2023 senesinde telefon IMEI kayıt ücreti, 2 bin 732 TL'den önemli bir artışla 6 bin 91 TL'ye yükseltilmiştir. Ancak Resmî Gazete'de 7 Temmuz 2023 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile IMEI ücret dikkate değer şekilde arttırılmıştır. Bu tarihten itibaren IMEI ücreti 20 bin TL olmuştur.
E-devlet sisteminden kayıt hakkının sorgulanması (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama) harç ücretinin yatırılması (2023 yılı için 20 bin TL) ve kayıt işlemlerinin tamamlaması gerekmektedir.
Belirtmiş olduğunuz konuyla ilgili bilgilere www.turkiye.gov.tr bulunan kurumlar başlığı altında yer alan Gelir İdaresi Başkanlığı ''Cep telefonu Harcı Ödeme'' hizmetinden ödeme yapabilirsiniz. Ödeme yapıldıktan sonra ımei kaydet hizmetinden kaydınızı tamamlayabilirsiniz.
Her yıl değişen IMEI kayıt ücreti 2023 yılında %123 zamlandığı için 6.091 TL olarak uygulanır. 2022 yılında 2.732 TL olan kayıt ücretinin yüksek miktarda zamlanması yurt dışından cep telefonu getirmek isteyen kullanıcıları üzmüş olsa da yine de farklı sebeplerle IMEI kaydı yapılır.
2015 yılında kayıt ücreti sadece 131 TL'ydi. Bu, 2016 yılında 138 TL'ye ve 2017 yılında ise 149 TL'ye yükseltilmişti. 2018 yılında 500 TL olan IMEI kayıt ücreti 2019 önemli ölçüde zamlanarak 1500 TL'ye, 2020 yılında 1838 TL'ye, 2021 yılında 2.738 TL'ye yükseltilmişti.
İlgili 36 soru bulundu
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Yurt dışından getirilen telefonların IMEI kayıt harçlarının ödemesi 'Cep Telefonu Harcı Ödeme' seçeneğiyle kolay şekilde gerçekleşebilir. IMEI ödemesini İnternet Vergi Dairesi (https://intvd.gib.gov.tr) üzerinden kredi kartıyla hızlı şekilde yapabilirsiniz.
IMEI ATMA ÜCRETİ 20-100 LİRA ARASINDA
Bu işlemin ücreti ise 20 ile 100 lira arasında değişiyor. IOS tabanlı cihazlara ise IMEI atma işlemi gerçekleştirilemiyor. Android tabanlı olan cihazların IMEI kodlarının değiştirilmesi ise box setler ya da manuel kod girilerek gerçekleştiriliyor.
Harç parasını yatırdıktan sonra, e-Devlette kayıt işlemini son aşamasına kadar tamamlamanız gerekir. Kayıt işlemi onaylandıktan sonra 8 basamaklı başvuru takip numarası bir yere kaydedilmelidir. Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı ödemesi, kredi kartı ve EFT ile yapılabiliyor.
Hectopat. Tek seferlik ödüyorsunuz ve ödemeyi yaptığınız telefon sürekli olarak açık kalıyor.
Kayıt işlemi öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son iki yıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde bulunulmamış ve kişinin Türkiye'ye giriş yaptığı tarihten itibaren 120 günü geçmemiş olması gerekiyor.
IMEI kayıt ücreti 20 bin TL internet vergi dairesi veya Denizbank, Garanti Bankası, İş Bankası aracılığıyla ödenebiliyor. Bankalar dışında vergi dairelerine giderek IMEI kayıt ücretini ödeyebilirsiniz.
Cevap: Kayıtsız bir telefon getirdiğiniz anda Gümrük muhafaza ekipleri tarafından ilk önce bu telefon kayıt altına alınacak. Sonrasında kayıt yaptırmanız için size 120 gün süre verilecek. Ancak bu telefon çift hatlı ise 120+120 gün süreniz bulunuyor. Yaptığınız kayıt için 20.000 TL ödemeniz gerekiyor.
IMEI kaydı nasıl yapılır? T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de ilgili karar yayınlandı. Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak.
IMEI Ücreti Ödenmezse Ne Olur? IMEI ücretinin ödenmemesi, akıllı cep telefonunun sistemde gözükmemesi anlamına geliyor. Bir akıllı cep telefonunun sistemde görünmemesi ise o cihazın aktif olarak kullanılabilmesini engelliyor.
Telefonu yerel bir operatöre kaydetmek veya kullanmak istediğinizde, genellikle pasaportunuzun bir kopyasını sunmanız gerekmektedir. 1 PASAPORTA 2 TELEFON KAYDEDİLİR Mİ? 1 pasaporta 2 telefon kaydetmek mümkündür ancak bunun için iki kayıt arasında 3 yıl geçmesi gerekmektedir.
Ancak kapanan telefon Türkiye'de ne zaman IME kaydı yapılırsa o zamandan itibaren kullanılabilir. Dolayısıyla kaydı olmadığı için kapanan telefon sadece IMEİ kaydı yapıldıktan sonra açılmaktadır. Ancak BTK tarafından yurtdışından gelen telefonların kullanım hakkı her yılbaşında 120 gün (4 ay) olarak sıfırlanır.
Bu başvuru üzerine, vergi dairesi tarafından harcı ödenen IMEI numarasının kayıt altına alınıp alınmadığı hususunun Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan elektronik ortamda teyit edilmesi üzerine harç bedeli ilgilinin IBAN numarası belirtilen banka hesabına iade edilmektedir.
IMEI kaydı yaptırılmadığı için Türkiye'de kullanıma kapanan cihaz tekrar yurt dışına çıkıldığında o ülkede kullanılmaktadır. Ancak kapanan telefon Türkiye'de ne zaman IME kaydı yapılırsa o zamandan itibaren kullanılabilir. Dolayısıyla kaydı olmadığı için kapanan telefon sadece IMEİ kaydı yapıldıktan sonra açılmaktadır.
Büşra Özbelli / Posta.com.tr Yurt dışından kaçak telefon alıp, Türkiye'de kullanılmayan cep telefonlarının IMEI'lerini kopyalayarak kaçak cihazları aktif hale getirenlerin önüne geçebilmek için yeni düzenleme geliyor. 1 yıl boyunca kullanılmayan telefonların IMEI'leri silinecek ve sinyal almasının önüne geçilecek.
IMEI İşlemleri
Hayir. 2 yıl içinde sadece 1 kez cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz.
IMEI İşlemleri
Cihaz yurt dışından Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra, en geç 120 gün içerisinde kayıt işlemini yaptırmanız gerekir.
Yurt dışından getirilen telefonların kayıt edilmesi için BTK'nın belirttiği 120 gün içinde e-Devlet üzerinden başvuruda bulunulması gerekiyor.
Yurtdışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır ? (
2023 yılı yurt dışı telefon kayıt ücreti olan 6.091,30 TL'yi bankalara yada veya internet vergi dairesinden ödemelisiniz. Mobil bankacılıktan da ödeme yapabilirsiniz. Güncelleme: 07.07.2023 tarihi itibariyle 2023 yurt dışı telefon kayıt ücreti tam tamına 20.000 TL oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri