan türemiştir. Çok acı ve koyu olması nedeniyle ufak fincanda içilir.
Diğer kahvelere nazaran daha köpüksüz bir şekilde yapılan suvari Turk kahvesi “Antakya kahvesi” olarak da bilinmektedir.
Türkiye'nin bulunduğu iklim kuşağı, kahve üretimi için uygun koşullar sunmadığından kahve Türkiye'de yetiştirilemez.
Birçok yemeği ile olduğu gibi kahvaltısı da meşhur Antakya mutfağının. Ekşi aşı, Oruk, Ispanaklı Ekmek, Turunç Reçeli, Tepsi Kebabı, Kepse Pilavı, Kaytaz Böreği, Mamul, Ekmek Köftesi, Humus, Mahluta Çorbası, Zahter Salatası, Şam Tatlısı, ve tabi ki Künefe Antakya mutfağındaki lezzetlerden sadece birkaçı.
Ege bölgesinde "Süvari" ismiyle bilinen kahve, Akdeniz bölgesinde ise; "Tarz'ı Hususi" veya "Tarsuzi" isimleri ile anılır. Ülkemizde kahve, genelde klasik boy kahve fincanları ile ikram edilirken süvari kahvesinde ince belli çay bardağında ikram ediliyor.
Arap kahvesi, Coffea Arabica çekirdeklerinden demlenmiş bir kahvedir. Orta Doğu'daki çoğu Arap ülkesi, kahve demlemek ve hazırlamak için farklı yöntemler geliştirmiştir. Kakule sıklıkla eklenen bir baharattır, ancak alternatif olarak sade veya şekerli olarak da servis edilebilir.
tarz-ı hususi (tarsusi) ya da süvari kahvesi olarak adlandırılan sunum tekniğidir.
Osmanlıda "Fındıki" diye adlandırılmıştır kahverengi. 1400'lü yıllarda Türklerin kahveyle tanışması sonrasında zaman içinde kahve bu renge adını vermiştir. Japonlar aynı renge, çay rengi anlamında "chairo" (Cha:çay, İro:renk) derlermiş. İngilizcede de adını fındıktan (hazel) almıştır bu renk.
Önce çiğ (yeşil) halde bulunan kaliteli kahve çekirdekleri iyice kavruluyor. Sonra ağaçtan yapılmış dibek adı verilen bir havanda çok incelmemesine dikkat edilerek dövülüyor. Ardından "gümgüm" adı verilen büyük bir cezvede 2 saat gibi bir süre boyunca kaynatılıyor.
Her fincan için iki tatlı kaşığı kahve ve isteğinize göre şeker ilave ediniz. Kısık ateşte kahve ve şekeri tahta kaşıkla karıştırınız. Efe kahvesini fincanlara pay ediniz. (60 fincan) -Ürün Alerjen Bilgileri: Süt ürünü,fındık,sülfit içerir. Bu üründen en fazla 30 adet sipariş verilebilir.
Okka ülkemizde kullanılan eski ağırlık birimlerinden biridir. Okkalı kahve ise büyük fincanda ikram edilen bol kahve için kullanılır.
eski zamanlardan, insanların birbirlerine olan ilgisini öyle cart diye söyleyemedikleri zamandan kalmadır. kız istemeye gidildiğinde yapılan kahve var ya. var.. hah işte kız onu yaparken, damadın kahvesinin içine bol miktarda bal veya aşırı şeker katar. böylece damadı beğendiğini belirtir.
Kahve, ilk defa Osmanlılarda Kanuni Sultan Süleyman devrinde yasaklandı. İkinci kez yasaklanışı, Sultan Murat III devrine rastlar.
Günümüzde her ne kadar kahvenin anavatanı Brezilya gibi görünse de, köken olarak ilk kahve ağaçları, Etiyobya ülkesinde keşfedildi. Ülkenin Kaffa adı verilen bölgesinde ormanlık alanlarda yetişen Arabica adıyla bildiğimiz kahve ağaçları, dünya üzerindeki ilk kahve ağaçları olarak bilinir.
Atatürk'ün gün boyu en az 15-16 kahve ve 40 kadar sigara içtiği biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri