Borçlu imzaya itiraz etmek istiyorsa bunu açıkça ve ayrı bir dilekçe ile İcra Hukuk Mahkemesi'nde dava açarak yapmak zorundadır.
İmza borçluya ait çıkarsa itirazın geçici olarak kaldırılmasına karar verilir. Alacaklının talep etmesi şartıyla borçlu aleyhine, %20'den aşağı olmamak üzere tazminat ve talep olmaksızın %10'dan aşağı olmamak üzere para cezasına hükmedilir. İcra mahkemesi itirazı geçici olarak kaldırırsa takibin devamına karar veremez.
Borçlunun takip konusu kambiyo senedindeki (kendisine ait olduğu iddia edilen) imzanın kendisine ait olmadığını bildirmesine (imzayı inkar etmesine) imzaya itiraz denir. Borçlu, imzaya itiraz etmek istiyorsa, bunu (imzaya itirazını) ödeme emrine itiraz dilekçesinde açıkça bildirmek zorundadır (m. 168/4).
Borçlu, imzaya itirazı ayrıca ve açıkça belirtmelidir; aksi hâlde senet altındaki imzayı kabul etmiş sayılır. Borçlunun imzaya itiraz dışındaki diğer tüm itirazları, borca itiraz niteliğindedir (m. 60/II, b, 3-4).
İmzaya itiraz takibin başlatıldığı icra hukuk mahkemesine yapılmalıdır. İmzaya itirazın ayrıca ve açıkça yapılması gerekmektedir. Yapılan itirazda açıkça imzaya itiraz edildiğinin mutlaka belirtilmesi gerekmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Kambiyo Takiplerinde Senet veya Çekteki İmzaya İtiraz Takibi Durdurur Mu? İİK m. 170 uyarınca imzaya itiraz satıştan başka icra takip işlemlerini durdurmaz.
İmzanın borçluya ait olmadığına karar verilerek itirazın kabul edilmesi halinde icra takibi durur.
İİK'nun 170/4. maddesine göre; imzaya itirazın kabulüne karar verilmesi halinde, icra mahkemesi, senedi takibe koymada kötü niyeti veya ağır kusuru bulunduğu takdirde alacaklıyı senede dayanan takip konusu alacağın % 20'sinden aşağı olmamak üzere tazminata ve alacağın % 10'u oranında para cezasına mahkum eder.
Yukarıda da ifade edildiği üzere, borçlunun malları üzerine konulan hacizlerin kaldırılabilmesi için takibin iptali, bunun için de imzaya itirazın kabulü yönündeki kararın kesinleşmesi gerekir.
Genel haciz yoluyla yapılan icra takibinde borçlu senet altındaki imzasına itiraz ederse, alacaklı itirazın kendisine tebliğinden itibaren altı aylık yasal sürede icra mahkemesine başvurarak itirazın geçici kaldırılmasını isteyebilir.
İcra Mahkemelerinde Görülen İmzaya Yönelik İtirazlar Tanık Dinleyerek Sonuçlandırılamaz.
Bu hüküm uyarınca HMK'nın yürürlük tarihinden sonra icra mahkemesinde 6100 sayılı HMK'nın 208, 211 ve 217. maddelerine göre imza incelemesi yapılması gerekmektedir.
İmzaya itiraz davaları duruşmalı olarak icra mahkemeleri tarafından görülmektedir. Takibe neden olan borç unsuru üzerinde kişi kendi imzasının olmadığı iddiasıyla bu davaları açabilmektedir. Şayet iddiasının kanıtlanması halinde icra takibi durdurulur ve davalı hakkında yasal süreç başlatılır.
İİK.nun 170/3. maddesinde “inkar edilen imzanın borçluya ait olduğu” anlaşıldığı takdirde itirazın reddedileceği hükme bağlanmıştır. Senetteki imzanın borçluya ait olduğunu ispat külfeti ise senet elinde olup takibe başlayan ve imzanın borçluya ait olduğunu iddia eden alacaklıya aittir (HGK.
Alacağa istinaden açılan borca ve imzaya itiraz davasında imzanın borçluya ait olduğu yönündeki iddianın ispatı alacaklı tarafa ait olup, mahkeme tarafından belirlenen bilirkişi ücretinin, verilen kesin süre içerisinde yatırılması gerekmektedir.
Ceza Hukukunda İtiraz Kanun Yolu Süresi
İtiraz için kanunen verilen süre tefhim ve tebliğinden sonraki 7 gündür, karar kişinin bilgisi dışında verilmişse tebliğ edilmesinin ardından yasal süre başlar.
İmzaya itiraz incelemesi de duruşmalı olarak yapılmaktadır. İnceleme, imzaya itiraz eden ve hazır bulunan borçluya imza attırılarak yapılmaktadır. Bu sebeple duruşmaya katılmak borçlu açısından önem arz etmektedir. Borçlu mazeretsiz olarak ilk duruşmaya katılmaz ise mahkemece itirazın geçici kaldırılmasına hükmedilir.
Gecikmiş itiraz üzerine icra mahkemesi yapacağı inceleme sonucunda borçlunun ileri sürdüğü mazeretin kabulüne veya reddine karar verecektir. Şayet mahkeme mazeretin kabulüne karar verirse, gecikmiş itirazla birlikte tıpkı süresinde yapılan itirazda olduğu gibi icra takibi durur.
Tıpkı istisna içine girmeyen tüm genel mahkeme kararları ile icra mahkemesi kararları gibi, imzaya itiraz, borca itiraz gibi davalardan verilen hükümlerin kesinleşmesi gerekmez. Bir tazminat davasından çıkan hükmün infazı için kesinleşme beklemezsiniz, icra mahkemesi kararı da farklı değildir.
Borç ilişkisini ortaya çıkaran sözleşme veya senetler üzerinde yer alan imzanın kendisine ait olmadığını iddia eden kişiler, imzaya itiraz ve menfi tespit davası ile icra takibini durdurabilir ve haklılığını mahkeme önünde ispat edebilir.
Kiracının imza ve tarih itirazları, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yapılmadığında, imza ve tarih inkarı olarak kabul edilmez. Kiracı, sadece “tahliye emrine itiraz ediyorum” şeklindeki beyanıyla tahliye taahhüdündeki tarih ve imzayı kabul etmiş sayılır.
Bunun yanı sıra haciz konusunda verilecek olan takip kararının kesinleşmesi de şarttır. İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
Talep süresi 6 aydır. İtirazın iptali dava dilekçesi ve duruşma gününün tebliği borçluya veya vekiline yapılır. İtirazın kaldırılması talebinden sonra icra mahkemesinde basit yargılama usulü uygulanır. Bu durumlarda duruşma yapılması zorunludur.
Ancak, eğer borçlu borcunu kabul etmekle birlikte borcu ödediğini iddia ediyorsa bu iddiasını ispatlamakla yükümlüdür. Dolayısıyla böyle bir durumda ispat yükü borçludadır. İtirazın iptali davasında da tanık dinlenebilir, yemin teklif edilebilir, senet ibraz edilebilir ve diğer ispat vasıtalarından da yararlanılabilir.
İTİRAZIN KALDIRILMASINDA TANIK VE YEMİN DELİLLERİNE BAŞVURULAMAZ. Bu nedenle, icra mahkemesinin itirazın kaldırılması talebinin kabul ve reddi hakkındaki kararları maddi anlamda kesin hüküm (HUMK m.237) teşkil etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri