Otomatik vites araç ile araba kullanmayı öğrenmek çok çok kolay ve oldukça çok kısa süre alıyor. Manuel vitesli araçla ortalama olarak 7 - 10 günde öğrencilerimiz trafiğe çıkabilecek düzeye geliyor. Ama bu süre bazı öğrencilerimizde biraz uzayabiliyor.
Genel bir zaman verecek olursak ehliyetini yeni almış bir sürücü ortalama olarak 7-10 gün arasında trafiğe çıkabilecek duruma gelecektir. Araç kullanmayı zorlayacak bazı sürüş ve korkular vardır. Örneğin; yokuştayken kalkmak ya da aracı park etmek acemi sürücülerin en çok zorlandığı konular arasında yer alır.
Hava sıcaklıklarının yüksek olduğu yaz aylarında, aracı haftada bir çalıştırmak yeterlidir. İlkbahar ve sonbaharda, havanın durumuna bağlı olarak bu sıklığı artırabilirsiniz. Kış aylarında ise aracı en azından 2-3 günde bir çalıştırmak şarttır.
İlgili 15 soru bulundu
Araç bulma konusundaki sorunun da tahminen 2023'ün ikinci yarısında daha az olacağını vurguladı. "Her çeyrekte tedarik sıkıntısının daha da azalacağını, 2023'ün ikinci yarısında daha rahat bir ortama kavuşacağımızı öngörüyoruz."
Günde iki saatten ortalama bir haftalık eğitim yeterli olacaktır. Tabii ki öğrencinin altyapısı da bu süreyi etkiler. Bazı öğrenci geldiğinde bol pratik yapmış ama trafiğe hiç çıkmamış ise 3 günde de trafiğe alışıp aracını kullanabiliyor, 2 günde de yapanlar oluyor.
Arabalar sürülmek için tasarlanmıştır, aylarca boşta oturmak için değil. Kullanılmadığında motor sıvıları bozulmaya başlar, yağlanmayan parçalar aşınmaya başlar ve daha da kötüsü hayvanlar içeri girerek ulaşabildikleri her şeyi çiğneyebilirler.
Araba kaç gün çalışmazsa akü biter? sorusunu da bu dönemler içerisinde inceleyebiliriz. Yeni bir akü söz konusu ise 1-2 aylık çalışmama durumlarında bile olumsuz bir durum olmayabilir ancak diğer türlü soğuk havalarda 2-3 gün aralıklarla aracın sabit de olsa çalıştırılması tavsiye edilir.
Uzun süre çalıştırılmayan araçların aküleri boşalabilir ve bu durum acil durumlarda büyük sorun yaratabilir. Bunun dışında uzun süre hareketsiz kalan araçların lastikleri hareketsizlikten kaynaklı olarak deforme olabilir veya balans sorunları doğurabilir.
Araba Sürme Korkusu Nasıl Ortaya Çıkar
Araba kullanma korkusu bir araç kazasından sonra gelişebileceğini ve bir travma sonrası stres bozukluğunun bir parçası olabileceği unutulmamalıdır. Bu korku, agorafobi, panik bozuklukları veya sosyal fobi gibi, farklı anksiyete bozukluklarına evrilebilir.
Şu anki sisteme göre normal erler 28 günlük acemi süresinin ardından yemin etmekteler. Buna halk arasında 4 hafta da denmektedir. 4 haftalık bir deneyim birikimi sonrası dağıtımlar başlanır ve tüm acemi erler görevli olacakları komutanlıklara gönderilirler. Yedek Subay ve Ast Subayların askerlik süreleri ise 12 aydır.
6 ay sonra dönünce aracınızın motor yağı ve filtresini değiştirirseniz bir sorun kalmaz. Merhaba, aracınız 6 ay yatarsa ilk olarak motor yağı özelliğini yitirir ve balçıklaşır.
Aracın aküyü şarj etmeyeceği (uzun süre kullanmama halinde) ya da bir kaçak dolayısıyla da akünün boşalması mümkündür. Ancak her zaman mekanik bir problemin varlığı da akünün bitmesi için şart değildir.
Aracın farlarının parlaklığı gitgide azalır ve daha sönük görünmeye başlar. Belirli bir süre sonunda aracın kontağı çevrilse dahi araçtan bir reaksiyon gelmez. Marşa basıldığı zamanlarda cızırtı şeklinde sesler gelir. Aracın motor bölümüne elektrik akışı sağlanmadığı için aracın çalışması mümkün olmaz.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Uzun süre kullanılmayan araçlarda oluşan sorunlar;
Parçalarda bulunan yağ mumlaşır, işlevsiz hale gelir. Sübaplar sıkışır. Süspansiyon sisteminde sorun. Teknik kısımların çalışmasını engelleyecek şekilde tozlanma olur.
Çünkü 90 günden fazla beklemiş otomobillerin bujileri yağlandıktan sonra belirli bir sırayla ateşlenmelidir. Uzun süre çalışmayan otomobilin çalıştırılması işlemlerinde bujileri döndürmeden yağ basınç göstergesi normal olana kadar motoru marş etmeniz tavsiye edilir.
Burada bahsedeceğimiz akü neden biter sorusu, aracınızı park ettikten sonra çalıştıramadığınız ve akünüzün bittiğini fark ettiğiniz akünün tamamen bitmesi sorunudur. Eğer aracınızı sürerken akünüz bitmiş gibi görünüyorsa, bu sorun muhtemelen şarj sisteminizle ilgilidir.
Araba sürme becerisi de çoğu beceri gibi sonradan rahatlıkla kazanılabiliyor. Sürücü adaylarının araba kullanmayı öğrenirken genellikle zor buldukları durum, birden fazla şeyi aynı anda düşünüp hızlı karar verme ve uygulama gerekliliği oluyor. Bu temel beceriler zayıf olduğunda ise ehliyet alma süreci zorlaşabiliyor.
Direksiyon Dersinde Öğretilenler
İlk direksiyon dersi ve daha sonrakilerde bireye, öğrenciye direksiyonda nasıl duracağı ve nasıl araba kullanması gerektiği gibi temel bilgiler öğretilir. Şerit izleme kurallarının öğretildiği derslerde temel hâkim ilke öğrencinin direksiyona hâkimiyetini kurması amaçlanır.
Manuel vitese sahip olan bir arabayı kullanmak, otomatik vitesli arabayı kullanmaya göre daha da zordur. Bundan dolayı manuel araba vitese sahip bir arabaya sahipseniz, arabayı kullanmak için toplamda 3 pedal ile ilgileneceğinizi bilmeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri