Kaynaşma sorunsuz bir şekilde gerçekleşmişse, implant çevresindeki dokuları hazırlamak ve hastayı proteze önceden alıştırmak amacıyla diş etleri hafif açılarak alıştırma protezi yerleştirilir. 7 günlük alışma sürecinin ardından eğer bir aksilik yoksa ağız, protezi kaldıracak duruma gelmiş olur.
İmplant tedavilerinde implantın tutmaması durumu belli dönemlerde karşımıza çıkabilir. İmplantın uygulanmasının hemen ardından bölgede gelişen bir enfeksiyon, implantın çene kemiği ile kaynaşmasına engel olacaktır. Operasyondan sonra ki ilk bir hafta ağrıların olması normaldir.
İmplant bölgesinin iyileşmesi için ilk 24 saat son derece önemlidir. Tükürmemeye, dişlerinizi fırçalamamaya ve ağzınızı çalkalamamaya da özen göstermeniz implant yerlerinin kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır. Şayet sigara içiyorsanız, ameliyattan sonra 24 saat sigara içmeyin.
45 ila 90 Gün Arası İmplantlarınızın takılmasından 45 gün sonra orta sertlikte olan gıdalara yavaş yavaş geçiş yapabilirsiniz. Üçüncü aydan sonra orta sert gıdaların tamamını tüketebilirsiniz. Öncesinde sert gıdaların yenmesinin özellikle geçici protez varsa bunu kırabileceğinizi unutmamalısınız.
İmplant başlığı takıldıktan sonra, aşağıdaki noktalara dikkat etmek önemlidir: İyileşme süreci: İmplant vidası takıldıktan sonra, kemik dokusu ile birleşmesi için bir iyileşme süreci gerekir. Bu süreç genellikle 3 ila 6 ay sürer ve bu süre içinde diş hekiminin önerilerine uyulması önemlidir.
İlgili 19 soru bulundu
İmplant işlemi sonrasında oluşan ağrı kişiden kişiye farklılık gösterdiği gibi süresi de farklılık göstermektedir. Bu nedenle net bir süre verilmesi mümkün değildir. Ancak çoğunlukla implant sonrası ağrı 1 ila 3 gün arasında hafifleyerek geçmektedir. Doğru tedavi ile bu sürenin kısaltılması mümkündür.
İmplant dişin hareketleri mikro boyutta olduğunda kişi fark etmeyebilir ve yapılan röntgen kontrolünde ortaya çıkar. Yapılan diş kişinin fark edebileceği kadar çok hareket ediyorsa ve hatta düşme durumu söz konusu olursa implantın tutmadığı anlaşılır.
Takılan implant üzerine yüklemenin doğru zamanda ve kurallara uygun yapılması da tedavinin ömrünü etkileyen önemli bir faktördür. Genellikle 3 ay sonra implant ile kemik kaynaşmış olur ve implant üzeri açılarak diş yapımına başlanır.
İmplant tedavisi sonrası ortalama olarak 3 gün ağız çalkalanmamalı ve gargara da yapılmamalıdır. Cerrahi işlem sonrasındaki ilk hafta tütün ve tütün ürünlerinin tüketiminden uzak durulması önemlidir. Ayrıca ilk 48 saat içerisinde alkol de kullanılmamalıdır. İmplant bölgesi kürdan gibi sert cisimlerle kurcalanmamalıdır.
İmplant tedavisinde geçici dişler, implantın yerleştirildiği günden 1 gün sonra uygulanır. Geçici diş adı verilen bu yöntem, implantın üzerine özel parçaların yerleştirilmesi ile uygulanır. İmplant üzerine yapıştırılan ve geçici diş görevi görmesi planlanan bu parça ancak hekimler tarafından takılıp çıkartılabilir.
Binlerce seçenek arasından sağlıklı olan implantın ayırt edilebilmesi için belli standartlar bulunmaktadır. Tercih edilmesi doğru olan implant markalarının FDA ve Ce belgelerine sahip olması bununla birlikte Sağlık Bakanlığı tarafından onay almış olması gerekmektedir.
Diş implantı ameliyatından hemen sonra smoothie, yoğurt, dondurma, puding, elma püresi, patates püresi, çorba ve et suyu gibi fazla çiğneme gerektirmeyen gıdalar tüketmeye özen göstermelisiniz.
Yani sağlikli insanlarda komplike olmayan basit implant uygulamalarında antibiyotik kullaniminin bir yarari yoktur ve gereksizdir diyebiliriz.
İmplant uygulanan hafta boyunca kesinlikle sigara içmemeli, sıcak gıdalar tüketmemelisiniz. Soğuk gıdalar tüketebilirsiniz. Operasyon sonrasında en az 2 saat bir şeyler yiyip içmeyin. 2 saat sonunda uyuşukluğun geçip geçmeme durumuna göre bu süre uzayabilir. Yiyecekleri çiğnerken implant uygulanan tarafı kullanmayın.
Implant işleminden 24 saat sonra diş fırçalamaya kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Yumuşak kıllı fırçalarlar nazik bir şekilde yapacağınız fırçalama işlemi size çok daha yardımcı olacaktır.
İmplant geri çıkarılabilir mi? İmplant geri çıkarma işlemini sökme işlemiyle karıştırmamak gerekir. Geri çıkarma işlemi implant yerleştirildikten sonraki 48 saat içerisinde yapılmalıdır. Kemikle tam bütünleşme yaşanmadan müdahale yapılmazsa daha kapsamlı bir çıkarma işlemi gerçekleştirilir.
İmplant Sonrası Beslenme
Ortalama 24 - 48 saat devam eden yoğun hassasiyet sürecinin tamamlanmasıyla birlikte normal beslenme düzenine kısmi dönüşler yapılabilir fakat ağızda baskı oluşturabilecek sertlikte besin gruplarının tüketiminden uzak durmaya devam edilmesi gerekir.
İmplant İlk Gün Ne Yenir? İmplant ameliyatı sonrasında çok fazla çiğneme gerektirmeyen gıdaları tüketmek gerekir. Tedavinin ilk günü sadece yumuşak besinler ve sıvı tüketmeniz iyi olur. Böylece işlem esnasında uyuşturulan ilgili diş ve çevresinden dolayı yaşanabilecek olası kazalar önlenebilir.
Ödemin tamamen geçmesi ise 10 günü bulabilir. Şişliğin artmaması ve kanama sonucu oluşan morluğu engellemek için buz kompres yapmanız gerekir.
Diş çekimi sonrası hemen implant yerleştirilir mi sorusuna, implant tedavisi için herhangi bir bekleme süresi olmadığı yönünde cevap verilebilir. Diş çekildikten sonra doktor hastanın durumunu uygun görürse implant tedavisine başlayabilir.
İmplant takılmasında uyguladığımız 2 yöntem vardır. İmplant tedavisinde uyguladığımız birinci yöntem; hemen yüklemedir. Bu yöntemde diş çekildikten hemen sonra beklemeden implant tedavisine geçiş yapıp yeni diş yerleştiririz. İkinci yöntem ise; diş çekildikten sonra bir süre beklemektir.
İmplantların tarihten itibaren bakıldığında ortalama implantların 20-25 yıl ağızda kalabilmektedir. Bu süreç hastanın ağız bakımına verdiği önemle alakalıdır. Çünkü implantlar, titanium metal ama diş eti hastalıkları olabilmektedir. Bu implantı kaybetmek değil ama ömrünü kısaltmaktadır.
Diş çekimi yapılan bölgenin komplikasyonlardan arınıp implant için uygun hale gelmesi için 2 ile 3 ay beklenmesi yeterli bir süredir. Bekleme süresi ardından yapılan kontroller sonucunda tedaviye başlanabilir.
İmplant vidası takıldıktan sonra diş protezinin takılmasıdır. Titanyum vida çene kemiğine yerleştirildikten sonra kemikle implantın uyumu için bekleme aşamasına geçilir. Bu aşama da başarıyla tamamlandıktan sonra diş protezi takılır. Protezler porselen ya da zirkonyumdan yapılmaktadır.
Diş implantlarının aslında bir yan etkisi yoktur. Implantlar saf titanyumdan yapılmıştır ve vücudun reaksiyon göstermeyeceği inert denilen bir malzemeden yapılmıştır, dolayısı ile ağza konduğu zaman hasta üzerinde herhangi bir yan etki göstermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri