İmplant takılan alanda, implantın kemiğe kaynaması yaklaşık olarak 8-12 hafta sürecektir.
Kaynayan implant diş, doğal dişler gibi işlevlerini sürdürür. İmplantın kemiğe kaynaması ise iyileşme sürecinde anlaşılır. İmplant dişte uygulama sonrası; ağrı, hareketlenme ve iltihaplanma yoksa implant diş kemiğe kaynamıştır.
Doktorun önereceği ilaçları düzenli kullandığınız zaman bu süreci oldukça kolay geçirirsiniz. İmplant sonrası 7-10 gün içerisinde yara kenarları birbiri ile tamamen kaynaşarak iyileşir.
İmplant ile kemik kaynaşmaz ise hekimiziniz yapılan implantları yerinden çıkaracaktır. Çıkarılmış olan bölgeye kemik iyileştikten sonra yeniden bir implant uygulaması yapılmalıdır. Bunun dışında klasik tip protezlerden birisi de tercih edilebilmektedir. En doğru seçimlerden bir tanesi olmaktadır.
Yerleştirilecek kemik tozu, 6 ay içerisinde kemiğe dönüşmektedir. Yumuşak dokular, dikişlerle kapatılarak; kalan kemikte sinüs lifting operasyonu için, bölgede kemik yüksekliği ölçülür.
İlgili 43 soru bulundu
Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir. Bazı durumlarda ise kırık kemik kaynama gerçekleşmediği için iyileşemez.
Kemik, insan vücudundan kendini onarabilen nadir organlar arasındadır. Kemikteki kırıkların iyileşmesi birçok faktöre bağlıdır. Büyüme, antioksidanlar, kemiği yıkan ve tekrar yapan hücreler, hormonlar, aminoasitler ve sayısız besin maddeleri ile yeterli kan dolaşımı kemiğin iyileşmesinde önemli role sahiptir.
Yani, bir implantın başarısı üzerine protez yapılıp hasta çiğnemeye başladıktan sonra belli olur. Genelde implantın başarılı sayılması için beklenmesi gereken süre protez yapıldıktan sonraki ilk bir yıldır. Bu da implant üzeri protez yapımının önemini ortaya koymaktadır.
Başarısız implant, vücut tarafından reddedilen veya yerleştirildiği bölgede tutunamayan dental implantdır. Bu durum implantın yerleştiği bölgede ağrı, şişme, kızarıklık, çürüklük veya implantın yerinden oynaması gibi belirtilere yol açabilir. Başarısız implant durumları diş hekiminize danışmanız gerekir.
İmplant dişin hareketleri mikro boyutta olduğunda kişi fark etmeyebilir ve yapılan röntgen kontrolünde ortaya çıkar. Yapılan diş kişinin fark edebileceği kadar çok hareket ediyorsa ve hatta düşme durumu söz konusu olursa implantın tutmadığı anlaşılır.
Tampon ameliyatın yapıldığı bölgeye hafifçe bastırılır. İmplant bölgesinin iyileşmesi için ilk 24 saat son derece önemlidir. Tükürmemeye, dişlerinizi fırçalamamaya ve ağzınızı çalkalamamaya da özen göstermeniz implant yerlerinin kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.
Operasyon gerçekleştikten sonra alt çene için 2 – 2,5 ay; üst çene için 3 – 4 ay geçtikten sonra implant tamamen kemikle bütünleşir.
2. İmplant uygulaması ardından ilk 2 saat hiçbir şey yemeyiniz, içmeyeniz. İlk 48-72 saat içerisinde sıcak ve soğuk besinlerden uzun durunuz. Yumuşak ve oda ısısındaki besinler tüketmeniz gerekir. Asitli meyve suları, alkollü içecekler ve baharatlı besinlerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
Özellikle çenede şişlik, karıncalanma hissi ve tat kaybının alerjik reaksiyon, dolayısıyla tutmayan implant belirtileri arasında saymak mümkündür. Son olarak implant kaynamaması gibi durumların doktor hatalarına bağlı olarak da gerçekleşebileceğini hatırlatmak gerekir.
İmplant diş taktırdıktan sonra, en az 2 saat boyunca hiçbir şey yememeniz ve içmemeniz gerekir. Bunun nedeni, anestezi etkisinin geçmesi ve kanamanın durması içindir. Ayrıca sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerden de uzak durmalısınız. Bunlar implant bölgesinde şişlik, ağrı ve implant iltihabı riskini artırabilir.
36 saat sonra ağzınızı 2 hafta boyunca günde iki defa ağız gargarası ile ya da tuzlu su ( bir bardak ılık suya ¼ çay kaşığı tuz ) ile gargara yapılması tavsiye edilir. 1 dakika boyunca gargara yapınız, tükürünüz ve sonrasındaki 30 dakika boyunca herhangi bir şey yemeyiniz, içmeyiniz.
İmplant klinik muayenesi öncelikle ağız içi kontrolüyle başlar. Dişlerin, diş etlerinin ve en önemlisi de kemiklerin durumu incelenir. Var olan dişlerde sallanma, enfeksiyon olup olmadığına bakılır, çürük ve protezler incelenir. Hastanın ağız sağlığına ne kadar önem gösterdiği de bu muayene ile anlaşılabilir.
Dental implantın kemikle kaynaşarak iyileşme süresi, kırık vakalarındaki gibidir denilebilir. Genel olarak 4-5 hafta gibi bir süre içerisinde iyileşme başlar ve yaklaşık 8-12 hafta arasında değişiklik göstererek iyileşme tamamlanır ve üzerine diş takılabilir hale gelir.
İmplant tedavisi, diş ve çene yapınıza ve sorunlarınıza bağlı olarak ortalama 3 ila 6 ay arasında tamamlanmaktadır. Bu zaman aralığı aynı zamanda diş etleriniz açısından iyileşme süreci olarak tanımlanabilir. Bu zaman zarfında günlük kullanımınız açısından geçici bir protez takılacaktır.
3)Şişlik ve Ağrı
İmplant operasyonu sonrası şişlik ve ağrı meydana gelmesi normaldir. Operasyondan sonra genellikle 2-3 günden sonra bu bulguların azalması beklenir.
İmplantı sabit tutacak bir kemik dokusu olmaması halinde greftleme işleminin üzerinden belirli bir zaman geçtikten sonra implantlar takılmalıdır. Bu süre, genellikle birkaç aydır fakat implant için en uygun zaman hekim tarafından belirlenir.
Kemik kaynaması belirtileri; azalan ağrı, hareket aralığının artması, kırığın oluştuğu bölgedeki şişliklerin ve morarmaların azalması şeklinde sıralanabilmektedir.
Günlük protein alımı 20 gr kadar artırılmalıdır. Bu gıdalar özellikle protein ve kalsiyum açısından zengin kelle paça çorbası, yoğurt, süt, peynir gibi gıdaların extra tüketilmesi, D vitamini alınması kaynama sürecine olumlu yönde etki eder.
Malunion kırığın kötü pozisyonda kaynaması olarak açıklanabilir. Türkçeye “kötü kaynama” ya da “yanlış kaynama” olarak çevrilebilir. Malunion neden gelişir? Kırıkların yetersiz tedavisi, kırığın parçalı olması, sınıkçı müdahaleleri sonrası, enfeksiyon, hasta uyumsuzluğu gibi nedenlerle malunion gelişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri