Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
Senette imza incelemesi
Taraf veya avukatı senedin aslını uzmana getirmelidir. Eğer mahkeme kasasında emanette ise uzman bizzat yerine gidip ilgili yargı merciinden izin alarak yerinde inceleme yapmalıdır. Eğer imza taklit, taşınmış veya inkar kastı ile atılmış ise imza inceleme uzmanı tarafından tespiti yapılmaktadır.
İmza inceleme uzmanı(Grafoloji Uzmanı) tarafından yapılan incelemede imzanın kim tarafından atıldığı tespit edilmektedir. Grafoloji uzmanları tarafından mikroskop, farklı ışık kaynakları vb. araçlarla yapılan imza incelemesi fotoğraflarla desteklenmekte ve raporlaştırılmaktadır.
Boş Kağıda Atılan İmza Geçerli Midir? Boş kağıda imza atmak 2023 yılında genellikle geçersiz sayılır. İmza, bir kişinin bir belge veya mesajı onayladığını gösterir ve bu nedenle bir belge veya mesajın içeriğine bağlıdır.
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Kriminal Polis Laboratuvarı, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde ise Jandarma Kriminal Laboratuvarıdır. İmza incelemesi her iki kurumda belge/doküman inceleme şube müdürlüklerinde kendi bünyesinde yetiştirmiş oldukları uzmanla tarafından yapılmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Kriminal imza incelemesi ne kadar sürer soruna cevap şayet Adli Tıp Kurumunda Kriminal imza incelemesi yapılıyorsa yaklaşık 6 ay gibi bir süre zarfını kapsarken Emniyet Kriminal Laboratuvarlarında Kriminal imza incelemesi ne kadar sürer sorusunun cevabı 1-3 ay gibi bir süreyi kapsayabilir.
Grafoloji adı altında yer alan yazı ve imza incelemesi, var olan imza ve yazının bir kişiye ait olup olmadığını araştıran bir bilim dalıdır. Mahkemeye intikal eden bütün olaylarda yazı ve imza incelemesi, yetkili grafoloji uzmanı tarafından yapılmaktadır.
Boş Kağıda veya Senede Atılan İmzanın Kötüye Kullanılması Suçu ve Cezası Boş kağıda veya senede atılan imzanın kötüye kullanılması, açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçunu oluşturmaktadır. Türk Ceza Kanunu'nun 209. maddesine göre bu suçun cezası 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki farklı imza kullanmak suç mu sorusuna cevap değildir olacaktır. Bir olayın suç olarak kabul edilebilmesi için Türk Ceza Kanununda (TCK) açık bir şekilde yazılı olması gerekmektedir. TCK'da yazılı olmayan fiil ve davranışlar suç kapsamında değerlendirilemez. Bu işin hukuki boyutudur.
Hemen vurgulanmalıdır ki, şirket yetkilisi tarafından da olsa senede atılan ikinci imza, şirket kaşesi olmadan atılmış ise, burada keşideci sıfatı söz konusu olmayacağından, bu imza aval olarak kabul edilir ve bu imza sahibi borçtan şahsen sorumlu olur. Şirket, işlemlerini şirket kaşesi ile yapmaktadır.
Örnek imzalar ile borçlu eli ürünü olduğu bilinen inkâr edilen imzanın karşılaştırılması ile yapılmaktadır. Bu imza incelemesini Grafolog olan bilirkişiler yapmaktadır.
FOTOKOPİ BELGELER ÜZERİNDE İMZA İNCELEMESİ YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR.
– İmzanız kolay taklit edilemeyecek bir imza olmalıdır. Bu nedenle paraf, basit işaretler, karalamalar, kısa imzalar kullanmaktan kaçınmanız gerekir. En iyi imza açık isim ve soyadınızın tamamını kısaltmadan içeren el yazınızdır. – İmzanız en cimri şekilde harcamanız gereken maddi değerinizdir.
Resmi kurumlardaki imza incelemeleri kurumların iş yüküne göre değişkenlik gösterip bu süre haftalar sürebilir, Grafoloji ve Sahtecilik Uzmanı olan kişilerin incelemelerini genelde 2,3 iş günü içinde sizlere bir sonuç verebilir.
Yazının Ne Zaman Yazıldığı ile İmzanın Ne Zaman Atıldığının ve Mürekkep Yaşının Tespiti Mümkün Değildir. Bazı uyuşmazlıklarda sözleşmenin, protokolün veya senedin düzenlendiği gerçek tarih ile dosyadaki tarih arasında farklılıklar söz konusudur.
İmza, isim ve soyadının kullanılması ya da ismin kısaltılması ve soyadının yazılması ile oluşturulmalıdır. Ayrıca sadece isim ve soyisim baş harfleri kullanılarak atılan imzalara çok sık rastlansa da bu tür imzalar taklit edilmeye müsaittir. İmza her zaman el yazısı ile atılmalıdır ve her zaman aynı formda olmalıdır.
Bir başkasının yerine resmi evrağın imzalanması, resmi belgenin sahte olarak düzenlendiğinin delilidir. Bu kapsamda fail, TCK Madde 204/1'e göre iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(1) Taraflardan biri, kendisi tarafından düzenlendiği iddia edilen bir belgedeki yazı veya imzayı inkâr etmek isterse, sahtelik iddiasında bulunmalıdır; aksi hâlde belge, aleyhine delil olarak kullanılır.
Tutanaklar en az iki kişi ile imza altına alınır. Tutanakta, meydana gelen olayın gerçekleştiği tarih ve olay yeri, bilinmesi halinde olayın taraflarının kimlik bilgileri ile adres ve telefon numaraları açıkça yazılmalı ve tutanak gerçeği yansıtmalıdır.
Toplantı tutanağına imza atmamak yerine toplantı sırasında dile getirdiğiniz hususların tutanakta yer almadığına ilişkin bir "şerh" düşmeniz daha doğru bir davranış olacaktır.. Toplantı tutanağına imza atmamanız disiplin cezası almanıza neden olabilir.
Açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçunda ispat ancak yazılı delil ile ispatlanabilir. Bu nedenle tanık delili ile ispat mümkün olmayacaktır. Açığa atılan imzanın kötüye kullanıldığına dair iddiada bulunan kişi, iddiasını yazılı delille ispatlayamaz ise dava delil yokluğundan reddedilecektir.
Borç ilişkisini ortaya çıkaran sözleşme veya senetler üzerinde yer alan imzanın kendisine ait olmadığını iddia eden kişiler, imzaya itiraz ve menfi tespit davası ile icra takibini durdurabilir ve haklılığını mahkeme önünde ispat edebilir.
Yani, karşı tarafın rızası olsa dahi, bir başkasının yerine geçerek, taklit imza atmak suç sayılmaktadır. Bu imza özel birine de, kamuya da ait olsa fark edildiği an kamu güvenliğine yönelik bir tehdit ve dolayısıyla kamuya karşı suç olarak değerlendirilir.
Alacağa istinaden açılan borca ve imzaya itiraz davasında imzanın borçluya ait olduğu yönündeki iddianın ispatı alacaklı tarafa ait olup, mahkeme tarafından belirlenen bilirkişi ücretinin, verilen kesin süre içerisinde yatırılması gerekmektedir.
İmza Taklit Edilebilir Mi? Evet, her imza taklit edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri